V novi reviji Demokracija: Škandalozno! Nedotakljivi družini Janković odpisujejo milijone evrov dolga! CIA o sporu med Titom in Stalinom! Migracije v Evropo se krepijo! Intervjuja: dr. Stane Granda in Erika Dvoršak

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
V novi reviji Demokracija: Škandalozno! Nedotakljivi družini Janković odpisujejo milijone evrov dolga! CIA o sporu med Titom in Stalinom! Migracije v Evropo se krepijo! Intervjuja: dr. Stane Granda in Erika Dvoršak

V novi reviji Demokracija pišemo o škandaloznem odpisu milijonskih dolgov družini Janković. Razvpiti župàn Ljubljane Zoran Janković tako s pomočjo svojega mentorja Milana Kučana brije norca iz navadnih državljanov. Píšemo o venezuelskem reševanju zdravstva, kot si ga je zamislila ekstremistična Levica. Objavljamo zaupne dokumente ameriške Cie in intervjuja s Stanetom Grando in Eriko Dvoršak. Opozarjamo na prihajajočo novo migrantsko invazijo na Evropo. Z Demokracíjo boste vedeli več!«

So danes tudi vam odpisali kakšen dolg, je v zadnjih dneh najpogostejše vprašanje na družbenih omrežjih. Nanaša se seveda na odpis skoraj 29 milijonov evrov dolga družini ljubljanskega župana in Kučanovega varovanca Zorana Jankovića.

Prvorazredni in drugorazredni

Ogorčenje državljanov nad odpisom dolga Jankovićevim podjetjem in njihovo nedotakljivostjo pred slovenskimi pravosodnimi organi je neizmerno, in sicer tako na levici kot na desnici. Redki so tisti, ki ljubljanskega župana še podpirajo, čedalje več pa tistih, ki razumejo, da imamo v Sloveniji prvo- in drugorazredne državljane. Med prvimi so poleg druge domačijske nomenklature tudi Jankovići, med drugimi pa vsi, ki jim bodisi sodišča ali Finančna uprava RS (Furs) rubijo sredstva in na dražbi prodajajo nepremičnine tudi za nekaj deset evrov dolga. Pri tem nihče ne upošteva, v kakšnem stanju je dolžnik. Slednje ni zanemarljivo, saj v Sloveniji živi okoli 700 tisoč prebivalcev z mesečnimi dohodki na meji revščine. To za Jankovićeve, ki so vrsto let veljali za eno najbolj zadolženih slovenskih družin, ne velja. Ali kot so to zapisali v nekaterih medijih: poslovni imperij družine Janković jo je odnesel skoraj brez praske.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 

Levica in »venezuelsko« reševanje zdravstva

Pred leti se je zdelo, da je uvedba dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prvi korak h konkurenci med zdravstvenimi zavarovalnicami in razbitju državnega monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar bi pomenilo cenejše in kvalitetnejše storitve za uporabnike. A novi predlogi gredo prav v nasprotni smeri. Nadkoalicijska stranka Levica je napovedala, da bo do konca septembra v parlamentarni postopek vložila spremembe zakona o zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Nizke obrestne mere so lahko tudi velika past

V državah z evrom so obrestne mere rekordno nizke, kar vpliva tako na obresti za bančne vloge kot ceno posojil. Napovedi kažejo, da bodo obresti nizke vsaj do druge polovice leta 2020. Za presežke denarja morajo poslovne banke plačevati tudi depozite oziroma tako imenovane kazenske obresti, zato razmišljajo, da bi to prenesle tudi na varčevalce. Nizke obresti se odražajo tudi pri zadolževanju države. Slovenija je bila ob koncu julija zadolžena za dobrih 29 milijard evrov, v sedmih mesecih pa smo za obresti kljub rekordno nizkim obrestim plačali kar 574 milijonov evrov.

Intervju: dr. Stane Granda in Erika Dvoršak

Z dr. Stenetom Grando, zgodovinarjem in publicistom, smo se pogovarjali o družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji. Pravi, da kot zgodovinar in predvsem državljan sprejema le politiko, ki hoče državi in državljanom služiti, ne pa jim vladati in državo molsti. Kritičen je do aktualne vlade in zadnjega šefa slovenske komunistične partije Milana Kučana. O ohranjanju pragozdov v Amazoniji in življenju v Braziliji pa smo se pogovarjali z Eriko Dvoršak. Po njenem v svetu malo vedo okoljskih zadevah Brazilije, poročanja svetovnih medijev o požarih v Amazoniji pa so samo manipulacija v geopolitične namene.

CIA: Spor med Titom in informbirojem

»Tito je potreboval sovjetsko pomoč proti generalu Draži Mihailoviću in njihovo pomoč na mirovni konferenci. Že leta 1944 pa je Sretan Žujović, ki je zdaj v zaporu, podpiral Sovjete bolj goreče, kot je podpiral Tita,« piše v dokumentu CIA, objavljenem 31. marca 1949. Informbiro je krajše ime za Informacijski biro komunističnih in delavskih partij (1947–1955), nekakšno povezovalno organizacijo komunističnih strank in kasneje komunističnih držav v Evropi.

Raziskovanje slovenskega staroselstva

Eden od parametrov resničnosti podatka je njegova funkcionalnost in prispevek pri razvoju področja ter funkcionalno povezovanje s podatki drugih področij. Pomembna je logičnost in skladnost podatkov in koliko le ti omogočajo odkrivanje novih dejstev ter razvoj na splošno. Podatek o prihodu t. i. Slovanov v Evropo v 6. stoletju je arbitrarna, nikoli utemeljena trditev, ki Slovencem stoletja zapira pot do razumevanja izvora, civilizacijskih dosežkov in zgodovinskega mesta naroda.

Migracije v Evropo se krepijo!

Evropi grozi nov migrantski val. Prevozniki migrantov se niti ne skrivajo več. Politični manevri za odstranitev Salvinija. Nasilni migranti vdirajo v španske enklave. Stotine migrantov prepeljali na obale grških otokov. Na kocki je obstoj naše civilizacije. Opozorila, da se postopoma gradi velikanski migrantski val, se vse bolj uresničujejo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

naslovnica 36

nazaj na vrh