V reviji Demokracija: Razkrivamo: Jankovićevi na veliko pretakali milijone, sumi o pranju denarja!

  • Napisal  Vida Kocjan
Kriminalistična hišna preiskava pred leti pri Zoranu Jankoviću. Kriminalistična hišna preiskava pred leti pri Zoranu Jankoviću. Foto: Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Članom družine Janković so bili v preteklih letih za petami tako predstavniki urada za preprečevanje pranja denarja, slovenskega kot hrvaškega, kot davčni preiskovalci. Jankovićevi so pristali v vrtincu sumov o pranju denarja in utaji davkov.

O vsem je bilo seznanjeno tudi državno tožilstvo, nato pa so stvari domala zastale in zgodilo se ni nič bistvenega.

Dokumenti veliko povedo

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je razvidno, da je bil Harij Furlan, vodja Specializiranega državnega tožilstva, v preteklih letih pa tudi leta 2012 obveščen o številnih sumljivih transakcijah, ki so jih izvajali člani družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Eno od obvestil se je nanašalo na podjetje Electa naložbe, podjetje E-Gradnja iz Zagreba, Damijana Jankovića in Zorana Jankovića. Specializirano državno tožilstvo je o sumljivih transakcijah obvestilo Urad RS za preprečevanje pranja denarja.

Podatke iskali tudi na Hrvaškem

V uradu so zbrali in analizirali podatke, informacije in dokumentacijo, ki so jo pridobili od Nove Ljubljanske banke (NLB), Factor banke in sorodnega urada Republike Hrvaške. Preverili so tudi lastno evidenco o gotovinskih transakcijah, ki jih uradu sporočajo organizacije, pa tudi nekatere računalniške evidence, do katerih imajo dostop. Podatke so pridobili tudi iz Hrvaške.

Pretakanje tudi s hrvaške strani

Urad za preprečevanje pranja denarja je Furlana oziroma specializirano državno tožilstvo obvestil o tem, da je bilo podjetje E- Gradnja na Hrvaškem ustanovljeno 29. novembra 2004. Ustanovitelja sta bila podjetje Electa inženiring in Damijan Janković, ki je bil tudi direktor. Osnovni kapital tega hrvaškega podjetja je bil 1,665 milijona evrov, podjetje pa je od leta 2006 poslovalo z izgubo. To Jankovićevo zagrebško podjetje je 24. novembra 2011 pri banki Štedbanka odprlo bančni račun, do 13. februarja, v dobrih dveh mesecih in pol torej, pa je dobilo en priliv, in sicer v višini 2,98 milijona evrov. Podjetju E- Gradnja je denar 25. novembra 2011 (dan po odprtju bančnega računa) nakazala hrvaška družba Šted-invest kot kratkoročno posojilo. Pred tem pa je Šted-invest za to najel posojilo pri hrvaški Štedbanki v višini 2,99 milijona evrov. Transakcije so bile v hrvaških kunah, del tega denarja z računa podjetja E-Gradnja pa je bil kasneje konvertiran v evre in nakazan v Slovenijo.

Nakazilo 723.046 evrov

Tako je podjetje E-Gradnja 29. novembra 2011 na račun Electe naložb nakazalo 723.046 evrov kot vračilo kredita po pogodbi številka 1/2006. Nato je 9. decembra 2011 podjetje E-Gradnja na račun podjetja Electa naložbe nakazalo 200.000 evrov kot posojilo po pogodbi številka 2/2006. Dober mesec pozneje, 24. januarja 2012, pa je podjetje E-Gradnja na račun podjetja Baza Dante nakazalo kar 1,1 milijona evrov kot posojilo, dano na podlagi pogodbe št. 01-12. Tako v hrvaškem kot v slovenskem uradu za preprečevanje pranja denarja so nakazila in transakcije povezali s sumom pranja denarja.

Nakazila podjetja Electa naložbe

Podjetje Electa naložbe je imelo odprt le en bančni račun, in sicer pri Factor banki. Zastopnik podjetja je bil Damijan Janković. Za razpolaganje s sredstvi na bančnem računu pa sta bila pooblaščena Damijan Janković in Vladka Kacijan. Po odprtju računa (19. februarja 2007) je bilo izvedenih veliko število bančnih transakcij. Za znesek 723.046,15 evra − prej smo zapisali, da so ga na račun podjetja Electa naložbe nakazali iz zagrebškega podjetja E-Gradnja − so v uradu za preprečevanje pranja denarja ugotovili, da je Electa naložbe takoj po prejemu izvršila nakazilo v višini 550.000 evrov na račun v lasti Zorana Jankovića. Razlog − vračilo kredita.

Župan Electi denarja ni nikoli posodil

V uradu so to raziskovali in ugotovili, da Electa naložbe hrvaškemu podjetju E-Gradnja nikoli ni nakazala nobenega posojila, da bi jim to moralo denar vrniti. Domnevno »vrnili« so jim 723.046,15 evra. Za nakazilo 550.000 evrov na račun Zorana Jankovića pa so prav tako ugotovili, da ta podjetju Electa naložbe denarja ni nikoli posodil. Pri tem so prečesali tudi vse knjigovodske listine. Podjetje Electa naložbe je razliko med vsoto, ki jo je prejelo od hrvaškega podjetja, in zneskom, ki ga je nakazalo na Jankovićev osebni račun, vezalo na banki. Šlo je za vezavo depozita v višini 167.975,19 evra.

Nato še nakazilo 200.000 evrov

To pa še ni vse. Devetega decembra 2011 je zagrebško podjetje E- Gradnja na račun podjetja Electa naložbe nakazalo 200.000 evrov. Podjetje Electa naložbe pa je takoj po prejemu 33.207,33 evra ta znesek nakazalo na račun podjetja Humanomed Consult GmbH. Kot razlog so navedli »dani kredit«, sedeža in dejavnosti podjetja pa nismo ugotavljali. Preostali znesek do 200 tisoč evrov, ki ga je podjetje Electa naložbe prejelo od hrvaškega podjetja E-Gradnja, pa je ljubljansko Jankovićevo podjetje vezalo. Devetega decembra 2011 so sklenili pogodbo o vezavi depozita v višini 178.268,54 evra.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

demokracija 48 low Page 01

nazaj na vrh