V Poljčah včeraj spominska slovesnost ob 27-letnici odločitve Demosa za plebiscit o samostojni Sloveniji

  • Napisal  VSO, G. B.
Z včerajšnje proslave v Poljčah Z včerajšnje proslave v Poljčah Foto: Matic Štojs Lomovšek

V petek, 10. novembra, je v Poljčah na Gorenjskem potekal Zbor članov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Zbor članov se je seznanil z delom združenja v tekočem letu in sprejel smernice delovanja za prihodnje leto. Član predsedstva VSO Janez Janša je ob tem dejal, da če VSO-ja ne bi bilo, se marsikatera obletnica iz časa osamosvojitve ne bi obeleževala. VSO je zato porok vrednot slovenstva.

Po zboru članov je delegacija (predsednik Aleš Hojs, generalni sekretar dr. Božo Predalič, podpredsednika združenja Mojca Škrinjar in Franci Feltrin ter člani predsedstva) in praporščaki položili venec pred pomnik v NATO Centru odličnosti za gorsko bojevanje Poljče, kjer se je koalicija Demos odločila za izvedbo plebiscita o samostojni Sloveniji.

Ob 18. uri je sledila prireditev Poljče 1990-2017 - obeležitev sprejema odločitve za razpis vseljudskega referenduma o samostojnosti Republike Slovenije. Uvodoma je prisotne pozdravil predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, ki se je zahvalil gostiteljema: načelniku GŠSV generalmajorju dr. Andreju Ostermanu in županu Radovljice Cirilu Globočniku. Slednji je poudaril, da je potrebno vsakoletno ohranjati spomin na odločitev za plebiscit, ki se je zgodil ravno v njihovi občini, na kar so še posebej ponosni. Predstavnica mladinske sekcije Združenja VSO Triglav Ana Zagožen pa je spregovorila o problematiki mladih, ki se ne zanimajo za svojo državo. Pri tem je opozorila, da mladi vedo tako malo o osamosvojitvi, ker se o tem v šolah ne učijo, kar je velika napaka šolskega sistema. Izrazila je željo, da mlademu človeku ne bi zmanjkalo poguma. Zahvalila se je vsem, ki so nam omogočili samostojno državo. Slavnostni govornik je bil član Demosa in takratni predsednik Skupščine občine Jesenice dr. Božidar Brudar, ki je spregovoril o nujnosti, da Slovenija postane država dobrih gospodarjev, ki ne bodo gledali na svojo korist, ampak se zavzeli za gospodarsko močno Slovenijo.

Za bogat kulturno umetniški program sta z domoljubno pesmijo, ob spremljavi citer, poskrbela baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

Več utrinkov z včerajšnje proslave si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

nazaj na vrh