V reviji Demokracija razkrivamo: Sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića živi na veliki nogi!

  • Napisal  Vida Kocjan
Damijan in Jure Jankovič s prijateljem pred leti na eni izmed ljubljanskih zabav. Damijan in Jure Jankovič s prijateljem pred leti na eni izmed ljubljanskih zabav. Foto: Mediaspeed

Septembra 2012 so kriminalisti opravili 23 hišnih preiskav, šest oseb so pridržali. Med drugim so odpeljali Jureta Jankovića. Preiskave so bile na (ločenih) domovih Zorana, Damijana in Jureta Jankovića. Dva meseca za tem je Jure svoje stalno prebivališče prijavil na Cipru.

Lepo je biti Jure, sin ljubljanskega župana. Iz preiskav se, kot je videti, ni izcimilo nič. O Juretu Jankoviću se ve, da si je sposodil 3 milijone evrov in jih razfrčkal na številne račune, vplačal mercedes G AMG v vrednosti 131 tisoč evrov, 493 tisoč evrov pa je dvignil na bankomatu. Ko bi bilo treba denar vrniti, je stalno prebivališče prijavil na Cipru. Nato naj bi bil uradno prijavljen v Srbiji, v resnici pa je zelo dejaven v družinskih poslih tudi v Sloveniji, da Cipra in Deviških otokov niti ne omenjamo.

Novembra 2012 se je prijavil na Cipru

O Jankovićevem sinu Juretu že dolgo nismo slišali nič posebnega, razen naj bi bil od leta 2014 v zvezi z mlado študentko in menda podjetnico, kar pa je treba vzeti s pridržkom. Kar poniknil je po tistem, ko se je izvedelo, da je 21. novembra 2012 stalno prebivališče prijavil na Cipru. Prijavil se je na naslovu, kjer je imelo sedež podjetje Ampelus Holding, prek katerega je svoje premoženje obvladoval eden najbogatejših Slovencev Igor Lah. Ali ga še vedno obvladuje, nismo preverjali.

Na Ciper bežali, da bi ubežali

Že leta 2012 smo poročali, da ima na Cipru sedež več podjetij, za katerimi je stal oziroma še stoji Jure Janković. Takratna Davčna uprava RS (Durs) je poročala, da se s selitvijo v davčno ugodne države, kot sta Liechtenstein in Ciper, davčnim obveznostim v Sloveniji ne da ubežati. Za takšne selitve se zaradi nakopičenih dolgov odloča vse več podjetnikov, so navedli. No, to drugo drži, prvo pa ne. Davčnim obveznostim so nekateri namreč uspešno »ubežali«. Res pa je, da so v zadnjih letih, v času vlade Alenke Bratušek in nato Mira Cerarja, zamenjali vodstvo Dursa, nato pa še spremenili ime ustanove. Sledi se tako lepo zabrišejo.

Pred petimi leti rubež na Brvacah

Spomnimo, da so se natančno pred petimi leti, konec novembra 2012, na naslovu Jureta Jankovića na Brvacah v Grosupljem pojavili rubežniki, da bi z zaseženimi predmeti poravnali dolg v višini 3 milijone evrov, ki ga je imel Jure do Marjana Pišljarja. Izpraznili so hišo in v njej zasegli za 30 tisoč evrov premičnin (vinske omare, stole, mizo in še nekaj stvari). Te drame se javnost še zelo dobro spomni. Pred hišo se je tedaj pojavil tudi Marjan Virant, Juretov dedek po mamini strani, in novinarjem, ki so snemali »predstavo« na Brvacah, grozil s pištolo. Virant je ljubljanski mestni svetnik, vendar se mu zaradi takratnih groženj novinarjem ni zgodilo nič.

Dolg do Pišljarja

Pišljar se je zelo trudil, da bi od Jureta izterjal dolg, vendar neuspešno. Hiša v Grosupljem, kjer je takrat Jure še živel z družino, to je z ženo Vesno in dvema otrokoma (z Vesno sta se kmalu zatem ločila), je bila namreč v lasti njegovega očeta Zorana Jankovića, zato je ni bilo mogoče zarubiti. Pišljarju je Janković od treh milijonov vrnil 450 tisoč evrov, a je bilo to dovolj le za kritje obresti. Dolg je skušal izterjati vse od oktobra 2010. Pri tem mu je sodna dražba za Juretov delež podjetja Electa spodletela, saj ni bilo kupcev. Izklicna cena za Jankovićev lastniški delež na dražbi, ki je bila junija 2012, je znašala 2,3 milijona evrov.

Kako je zapravil milijone?

Jure Janković naj bi bil Pišljarjevo posojilo po poročanju poslovnega dnevnika porabil za nakup mercedesa G AMG, ki naj bi stal 131 tisoč evrov. Nadalje naj bi bil 493 tisoč evrov dvignil na bankomatu...

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh