V reviji Demokracija: Kaj skrivajo? Prihaja nova liberalna stranka! Vrhunec izgubil tožbo! Intervju: Dušan Mohorko!

  • Napisal  Demokracija
Naslovnica Naslovnica Foto: arhiv Demokracije

V novi reviji Demokracija nadaljujemo zgodbo o skrivnostnem bunkerju Udbe na Škofljici in pišemo o odkritih »udbovskih ušesih« pri Postojnski jami. Pod drobnogled smo vzeli vladajočo koalicijo, ki se obnaša kot otroški vrtec. Pišemo o bližajoči se ustanovitvi nove liberalne stranke Prstan. Razkrivamo, da je nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec na sodišču izgubil tožbo proti uredništvu Demokracije. Objavljamo kolumne Andreja Capudra, Staneta Grande in Patricije Šulin ter veliki intervju z nekdanjim prvim kriminalistom Dušanom Mohorkom. Vredno branja!

Skrivnostni bunker Udbe na Škofljici buri duhove. Po objavljenem članku smo dobili celo namig, naj tam iščemo truplo Stjepana Crnogorca, ki ga je umorila Udba, pa tudi trupla na smrt obsojenih političnih zapornikov, za katere se ne ve, kje so njihovi grobovi.

Vzporedna država, bi lahko rekli, potem ko smo prejeli odgovor ministrstva za obrambo (MORS) glede bunkerja Udbe, ki po dokumentu CIA stoji na Gumnišču 15 (Škofljica), in sicer za stavbo, kjer je danes Center Dolfke Boštjančič za usposabljanje, delo in varstvo. Takole nam je odgovorila Služba za strateško komuniciranje MORS: »Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije nima podatkov o objektu na Gumnišču 15, o katerem sprašujete v vaših vprašanjih.« Če za bunker Udbe ni odgovoren MORS, kdo potem je? Sova? Ali celo Parasova? Ali Udba, ki je ni več? Dokument CIA sicer razkriva grozljivo dejstvo, da so leta 1949 politični zaporniki sezidali bunker za namene Udbe za ljubljansko območje, in sicer za skladišče orožja. Vprašanja, ali bunker še deluje, kdo ga oskrbuje in kaj je v njem, kdo ga je izpraznil in kam so odpeljali orožje, smo (večkrat!) poslali pristojnim v državi. Do danes odgovora na vprašanja (še) nismo prejeli. Lahko bi rekli, da je molk v tem primeru zelo zgovoren.

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA!

 

UVODNE STRANI

7          V središču: Evrokratura uničuje Evropo

8          Pogled: Pet resnic o stanju v državi

9          Kolumna: Del in celota! Je to še Evropa narodov?

 

POLITIKA

10        Vlada slabša kot otroški vrtec

14        Nastaja pomladna mavrična koalicija

18        Granda: Komunizem kot delikatesa

 

SLOVENIJA

20        Vrhunec izgubil proti Demokraciji

23        Bunker Udbe ostaja skrivnosten

26        Udbovska ušesa pri Postojnski jami

29        Križi in težave slovenskih podjetnikov

32        Brežiška ravnateljica in večjezičnost

35        V pričakovanju nove športne dvorane

36        Milo so zvenele koroške pesmi

INTERVJU

38        Dušan Mohorko

DOM IN SVET

46        Ameriški raketni napad na Sirijo in Asada

 

50        Islamski skrajneži udarili tudi na Švedskem

56     Večerja pred velikonočno alelujo

OGLEDALO

58        Film: Ko ljubezni ni več

 

60        Avtomobilizem: Fiat abarth 595 turismo

62        Zanimivosti: Gradovi, naš ponos in sramota

64        Šport: Nogometaši Olimpije še bruhajo ogenj

66       Promenada: Spomenik tržaškemu pisatelju

68        TV-kuloar: Povsod sami »naši«

 

70        Kronika časa: Tone Hace in komunisti

 

74        Kolumna: Na judovsko-krščanskih vrednotah

 

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Vlada slabša kot otroški vrtec

Državnozborske volitve so pred vrati, vladni koalicijski partnerji se prepirajo, kdo in koliko bo bolj prisesan na državno premoženje, kdo bo bolj kadroval, ne kako, ampak koga. Država pa gre svojo pot. Ta čas nas gospodarsko rešuje tujina, večno pa ne bo tako.

14        SLOVENIJA

Nastaja pomladna mavrična koalicija

Pred nedavnim smo poročali o ustanovitvi stranke Glas za otroke in družine, ki naj bi nagovorila del doslej pasivnega volilnega telesa. Prejšnji teden pa je v javnost prišla informacija o ustanovitvi nove desnosredinske liberalne stranke Prstan.

 

38        INTERVJU

Dušan Mohorko

Prepričan sem, da če bi npr. bila na oblasti druga politična opcija in bi sodišča po krivici obsodila Milana Kučana, zaradi prikrivanja npr., ker je vedel za povojne poboje in jih v demokratični ureditvi ni naznanil, se njegova politična opcija in somišljeniki s tem nikoli ne bi sprijaznili na takšen način. Odšli bi na ulice, zgodila bi se revolucija, kot sem dejal na začetku, ne izključujem niti nasilja.

 

46        TUJINA

Ameriški raketni napad na Sirijo

Sirija je bila obtožena uporabe bojnih strupov, zato je ameriška vojaška mornarica napadla letalsko oporišče v Siriji. Raketni napad je dvignil veliko prahu po svetu. Še posebno je ogorčena Rusija, ki brani sirski avtokratski režim. Napad je Trumpov politični triumf.  

           

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

Demokracija

 

nazaj na vrh