V reviji Demokracija: Skrivnostno ozadje Kučanovega romanja v Moskvo k Putinu

Milan Kučan s slovensko delegacijo pri Vladimirju Putin v Moskvi. Milan Kučan s slovensko delegacijo pri Vladimirju Putin v Moskvi. Foto: Kremlin.ru

Deveti maj je v Sloveniji še vedno zaznamovan predvsem kot »dan zmage«, čeprav je nacistična Nemčija leta 1945 kapitulirala že dan prej, osmega maja. Deveti maj je za praznik Ljubljane »posvojil« tudi njen župan Zoran Janković, in to ne brez razloga.

Prav devetega maja je namreč Janković na Ljubljanskem gradu priredil sprejem za mnoge častne goste in ob tej priložnosti podelil naziv častnega meščana Ljubljane. Med gosti je letos manjkal Jankovićev prijatelj ter mentor Milan Kučan, kar pa ni presenetljivo, saj je bil prav v tistem času na obisku v Moskvi pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.

Spomin na Rusko kapelico

Zakaj obisk v Moskvi? Če pri nas praznujemo praznike z enodnevnim zamikom (dan upora 27. aprila, medtem ko je bila Protiimperialistična fronta ustanovljena 26. aprila 1941, podobno je z »dnevom zmage«), v Rusiji dan zmage nad nacifašizmom praznujejo desetega maja. Ob tej priložnosti je Putin priredil nekakšno zahvalno slovesnost, da je lahko lani poleti gostoval na slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču.

Še več: na ljubljansko Letališče Jožeta Pučnika je po poročanju Požareporta Putin celo poslal (že plačano) letalo, da je lahko v Moskvo pripeljalo 70-člansko delegacijo pod vodstvom Milana Kučana, zadnjega partijskega šefa, ki se je že zelo kmalu po izvolitvi na vrh CK ZKS v Ljubljani srečal s tedanjim sovjetskim voditeljem Mihailom Gorbačovom. Da je Kučanu Moskva tudi po politični plati precej blizu, dokazuje dejstvo, da se je v času druge svetovne vojne na tamkajšnji zloglasni boljševiški akademiji Dzeržinskega šolal tudi Kučanov mentor Mitja Ribičič, svoje »znanje« pa je nato uporabil na domačih tleh. Navsezadnje pa je Putin nekdanji agent KGB, ki je dolgo časa deloval v Nemški demokratični republiki, zato tekoče (in brez ruskega naglasa) govori nemško.

A kakorkoli že, režimski mediji so (precej posladkano) poročali o slovensko-ruskem prijateljskem srečanju v Moskvi, a o tem, zakaj je v resnici tako velika delegacija prišla na obisk v Moskvo (vodil pa jo je Kučan kot vodja »delegacije slovenskih veteranov druge svetovne vojne«), se postavlja veliko vprašanj. Namen obiska je bil namreč zamolčan tako predsedniku republike Borutu Pahorju kot predsedniku vlade Miru Cerarju, čeprav sta oba v dobrih odnosih s Kremljem. In kaj pravijo »uradna« medijska poročila? STA denimo poroča, da se je slovenska delegacija v Moskvi v torek (9. maja) udeležila tradicionalne vojaške parade ob dnevu zmage. Na dvodnevni obisk jo je povabil ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je zahvalil za ohranjanje spomina na ruske vojake v Sloveniji, je za STA pojasnil član delegacije, predsednik društva Slovenija Rusija Saša Geržina. Kot še poroča naša državna tiskovna agencija, se je slovenska delegacija udeležila državniškega sprejema v Kremlju, namenjenega visokim predstavnikom ruske politike, kulture, gospodarstva in veteranom, kar pomeni, da je bil sprejem na najvišji ravni, česar ne doživi vsak politični gost.

Kot je za STA dejal Geržina, se je Putin po sprejemu s slovensko delegacijo sešel še posebej in se zahvalil za vso pozornost, ki jo v Sloveniji namenjajo spomenikom ruskim vojnim ujetnikom ter vsem padlim v prvi in drugi svetovni vojni. Zahvalil se je tudi za topel sprejem, ki ga je bil deležen na lanski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. Slovenska delegacija se je srečala tudi z ruskimi veterani, med katerimi so se številni že udeležili slovesnosti pod Vršičem. Ob častni četi in z državniškim protokolom so člani delegacije skupaj s slovenskim veleposlanikom v Moskvi Primožem Šeligom položili venec na grob neznanemu junaku na kremeljskem obzidju.

Kot še navaja Geržina, so posebno osebno Putinovo vabilo na parado prejeli zveza borcev (Zveza združenj borcev za vrednote NOB) pa tudi člani društva Slovenija Rusija, ki vrsto let sodelujejo pri organizaciji spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. Zanimivo je, da se razlikujejo poročila o tem, kdo je vodil delegacijo – STA navaja, da je bil vodja delegacije Janez Dolgan iz zveze borcev, v njej pa sta bila tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan kot častni član društva Slovenija Rusija in udeleženec vseh dosedanjih slovesnosti pod Vršičem ter Geržina kot predsednik društva Slovenija Rusija. V delegaciji je bilo še nekaj drugih članov društva. Geržina je tudi potrdil, da je Putin po delegacijo poslal posebno državno letalo, njegov kabinet pa je prevzel tudi vse stroške, povezane z obiskom. Takšno povabilo ni nekaj običajnega, pravi dolgoletni diplomat.

Res samo zahvala?

Ne glede na pocukrane besede o tem, da je šlo samo za zahvalno srečanje, ki ga je gostila Ruska federacija, pa ni dvoma, da je šlo za še eno pomembno potezo, kako Slovenijo ohraniti v interesnem območju ruske politike. Nekateri zlobni jeziki so ob tem pripomnili, da si je Putin moral ob bok postaviti Kučana, da je bil vsaj nekdo še manjši od aktualnega ruskega »carja«. Zagotovo pa urad ruskega predsednika ni kar tako plačal računa za potovanje z državniškim letalom od Ljubljane do Moskve in nazaj (če računamo, da je moralo letalo po Kučanovo 70-člansko delegacijo priti iz Moskve, pomeni, da je moralo letalo razdaljo med Ljubljano in Moskvo preleteti kar štirikrat in da stroški prevoza niso bili majhni, hvala bogu pa stroškov ne bomo plačali slovenski davkoplačevalci), pač pa si od tega obeta tudi nekatere dolgoročne koristi.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh