V reviji Demokracija: Namerno prezrli pranje denarja v NLB? Udbovski Safti so želeli umestiti v srce LB! Slovenci izumiramo!

  • Napisal  Demokracija
Naslovnica Naslovnica Foto: arhiv Demokracije

V reviji Demokracija se sprašujemo, ali so pred leti Goran Klemenčič, Darko Stare, Aleksander Jevšek in Harij Furlan po naročilu prezrli pranje denarja v NLB. Opozarjamo, da je NLB prala denar za jedrsko orožje, izdelavo atomske bombe torej, in terorizem, kar za vodstvo NLB, slovensko politično vodstvo, vodilne v Banki Slovenije in urad za preprečevanje pranja denarja ni bil dovolj velik razlog, da bi pranje denarja ustavili. Razkrivamo, kako so želeli udbovski Safti umestiti v srce LB. Objavljamo razmišljanja Romane Tomc,  Petra Stariča, Mitje Steinbacherja, Andreje Valič Zver, in intervju z dr. Vinkom Gorenakom.

»Genocid, financiranje terorizma in financiranje izdelave atomske bombe za Iran po mnenju slovenskih državnih uradnikov niso kazniva dejanja,« je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša ob novici, da se je prek NLB pral denar za omenjena dejanja.

Sporne transakcije

Uvodne ugotovitve se nanašajo na odmevno afero,  t. i. #IranNLBgate. Minuli ponedeljek je namreč nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner pred komisijo, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, predseduje pa ji poslanec SDS Anže Logar, izjavil, da je za sumljive transakcije banke iz Irana prek NLB izvedel šele leta 2010, pa še to prek tujih organov. Mar res? Pisali smo že, da je Iranec Iraj Farrokhzadeh prvi račun v državni Novi Ljubljanski banki odprl 12. decembra 2008, vlada pod vodstvom Boruta Pahorja, v kateri so bili SD, Zares (Gregor Golobič), LDS (Katarina Kresal) in DeSUS (Karl Erjavec), pa je v parlamentu prisegla 21. novembra 2008. Iranskega državljana (tudi z britanskim potnim listom) je v NLB seveda nekdo pripeljal. Slovenije ni našel po naključju. Kdo je to bil, se bo nedvomno kmalu razkrilo, zdaj informacije še niso preverjene.

Razkrili smo imena

Pisali smo, da so bili po doslej znanih podatkih o pranju iranskega denarja obveščeni takratni predsednik države Danilo Türk, tedanji predsednik vlade, danes aktualni predsednik države Borut Pahor in njegov takratni svetovalec Darko Lubi. Prav tako so za to vedeli tedanji Pahorjevi ministri: minister za finance Franci Križanič, minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, takrat tudi predsednica LDS. Za pranje iranskega denarja prek NLB je vedel tudi sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je bil takrat državni sekretar pri Kresalovi, Janko Goršek, ki je takrat vodil policijo, kasneje pa postal policijski diplomat v Sarajevu, tedanji direktor kriminalistične službe Aleksander Jevšek, danes župan Murske Sobote, tedanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer, tedanji vodja specializiranega državnega tožilstva za pregon gospodarskega kriminala Harij Furlan, ki danes vodi posebno tožilsko skupino, in že prej omenjeni Andrej Plausteiner, vodja urada za preprečevanje pranja denarja.

Za iransko pralnico denarja je vedel tudi Darko Stare, nekdanji namestnik direktorja Sove, sicer pa Klemenčičev sodelavec in zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za pravosodje. V druščini izbranih sta bila še Drago Isajlović in Tomislav Malnarič, tedanja sodelavca finančnega ministra Križaniča. Poti so vodile tudi v Banko Slovenije, kjer naj bi bila o tem obveščena vsaj dva: Neven Borak in Samo Nučič. Daleč nista bila niti Branko Masleša, tedanji predsednik Vrhovnega sodišča RS, in Milan Kučan. V povezavi z zadnjim šefom komunistične partije Milanom Kučanom smo v Demokraciji že pisali, da je bil v tesni zvezi z jordanskim častnim konzulom v Sloveniji Samirjem Amarinom, ki je urejal zadeve z islamskim svetom.

