V reviji Demokracija: Pranje denarja v NLB, Cerar uzakonja krajo in sistemsko korupcijo!

Preiskovalna komisija, ki jo vodi Anže Logar (SDS), e v fazi preiskave zasegla tudi interno e-korespondenco zaposlenih v NLB v zvezi z zadevi Farrokh oz. suma pranja denarja prek NLB. Preiskovalna komisija, ki jo vodi Anže Logar (SDS), e v fazi preiskave zasegla tudi interno e-korespondenco zaposlenih v NLB v zvezi z zadevi Farrokh oz. suma pranja denarja prek NLB. Foto: Demokracija

Vse, česar smo bili deležni v preteklih letih, pa se lobijem in stricem iz ozadja ni izšlo čisto po načrtih, bo zdaj udejanjil Miro Cerar, ki se ponaša s tem, da je ustavni pravnik. Zdaj je med tistimi, ki v slovenski sistem uzakonjajo krajo in korupcijo.

Ne, da jo vnaša, sistemsko bo vse to uredil, da bodo njegovi nasledniki lahko še bolj kradli kot sicer. To je vidno tako na področju bančnega kriminala kot projekta drugi tir, ki postaja podoben TEŠ 6.

O pranju denarja čim manj besed

Vladajoča koalicija − SMC, SD in DeSUS − si na vse načine prizadeva, da bi parlamentarno razpravo (ki bo v državnem zboru danes in jutri) o milijardnem pranju denarja prek Nove Ljubljanske banke (NLB) čim bolj zakrila, da javnost o tem ne bi izvedela veliko. Na to kaže podatek, da je Milan Brglez (SMC), predsednik državnega zbor, odločil, da bosta na septembrski parlamentarni seji imela predsednika parlamentarnih komisij na voljo vsak le 15 minut časa za razpravo o tako pomembni stvari, kot so ugotovitve o pranju iranskega denarja v NLB.

Vročičen prihodnji teden

Redna seja državnega zbora se je začela v ponedeljek opoldne. Cerar bo na poslanska vprašanja odgovarjal v torek, 26. septembra. Nato bodo poslanci obravnavali točko, po kateri zdravstvena ministrica z žegnom vlade in Cerarja predlaga, da se bolnišnicam po Sloveniji nameni 136 milijonov evrov dodatnega denarja. S tem naj bi pokrivali izgubo, vodstva bolnišnic pa pri tem ne bodo trpela posledic svoje nesposobnosti.

Državni zbor o pranju denarja

Danes bo državni zbor razpravljal o vmesnemu poročilu parlamentarne preiskave v zadevi Farrokh, razpravo pa bo v petek nadaljeval za zaprtimi vrati. Poslanci bodo v tem sklopu obravnavali tudi posebno poročilo v zadevi proliferacija, pranje denarja in financiranje terorizma v primeru Farrokh in NLB. Gre za ugotovitve komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in predlog sklepa. O posebnem poročilu komisije bodo deloma razpravljali javno, del seje pa bo potekal za zaprtimi vrati.

Poročila o pranju denarja v NLB

Na seji bodo torej predstavili tudi dodatna vmesna poročila. Eno je pripravila preiskovalna komisija, ki preučuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu in jo vodi Anže Logar. Drugo poročilo pa je posebno poročilo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Branko Grims. Obe poročili pa prinašata izsledke in ugotovitve, povezane s sumom pranja denarja v višini milijarde evrov, ki naj bi ga opravil iranski državljan, in sicer prek največje slovenske sistemske banke NLB.

Vpleteni in odgovorna imena

Vse to se je dogajalo od konca leta 2008 do 2009 in 2010, ko se je jeseni končalo. Za to je vedel takraten celotni politični vrh. Vemo pa, da je jeseni leta 2008 vodenje vlade prevzel tranzicijski trojček SD, Zares in LDS s priveskom stranke DeSUS. SD in vlado je vodil Borut Pahor, Zares Gregor Golobič in LDS Katarina Kresal. Slednja sta bila tudi ministra v vladi, Golobič za visoko šolstvo in znanost, Kresalova pa ministrica za notranje zadeve. Erjavec je pa tako že stalnica v DeSUS. Predsednik države je bil Danilo Türk, ki je bil z vsem prav tako podrobno seznanjen.

Več o tem preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh