V reviji Demokracija: Zadeva Fišer ali kako državnotožilski svet pomaga prikrivati korupcijsko kadrovanje v svojih vrstah

Zvonko Fišer Zvonko Fišer Foto: Urban Cerjak

Boljši poznavalci razmer so opozorili, da je reakcija državnotožilskega sveta pričakovana, celoten scenarij pa je bil zapeljan vrhunsko ̶ Drago Šketa odredi suspenz, njegov predpostavljeni organ ga odpravi. To govori o korupciji na najvišji tožilski instanci.

 

Nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer ni več suspendiran. Tako je odločil državnotožilski svet, potem ko se je Fišer pritožil na odločitev sedanjega generalnega državnega tožilca Draga Škete v zadnjih dneh oktobra, da ga ta suspendira. Šketa je Fišerja suspendiral zaradi sodnega postopka, ki zoper njega teče na Okrajnem sodišču v Ljubljani zaradi imenovanja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja tožilstva leta 2012. Poleg njega je obtožen tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Takšen potek dogodkov smo lahko razbrali iz medijev. Boljši poznavalci razmer pa so nas opozorili, da je reakcija državnotožilskega sveta pričakovana, celoten scenarij pa je bil zapeljan vrhunsko ̶ Drago Šketa odredi suspenz, njegov predpostavljeni organ pa ga odpravi. To nedvomno govori o korupciji na najvišji tožilski instanci, saj si podoben organ česa takega v svetu nikoli ne bi mogel privoščiti. Namesto da bi državnotožilski svet skrbel za nepolitičnost, poštenost in strokovnost, pomaga prikrivati korupcijsko kadrovanje v svojih vrstah. Saj če dobro pomislimo, je to logično.

Spomnimo
Nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju je bil po navedbah vrhovnega državnega tožilstva nedavno izrečen ukrep začasne odstranitve iz državnotožilske službe v skladu zakonom o državnem tožilstvu, ki določa: če je zoper državnega tožilca uveden kazenski postopek po uradni dolžnosti zaradi storitve kaznivega dejanja z zlorabo državnotožilske funkcije, mora generalni državni tožilec državnemu tožilcu izreči ukrep o začasni odstranitvi iz tožilske službe. Gre za tako imenovani obligatorni suspenz, ki traja, dokler pristojni organ ne poda končne odločitve o razrešitvi. Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi. Če bi se postopek pred kazenskim sodiščem končal tako, da ni podlage za razrešitev, se suspenz odpravi. V času suspenza tožilec prejema nadomestilo plače, ki je enako polovici plače, ki bi jo prejemal, če bi delal.

Suspenz pa za Fišerja ni veljal dolgo, saj so mu ga odpravili v zelo kratkem postopku, ta pa kaže vse znake koruptivnosti, sojenje Fišerju pa se ni še niti začelo.
Ob tem velja spomniti na primer tožilke Dragice Kotnik, ki je bila zaradi enega sodnega primera (zadeva bulmastifi) več let v neupravičenem suspenzu, kar dokazuje, da celo v tožilskih vrstah, kjer bi morala veljati pravica za vse enako, obstajajo prvorazredni in drugorazredni tožilci.

Več o korupciji na tožistvu si preberite v današnji reviji Demokracija, kjer lahko izveste tudi, kaj smo spraševali državnotožiski svet in katera imena so ključna za farso suspenz Zvonka Fišerja.

Prav tako smo spomnili na sojenje v zadevi Zalar, Fišer, ki naj bi se končno začelo jutri, 17.11.20017.

Preklicani naroki
Čeprav zunanji znaki kažejo, da se sodišče trudi speljati zadevo Fišer, Zalar, pa se obe toženi stranki sojenju izogibata. Vsaj tako je videti iz javno dostopnih podatkov. Od konca oktobra do danes so bili na Okrajnem sodišču v Ljubljani razpisani že štirje naroki. Prvi trije so bili preklicani, jutrišnji (17. 11. 2017) pa je napovedan za 9. uro. Kaj je vzrok za preklic, smo vprašali tako tožilstvo kot pristojno sodišče, in sicer:
1. Zanima nas, zakaj je bilo sojenje v zadevi III K 40967/2017 (Aleš Zalar, Zvonko Fišer) že trikrat odpovedano/preklicano?
2. Drži podatek, da se sojenje v omenjeni zadevi nadaljuje 17. 11. 2017?

Državno tožilstvo nam je sporočilo: »Za odgovore na vaša novinarska vprašanja je pristojno sodišče.« Z Okrajnega sodišča v Ljubljani odgovora do oddaje članka nismo prejeli.

Smo pa odgovore prejeli včeraj in jih ob tej priliki objavljamo na spletni strani:

"V zvezi z vašim novinarskim vprašanjem vam sporočamo, da je bila glavna obravnava v zadevi opr. št. III K 40967/2017 trikrat preklicana zaradi opravičila zagovornika obd. Zvonka Fišerja ter tudi nevročenega vabila in obtožnega predloga obdolženemu Alešu Zalarju. Nov narok je razpisan za dne 17.11.2017," so zapisali odgovorni na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Februarja prihodnje leto zadeva zastara.

(Celoten članek si preberite v novi številki Demokracije.)

nazaj na vrh