V reviji Demokracija razkrivamo, kdo je Jankovićeva 'Lady Keš' Dušanka!

  • Napisal  Anamarija Novak
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Zoran Janković in Dušanka Pesić-Jeknić (foto: Mediaspeed) Zoran Janković in Dušanka Pesić-Jeknić (foto: Mediaspeed)

Pretekli teden smo objavili fotografijo, na kateri se trikratni župan Ljubljane Zoran Janković, ki je drugi mandat dobil tudi prek trupel prevaranih podizvajalcev v Stožicah, ob robu odkritja Njegoševega spomenika v Ljubljani leta 2014 zaupno pomenkuje z razvpito Dušanko Pešić-Jeknić.

Za Dušanko Pešić-Jeknić je leto po Jankovićevem druženju z njo črnogorski Monitor napisal, da so jo milanski trgovci zaradi gotovinskih plačil v najdražjih butikih poimenovali »Lady Keš«, kar bi pri nas prevedli v Gospa Gotovina.

 

Povezava do organiziranega kriminala

A Lady Keš še zdaleč ni samo ženska, ki rada zapravlja v dragih trgovinah in kupuje drage izdelke kot npr. Ursula Gawish, žena starejšega Jankovićevega sina Damijana, ki se z dragimi torbicami in v dragih oblekah na lokacijah, ki si jih glede na to, da je njen mož na zahtevo upnikov v osebnem stečaju, ona pa je po poročanju medijev nedavno šele odprla svoj posel, ne more financirati.

Dušanka Pekić-Jeknić je ženska, ki je v preteklosti službovala na visokih črnogorskih političnih pozicijah, tamkajšnji portal Vjesti Online pa je leta 2014 iz poročila tožilstva v italijanskem Bariju, v primežu katerega se je znašla Pešić-Jeknićeva, povzel zapis, da jo je treba obravnavati kot vplivno osebo, ker je imela bližnje odnose tako s predstavniki institucij Črne gore kot s ključnimi predstavniki italijanskega in jugoslovanskega organiziranega kriminala. V članku je objavljena fotografija Pešić-Jeknićeve z moškim, ki so mu sicer zameglili obraz, a postava in oblačila hitro razkrijejo vplivnega ljubljanskega politika.

Fotografija, ki jo objavljamo, je nastala leta 2008, ko je imela v prostorih črnogorskega veleposlaništva v Sloveniji Pešić-Jeknićeva tudi nagovor.

 

Črnogorci: Kot scenarij za film Boter

Črnogorski portal je opisal preiskavo, ki so jo italijanski organi 19. julija 2003 izvedli v stanovanju Pešić-Jeknićeve v Milanu, kjer je opravljala funkcijo trgovske predstavnice Črne gore. Takrat so ji zasegli rokovnike, telefonske imenike, dokumentacijo, fotografije in še druge materiale.

Po poročanju črnogorskih medijev so v okviru preiskave našli dokumente, ki so prek telefonskih številk v zaseženih materialih vodili vse do črnogorskega premierja Mila Đukanovića. Po treh letih zaslišanj se je februarja leta 2013 v Italiji začelo sojenje za tihotapljenje cigaret med Črno goro in Italijo.

Med obtoženimi se je poleg Branislava Mićunovića, Veselina Barovića, Branka Vujoševića in Andrije Draškovića znašla tudi Jankovićeva prijateljica Pešić-Jeknićeva, primer proti premierju Đukanoviću pa je bil zaradi njegove politične imunitete arhiviran. V obtožnico so preiskovalci dodali tudi prepise petsto telefonskih pogovorov, kar je pomenilo več tisoč strani na papirju, ki so jih večinoma posneli v prisluhih Pešić-Jeknićevi.

 

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh