V novi reviji Demokracija: Sporni posli Kučanovega tajkuna; Kako je Jure Janković živel na veliki nogi; Intervju: Walter Wolf

  • Napisal  Demokracija
V novi reviji Demokracija: Sporni posli Kučanovega tajkuna; Kako je Jure Janković živel na veliki nogi; Intervju: Walter Wolf

V novi reviji Demokracija pišemo o vplivnem članu Foruma 21 Janezu Škrabcu in njegovem poslovanju z davčnimi oazami, kamop nakazuje milijone evrov. Razkrivamo sporne posle Jankovićevih in kako je Jure Janković dolga leta živel na veliki nogi. Analiziramo predsedniške volitve in pišemo o korupciji v vrhu tožilstva. Objavljamo kolumno Bernarda Brščiča, Janka Kosa, Primoža Lampiča in veliki intervju z razvpitim Walterjem Wolfom.

Podjetnik Janez Škrabec ima zelo dobre poslovne in politične povezave, ki segajo tudi v Rusijo in Belorusijo, doma pa v Forum 21, ki ga vodi zadnji šel komunistične partije Milan Kučan. Ima številna podjetja, posluje tudi prek računov v davčnih oazah. Samo na Ciper je Riko nakazal več kot 8 milijonov evrov. Njegovemu večinskemu lastniku Janezu Škrabcu zato ne pravijo zastonj, da je »Kučanov mecen«.

Menedžer leta 2017

Konec septembra je Upravni odbor Združenja Manager za menedžerja leta 2017 izbral Janeza Škrabca, direktorja podjetja Riko. Nagrado je prejel na menedžerskem kongresu v Portorožu. V obrazložitvi so zapisali, da je Škrabec v 21 letih, odkar je pri 33 letih ustanovil Riko, družbo razvil v vodilno slovensko inženirinško podjetje, Riko pa da v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerim ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo. Poleg podjetja Riko so izpostavili še podjetje Riko Hiše. Druga podjetja so »prezrli«.

Kje vse je Škrabec?

Janez Škrabec je znan kot ustanovni član Foruma 21 in častni konzul Belorusije v Sloveniji. Dober prijatelj velikega beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka in Milana Kučana torej. Poleg tega je častni konzul Maroka v Sloveniji, predsednik slovensko-ruskega sveta, predsednik slovensko-kuvajtskega poslovnega foruma, predsednik nadzornega odbora Nemško-slovenske gospodarske zbornice, član nadzornega odbora UN Global Compact Slovenija, član društev slovensko-kitajskega, slovensko-japonskega in slovensko-hrvaškega prijateljstva. Je tudi predsednik Alumni kluba in član sveta ljubljanske ekonomske fakultete, predsednik komisije za nagrade pri Gospodarski zbornici Slovenije in predsednik Slovenskega konzularnega zbora. V Združenju Manager so ob vseh teh lovorikah zapisali, da Škrabec v podjetju nima niti svoje mize, kar jih menda ne preseneča.

Zunanji minister v senci

Janeza Škrabca imajo poznavalci imenujejo tudi za zunanjega ministra v senci. Viri z ministrstva za zunanje zadeve namreč trdijo, da je v delegaciji ministra Karla Erjavca na mednarodnih obiskih vedno tudi Škrabec.

Več preberite v novi reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: Ministrica in njena katastrofa v UKC

8 Pogled: Se res nismo ničesar naučili?

9 Kolumna: Janko Kos: Cankarjevo leto

POLITIKA

10 Predsedniške volitve; zadnja Kučanova velika prevara?

16 Cerarjeva vlada začenja enostransko uveljavljati arbitražno sodbo

SLOVENIJA

20 Razkrivamo korupcijo na najvišji tožilski instanci

26 Poslovanje Škrabca in podjetja Riko s podjetji v davčnih oazah

28 Zahtevamo odstop Jedrt Jež Furlan!

30 Slabe plače slovenskih delavcev

33 Dražji vrtci in vsiljiva ideologija LGBT

36 Slovenska književnost na Dunaju

INTERVJU

38 Walter Wolf

DOM IN SVET

42 O družbenih in drugih krajah 1945−2017

44 Sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića živi na veliki nogi

48 Nadgradnja poveljstva zveze NATO v Bruslju

52 Islamistični skrajneži za seboj pustili množična grobišča

54 Razstava Rafaela v dunajski Albertini

56 Opera po Jurčiču: Deseti brat

OGLEDALO

58 Film: Ubijanje svetega jelena

60 Avtomobilizem: Opel insignia grand sport 2.0 CDTI innovation

62 Zanimivosti: Tristoletnica prostozidarstva

64 Promenada: V ritmu mladosti 2017

64 Šport: Plezanje ni samo za kozoroge

68 TV-kuloar: Slepota na kubik!

70 Kronika časa: Čez morje v Argentini

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Zadnja Kučanova velika prevara?

Letošnje predsedniške volitve so za nami. Dozdajšnji predsednik republike Borut Pahor bo svojo funkcijo opravljal še en mandat, a je moral svojo prednost potrditi še v drugem krogu volitev, ko se je pomeril s kamniškim županom Marjanom Šarcem.

26 SLOVENIJA

Škrabec in podjetja v davčnih oazah

Podjetnik Janez Škrabec ima zelo dobre poslovne in politične povezave, ki segajo tudi v Rusijo in Belorusijo, doma pa v Forum 21, ki ga vodi zadnji šel komunistične partije Milan Kučan. Ima številna podjetja, posluje tudi prek računov v davčnih oazah …

38 INTERVJU

Walter Wolf

Mama je po vojni imela težave dobiti službo, malo je delala v Ruperčah, toliko, da smo lahko jedli. Jaz sem takrat jedel meso, če sem imel srečo, enkrat na leto. Ja, v mladih letih sem res izkusil pravo revščino. Ne smete pozabiti, da sem bil Walter Wolf, kar je »švabsko« ime. Jasno je, zakaj nas je komunistična oblast stigmatizirala.

42 DOSJE

Jure Janković in ciprski posli

Septembra 2012 so kriminalisti opravili 23 hišnih preiskav, šest oseb so pridržali. Med drugim so odpeljali Jureta Jankovića, preiskave so bile na (ločenih) domovih Zorana, Damijana in Jureta Jankovića. Dva meseca za tem je Jure svoje stalno prebivališče prijavil na Cipru.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

 

 

nazaj na vrh