V reviji Demokracija: Nova slovenska pravosodna sramota! Je Janković zaščiten, ker prijateljuje s Kučanom?

  • Napisal  Vida Kocjan
Kučan in Janković na odkritju spomenika vsem žrtvam vojn. Kučan in Janković na odkritju spomenika vsem žrtvam vojn. Foto: Matic Štojs

Ljubljanski župan Zoran Janković se je nedavno pohvalil, da je prejel sklep ljubljanskega sodišča, vezan na kazensko zadevo kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Preiskovalna sodnica je odredila uničenje zvočnih prisluhov. Tožilstvo je namreč zamudilo dveletni rok za vložitev obtožnice. Tožilka v tej zadevi je bila Blanka Žgajner, znana tudi iz primera Balkanski bojevnik.

Padlo že sedem sodnih postopkov

Hkrati se je Janković pohvalil, da so bili doslej zoper njega končani naslednji postopki, vsi v njegovo korist: Tritonis, Komisija za preprečevanje korupcije, primer Rok Praprotnik, nekdanji namestnik Gorana Klemenčiča, takratnega vodje Komisije za preprečevanje korupcije, Stadion Stožice, Mercator Niš,  Stožice – gramozna jama, jemanje podkupnine in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Končanih je tako že sedem sodnih postopkov.

Štirje postopki so še v teku

Zoper Jankovića pa potekajo še naslednji postopki: Stožice – goljufija na škodo Evropske unije, zadeva Mercator − delnice, Gratel – Tridana in Stožice – hladilna strojnica. Tudi te postopke vodi tožilka Blanka Žgajner.

Za pet jih poteka preiskava

Zoper Jankovića potekajo postopki, v okviru katerih so bila opravljena zaslišanja pred Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU). Gre za zadeve: Forming studio – prodaja oziroma menjava zemljišč, VO-KA – prenova Slovenske ceste, VO-KA – razpis Rakova jelša, Javni holding – javno naročilo in Casablanca – zloraba uradnega položaja. Za vse razen prvega (primer Forming studio) so uvedeni predkazenski postopki.

Tožilstvo očitno krši svoj red

Janković je imel doslej 7 sodnih postopkov, ki so končani v njegovo korist. Preiskujejo 4 postopke, 4 so v predkazenskem postopku, za enega pa še ni odločeno. Od skupno 15 postopkov bo Janković očitno pri vseh oproščen obtožb. Večino primerov vodi tožilka Blanka Žgajner, ki je na tožilstvu, kot kaže, »specializirana« za Jankovića. Ker ima tudi tožilstvo svoj red, je očitno, da to krši tudi lastna pravila.

Politično ozadje

Kazenski pregoni zoper Jankovića zato dobivajo širše razsežnosti. Padli postopki namreč ne pomenijo, da Janković česa ni storil in ni kriv. Več kot očitno je namreč, da ima močno politično zaslombo, čemur slepo sledi tudi slovensko pravosodje.

Najtrdnejša obtožnica doslej

V zadnjem primeru bi morala tožilka Žgajnerjeva obtožnico vložiti najpozneje oktobra lani, a je to storila šele letos maja, zato je sodišče odločilo, da bo dokazno gradivo uničilo. Šlo je za zvočne prisluhe, obtožnica v tem primeru pa je bila ena najtrdnejših doslej. Zaradi napake v postopku kaže, da bo padla. Gre za primer iz leta 2015, ko so Jankovića kriminalisti več mesecev tajno opazovali zaradi suma prejemanja podkupnin. V prisluhe so ujeli tudi njegovo povabilo ljubljanski farmacevtki, ko ji je obljubljal službo za nedoločen čas v zameno za spolne usluge. Čeprav odločitev sodišča o uničenju prisluhov še ni pravnomočna, pa se Janković veseli svoje nove zmage.

Žgajnarjeva zamočila

Na Novi24tv so o tem vprašali slovensko pravnico Lucijo Ušaj. Ušajeva je dejala, da je nad Žgajnerjevo izjemno razočarana, saj je imela v preteklosti o njej zelo dobro mnenje. »Bojim se, da to ni več ona. Začelo se je z zadevo Balkanski bojevnik, zdaj pa je zamočila še v primeru Janković.« Pri tem je previdno dodala, da se »boji, da se na tožilstvu dogaja nekaj, kar je višje od nje, da je Žgajnarjeva torej počepnila pod pritiski«. Prepričana je, da za vsem stoji vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan.

Dokler je proti Janši

Spomnimo na pogovorno oddajo na hrvaški televiziji junija 2014. Na vprašanje voditelja, ali se kdaj boji, da bi se mu lahko nekega dne zgodilo, da ga obsodijo in pošljejo v zapor, je Janković odgovoril: »Pa niti slučajno, jaz sem bil vsa ta leta, da tako rečem, na tem področju izvršne oblasti največji nasprotnik politike Janeza Janše.

Vida Kocjan

nazaj na vrh