V novi Demokraciji: Štel bo vsak glas! Mahinacije Bojana Petana! Kdo brani slovensko morje? Spopad za pravico do orožja!

  • Napisal  C.R.
Naslovnica Naslovnica Foto: arhiv Demokracije

V novi reviji Demokracija predstavljamo predsedniške kandidate in objavljamo javnomnenjsko anketo ki kaže, da podpora najbolj raste predsedniški kandidatki SDS Romani Tomc. Opozarjamo, da bo na volitvah naslednjo nedeljo odločal vsak glas! Razkrivamo, kako se podira imperij Bojana Petana, kako o pranju denarja v NLB pišejo tuji mediji in kdo brani slovensko morje. Objavljamo veliki intervju z Romano Tomc.

Temperatura pred 22. oktobrom, ko bomo izbirali novega predsednika oz. predsednico republike, narašča. Čeprav so režimski mediji že zdavnaj postavili vrstni red, verjamemo, da se ta lahko spremeni. Njihov glavni favorit Marjan Šarec je namreč v velikih težavah.

Fasciniran nad Adolfom Hitlerjem

Prejšnji teden je spletni portal Požareport objavil članek o tem, kaj o Šarcu pravijo tisti, ki ga poznajo. Osupljivo je namreč, da je Šarec, ki ga podpira vsaj velik del borčevske zveze, fasciniran nad Adolfom Hitlerjem, Bojan Požar pa je objavil tudi fotografijo knjige o Hitlerju s posvetilom, ki ga je napisal Šarec. Režimski mediji so skušali zadevo pomesti pod preprogo tako, da so pozornost obrnili k vprašanjem, ki jih je menda najmlajši in najbolj ostrojezični poslanec SDS Žan Mahnič na Twitterja naslavljal na Šarca, češ, od kod izvira. Toda vse to je bil le obupen poskus, da bi preprečili javnomnenjski kolaps.

Kopija Türka ali Jankovića?

Ni dvoma, da je Marjan Šarec že takrat, ko je napovedal svojo kandidaturo, imel za seboj botre iz ozadja, ki so predvidevali, da bo pojava kamniškega župana in (nekdanjega?) komika psihološko dovolj privlačna za nagovarjanje preprostih ljudi, ki jih ni težko prepričati v zahtevo, naj »osamosvojitelji« odidejo iz politike, kot je to storil Winston Churchill v Veliki Britaniji leta 1945 (to seveda ni res, saj se je Churchill nekaj let po končani drugi svetovni vojni vrnil na premiersko funkcijo). Zato je že pred tem nagovarjal nekatere medije k temu, da bi mu izkazovali brezpogojno podporo. No, nekaj podobnega smo pred petimi leti videli pri Danilu Türku, ki je po velikem volilnem porazu doživel še enega, in sicer pri kandidaturi za generalnega sekretarja OZN. Ne glede na to pa je jasno, da so se botri trde komunistične »levice« vsaj pri nečem ušteli, ko so v boj poslali Šarca – slednji se namreč v kriznih situacijah ne znajde najbolje. V javnih nastopih sicer skuša ugajati tistemu delu javnosti, ki prisega na različne klišeje o slovenski politiki. Na enem od televizijskih soočenj je denimo kritiziral politike, češ da so brez hrbtenice, ko pa bi jih moral našteti, je »zmrznil«. Pravzaprav se lahko le močno upehanim režimskim medijem zahvali, da še ni politični mrlič. Prav ti mediji pa skušajo tudi čim bolj cenzurirati tiste teme, ki bi lahko škodile tranzicijski levici. Prav tako skuša Šarec čim bolj prikriti svoje premoženje, denimo v nasprotju z dokaj razvpito Angelco Likovič, ki tvega vse in je povsem prostodušno povedala, da sta z možem lastnika več nepremičnin, kar je za socialistično okuženo Slovenijo seveda prehud zalogaj (spomnimo se afere s plačo Franceta Arharja pred volitvami leta 2002). Šarec torej v marsičem spominja ne samo na Türka, pač pa tudi na Zorana Jankovića, s katerim si je bil politično vedno blizu. 5. novembra 2012 je Janković v Kamniku, tedaj še kot predsednik Pozitivne Slovenije, izrazil veliko veselje, da se je Šarec kot prvi od županov pridružil PS. Šarec in Janković, v zadnjem času zelo razvpit predvsem zaradi afere s farmacevtko, sta tako »sorodni duši« ne glede na to, da je Šarec kasneje taktično zapustil PS in ustanovil lastno stranko.

Podpora Šarcu upada

Je (bila) torej javnomnenjska podpora Šarcu res »nabildana«? Redne tedenske raziskave agencije Parsifal kažejo, da v javnomnenjskih razmerjih med kandidati prihaja do sprememb. Medtem ko Pahor za zdaj ohranja podporo, ki se giblje med 45 in 50 odstotkov (kar pomeni, da ima nekaj možnosti za zmago v prvem krogu), pa primerjava treh merjenj kaže, da Šarcu podpora pada.

Več preberite v reviji Demokracija!

UVODNE STRANI

7 V središču: Knjiga o Viktorju Orbanu

8 Pogled: Pravna in socialna farsa

9 Kolumna: V kakšni državi pravzaprav živimo?

POLITIKA

10 Predsedniške volitve: Nič še ni odločeno!

16 O pranju denarja v NLB tudi tuji mediji

20 Slovo večnega režimskega sindikalista Semoliča

SLOVENIJA

24 Imperij Bojana Petana se podira kot hiša iz kart

28 Za zakonsko in ne alternativno rešitev

31 Drago šolanje mladih voznikov

34 Moteča domoljubna zastava

36 Begunci: Rojstvo novih domovin

INTERVJU

38 Romana Tomc

44 Ivan Molan

DOM IN SVET

48 Kdo brani slovensko morje?

52 Spopad za pravico do orožja

56 Avstrija pred zveznimi volitvami

58 V vojni se tudi ljubezen utrudi

OGLEDALO

60 Film: Usnjeni obraz

62 Avtomobilizem: Mazda 6 in Monte Carlo ponoči

64 Šport: Slovenija žal ne gre naprej

66 Promenada: Videospot skladbe Ljubezen

68 TV-kuloar: Ultra-hudojamar

70 Kronika časa: Pregon Miklavčiča in Blažiča

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Volitve 2017: Nič še ni odločeno!

Temperatura pred 22. oktobrom, ko bomo izbirali novega predsednika oz. predsednico republike, narašča. Čeprav so režimski mediji že zdavnaj postavili vrstni red, verjamemo, da se ta lahko spremeni. Njihov glavni favorit Marjan Šarec je namreč v velikih težavah.

16 SLOVENIJA

Slovo večnega sindikalista

Dolgoletni predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je nedavno tudi uradno odšel v pokoj, kar je sicer napovedal že lani. Osmega avgusta letos je dopolnil sedemdeset let, osrednjo sindikalno zvezo pa je skupno vodil kar 26 let.

38 INTERVJU

Romana Tomc

»Dragi volivci, če si želite sprememb, če si želite, da je vaš predsednik tudi državnik, če si želite, da ste vi in vaše potrebe na prvem mestu, potem obkrožite številko 9. Do domovine čutim globoko ljubezen in predanost. Zaupam v slovenski narod. Verjamem, da lahko napredek dosežemo samo s spoštovanjem in sodelovanjem. Hvala za vaš glas! Romana.«

44 TELEGRAF

Ivan Molan

»Žal pa povprečnina in 23. člen ZFO pri financiranju občin nista več najpomembnejša, saj poteka vzporedno financiranje določenih, predvsem mestnih občin, s katerimi Vlada RS podpisuje neposredne pogodbe za investiranje. Tako je npr. podpisala pogodbo z Mestno občino Ljubljana.«

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

C.R.

nazaj na vrh