Oprana milijarda dolarjev

Spomnimo. Iranec Iraj Farrokhzadeh je v NLB najprej odprl transakciji račun za svoje podjetje Farrokh Ltd., ki je imelo boniteto C (najslabša je D). Kasneje je odprl še dve podjetji in v dveh letih prek NLB opral skoraj milijardo dolarjev. Pred tem je imel odprt račun v švicarski banki UBS. Tam ga je bil primoran zapreti, prišel je v NLB in v dveh letih opravil več kot 9.400 bančnih transakcij. Denar je potoval tako, da ga je iranska banka Export Development Bank of Iran (EDBI) iz Teherana nakazala v NLB, Iranec pa je nato s Proklikom denar nakazoval naprej. NLB je v slabih dveh letih prejela več kot 400 opozoril tujih bank, a se zanje ni zmenila. Nekatere od teh bank so z NLB celo nehale sodelovati.

Več preberite v reviji Demokracija!

 

 

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA!

UVODNE STRANI

7      V središču: Spomin na dr. Pučnika

8      Pogled: Kako smo bili nekorektni

9       Kolumna: Kam s spomeniki zločincev?

POLITIKA

10        Provizije vabljivejše od groženj z jedrsko bombo!

16        Kako so želeli udbovski Safti umestiti v srce LB

20        So »organi pregona« prezrli pranje denarja?

SLOVENIJA

23        Kam greš, Nova Slovenija?

26         Ozadje arbitražnega sporazuma

30        Slovencev se rodi vedno manj

33        Uplinjevalnik je spet aktualen

36      Za spomin in ohranjanje naroda

INTERVJU

38        Dr. Vinko Gorenak

DOM IN SVET

44        Stroški uničevanja narave

46     Črni oblaki pri dostopanju do arhivskega gradiva?

48         Levičarskim jugonostalgikom vse bolj raste greben

56     Jože Plečnik − večni arhitekt

OGLEDALO

58        Film: Modri žamet

60        Avtomobilizem: Nissan qashqai 1,5 dCi 360° 2WD

62        Zdravje: Možgani – organ, ki ga ni mogoče zamenjati

64        Šport: Končana je kolesarska dirka po Sloveniji

66    Promenada: Skrivnostna smrt znanega igralca

68        TV-kuloar: Zbudimo se!

70        Kronika časa: Karel Turjaški

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Provizije vabljivejše od groženj z jedrsko bombo!

NLB je prala denar za jedrsko orožje, izdelavo atomske bombe torej, in terorizem, kar za vodstvo NLB, slovensko politično vodstvo, vodilne v Banki Slovenije in urad za preprečevanje pranja denarja ni bil dovolj velik razlog, da bi pranje denarja ustavili.

16        SLOVENIJA

Kako so želeli udbovski Safti umestiti v srce LB

Objavljamo del zapiskov Nika Kavčiča o tem, kako so želeli po osamosvojitvi udbovski Safti pripeljati v Ljubljano in LB. Kažejo tudi na prakso t. i. slamnatih mož, navideznih lastnikov, sistem, ki so ga vneto in »uspešno« razvijali že takrat.

20        DOSJE

So namerno prezrli pranje denarja?

»Genocid, financiranje terorizma in financiranje izdelave atomske bombe za Iran po mnenju slovenskih državnih uradnikov niso kazniva dejanja,« je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša ob novici, da so v NLB prali denar za omenjena dejanja.

38        INTERVJU

Dr. Vinko Gorenak

Logično, da režimski mediji skušajo zadevo pomesti pod preprogo, saj so v službi tistih, ki so to milijardo dolarjev oprali. Toda kljub začetnemu ignoriranju zadeve je sedaj jasno, da jim zadeve ni uspelo pomesti pod preprogo. Bodo pa naredili vse, da bi njen pomen in razsežnost minimizirali.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

 

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

Demokracija

nazaj na vrh