V novi reviji Demokracija: Janković osumljen pranja denarja! Klemenčič laže Evropi! Intervju: Dr. Alejandro Chafuen

  • Napisal  Demokracija
V novi reviji Demokracija: Janković osumljen pranja denarja! Klemenčič laže Evropi! Intervju: Dr. Alejandro Chafuen

V novi reviji Demokracija na podlagi dokumentov razkrivamo sum pranje denarja v primeru razvpite ljubljanske družine Janković. Pišemo o strankarskih pretresih, ustavnem udaru tranzicijske levice, Klemenčičevem zavajanju evropske javnosti pri njegovi kandidaturi za komisarja za človekove pravice, zadevi Novič in Kanglerjevi vrnitvi. Objavljamo veliki intervju s prvim človekom vplivne fundacije Atlas dr. Alejandrom Alexom Chafuenom.

Članom družine Janković so bili v preteklih letih za petami tako predstavniki urada za preprečevanje pranja denarja, slovenskega kot hrvaškega, kot davčni preiskovalci. Jankovićevi so pristali v vrtincu sumov o pranju denarja in utaji davkov. O vsem je bilo seznanjeno tudi državno tožilstvo, nato pa so stvari domala zastale in zgodilo se ni nič bistvenega.

Dokumenti veliko povedo

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je razvidno, da je bil Harij Furlan, vodja Specializiranega državnega tožilstva, v preteklih letih pa tudi leta 2012 obveščen o številnih sumljivih transakcijah, ki so jih izvajali člani družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Eno od obvestil se je nanašalo na podjetje Electa naložbe, podjetje E-Gradnja iz Zagreba, Damijana Jankovića in Zorana Jankovića. Specializirano državno tožilstvo je o sumljivih transakcijah obvestilo Urad RS za preprečevanje pranja denarja.

Podatke iskali tudi na Hrvaškem

V uradu so zbrali in analizirali podatke, informacije in dokumentacijo, ki so jo pridobili od Nove Ljubljanske banke (NLB), Factor banke in sorodnega urada Republike Hrvaške. Preverili so tudi lastno evidenco o gotovinskih transakcijah, ki jih uradu sporočajo organizacije, pa tudi nekatere računalniške evidence, do katerih imajo dostop. Podatke so pridobili tudi iz Hrvaške.

Pretakanje tudi s hrvaške strani

Urad za preprečevanje pranja denarja je Furlana oziroma specializirano državno tožilstvo obvestil o tem, da je bilo podjetje E- Gradnja na Hrvaškem ustanovljeno 29. novembra 2004. Ustanovitelja sta bila podjetje Electa inženiring in Damijan Janković, ki je bil tudi direktor. Osnovni kapital tega hrvaškega podjetja je bil 1,665 milijona evrov, podjetje pa je od leta 2006 poslovalo z izgubo. To Jankovićevo zagrebško podjetje je 24. novembra 2011 pri banki Štedbanka odprlo bančni račun, do 13. februarja, v dobrih dveh mesecih in pol torej, pa je dobilo en priliv, in sicer v višini 2,98 milijona evrov. Podjetju E- Gradnja je denar 25. novembra 2011 (dan po odprtju bančnega računa) nakazala hrvaška družba Šted-invest kot kratkoročno posojilo. Pred tem pa je Šted-invest za to najel posojilo pri hrvaški Štedbanki v višini 2,99 milijona evrov. Transakcije so bile v hrvaških kunah, del tega denarja z računa podjetja E-Gradnja pa je bil kasneje konvertiran v evre in nakazan v Slovenijo.

Nakazilo 723.046 evrov

Tako je podjetje E-Gradnja 29. novembra 2011 na račun Electe naložb nakazalo 723.046 evrov kot vračilo kredita po pogodbi številka 1/2006. Nato je 9. decembra 2011 podjetje E-Gradnja na račun podjetja Electa naložbe nakazalo 200.000 evrov kot posojilo po pogodbi številka 2/2006. Dober mesec pozneje, 24. januarja 2012, pa je podjetje E-Gradnja na račun podjetja Baza Dante nakazalo kar 1,1 milijona evrov kot posojilo, dano na podlagi pogodbe št. 01-12. Tako v hrvaškem kot v slovenskem uradu za preprečevanje pranja denarja so nakazila in transakcije povezali s sumom pranja denarja.

Več preberite v novi reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7          V središču: Zaušnica tranzicijski levici

8          Pogled: Primerjanje – strup za levico

9          Kolumna: Dr. Hubert Požarnik: Čez Rubikon

POLITIKA

10        Jankovićevi pretakali milijone evrov

16        V pričakovanju prelomnih volitev

20        Politični in značajski profil kamniškega župana

SLOVENIJA

22        Neverjetno norčevanje ministra Klemenčiča

26        Primer Novič: Pandorina skrinjica je odprta

30        Škandalozni začetek spremembe ustave

34        Proizvodnja »čiste« elektrike

36        Nagrada letos Marthi Stocker

INTERVJU

38        Dr. Alejandro Alex Chafuen

DOM IN SVET

44        Prisilno mobilizirani v nemško vojsko

47        Med Butalci ali zgodba o okoljevarstvenem soglasju

48        Svoboda in dostojanstvo neodvisne Ukrajine

52        Janez Pavel II. že leta 1992 svaril pred invazijo islama

54        Akcija knjige – veliki predpraznično popusti

58        Plečnik skozi Nagličev objektiv in razstava v SCNR

OGLEDALO

60        Film: Odvratne rime

62        Avtomobilizem: BMW 320d xDrive M performance

64        Šport: Alpska liga in vroč hokejski december

66        Promenada: Se bomo še kar pustili žaliti?

68        TV-kuloar: Danajski darovi

70        Kronika časa: Delavci proti komunizmu

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Jankovićevi pretakali milijone evrov

Članom družine Janković so bili v preteklih letih precej za petami tako predstavniki urada za preprečevanje pranja denarja, slovenskega in hrvaškega, kot davčni preiskovalci. Člani so pristali v vrtincu sumov o pranju denarja in utaji plačila davkov.

20        SLOVENIJA

Neverjetno norčevanje Gorana Klemenčiča

Pravosodni minister Goran Klemenčič, ki si želi mesto komisarja v Svetu Evrope, se v tujini predstavlja kot človek, o kakršnem v Sloveniji lahko le sanjamo. Če ga ne bi poznali, bi ga kovali v nebo. Predstavlja se torej kot Klemenčič, ki to še zdaleč ni.

38        INTERVJU

Dr. Alejandro Alex Chafuen

»Globoka država je nadstrankarska in deluje tripartitno. Z njo so povezane vse tri glavne politične struje v prestolnici. Demokrati, republikanci in libertarci. Vsi vlečejo koristi iz ogromnega birokratskega aparata in seveda iz proračunskega denarja. Demokrati se okoriščajo s socialno državo.«

44        ZGODOVINA

Mobilizirani v nemško vojsko

Prejšnji četrtek je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani potekala predstavitev nove knjige dr. Monike Kokalj Kočevar z naslovom Mobiliziranci v nemško vojsko iz Gorenjske v letih 1943−1945, hkrati pa so odprli tudi zanimivo spremno razstavo.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh