V novi Demokraciji: Resnica o Janezu Zemljariču; Zamolčani predlog za pravično mejo na morju; Intervju: Damijan Terpin

  • Napisal  Demokracija
V novi Demokraciji: Resnica o Janezu Zemljariču; Zamolčani predlog za pravično mejo na morju; Intervju: Damijan Terpin

V novi reviji Demokracija smo pod drobnogled vzeli nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča, ki naj bi konec leta 2012 vpil, da je treba »Janšo ubit, ubit, ubit«. Gre za človeka, ki še vedno vedri in oblači v slovenskem prostoru. Njegov vpliv je še danes velik. V reviji Demokracija opozarjamo, da pravosodje brani Jankovića, razkrivamo zamolčani predlog za pravično mejo na morju in opozarjamo na negativno vladno selekcijo, ki jo simbolizira imenovanje Tamare Vonta na mesto generalne direktorice direktorata za medije. Objavljamo intervju z znanim zamejskim odvetnikom Damijanom Terpinom.

Stanislav Veniger, generalni direktor policije, je 18. decembra 2012 Centru za varovanje in zaščito (CVZ) pri Generalni policijski upravi, ki ga je vodil Mirko Šimenko, poslal zaupno sporočilo. Zapisal je, da so kriminalisti pri svojem delu prišli do podatka, da je konec decembra 2012 potekal sestanek v poslovnih prostorih podjetja ETI-PAR v lasti Janeza Zemljariča. Slednji pa je osebi, ki zaradi bojazni za lastno varnost ne želi biti imenovana, dejal, da je za gospodarski polom v Sloveniji odgovoren Janez Janša. Pri tem se je močno razburil in začel s pestjo udarjati po delovnem pultu in z dvignjenim glasom vpiti: »Janšo je treba ubit, ubit, ubit.« V nadaljevanju je govoril, da je predsednik vlade uničil gradbeni sektor, da se v Sloveniji nič več ne gradi in da je prav on s svojo politiko uničil Slovenijo. Zemljarič je bil pri tem vidno razburjen. Veniger je še zapisal, da je človek tudi povedal, da je bil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja na enem od srečanj, ki jih je organiziral Janez Zemljarič.

Janša »moteč element«

Že takrat so se pogovarjali o Janezu Janši kot o motečem elementu v slovenski politiki. Tudi takrat je tekla beseda o tem, »kako se ga znebiti oziroma kako ga onemogočiti v njegovem političnem delovanju«. Veniger je še razkril, naj bi bila na srečanju tudi »oseba z vzdevkom Dule, ki naj bi bil bivši vodja Službe državne varnosti (SDV) za Primorsko, in ta naj bi dejal, da bi morali Janeza Janšo ustreliti, ko je bil še čas za to, to je v času osamosvojitve«. Na tem sestanku konec novembra 2012 pa je »Janez Zemljarič govoril, da je potrebno Janeza Janšo in njegovo vlado zamenjati«.

Klemenčič nemudoma ubogal

Ni bilo treba čakati dolgo, ko je prve dni januarja 2013 Goran Klemenčič, ki je danes za svojo umazanijo nagrajen z mestom pravosodnega ministra v vladi Mira Cerarja, pompozno sporočal, da je Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo je takrat vodil, ugotovila nepravilnosti v Janševem premoženju. Neskladje med prihodki in odhodki, sum korupcije torej. Na podlagi tega je nato padla takratna Janševa vlada, za premierko pa so nato postavili nesposobno uradnico Alenko Bratušek. Dodajmo, da je Veniger to informacijo poslal Centru za varovanje in zaščito z namenom, da to upoštevajo pri varovanju predsednika vlade. Dodal je, naj v zvezi s tem ne zbirajo dodatnih obvestil, »saj kriminalistična preiskava še poteka«. Janša je bil takrat kot predsednik vlade varovana oseba. Glede kriminalistične preiskave nato nismo nikoli izvedeli, kakšni so bili izsledki, če so sploh kdaj bili. Pa tudi če so bili, Zemljarič za grožnje Janezu Janši nikoli ni bil sodno preganjan.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7     V središču: Nova pravosodna sramota

8     Pogled: Navsezadnje smo jih tudi izvolili

9     Kolumna: Tožilstvo sporoča: smo za dvojna merila!

POLITIKA

10        Nekdanji šef SDV še danes veselo lobira!

16        Spremenjena razmerja med političnimi strankami

20        Tina Maze in sladoled v Trstu; arbitraža in volitve

SLOVENIJA

22        Nestrpna Tamara Vonta nad medije           

26        Zamolčan predlog za pravično mejo

30        Cerarjevi mesarijo po novomeški Krki

33        Porušene škarpe in zaupanje v državo

36        Izseljevanje mladih narašča

INTERVJU

38        Damijan Terpin

DOM IN SVET

43        Mag. Andrej Aplenc: Ovaduh v arhivu Udbe

44        Država jih je pozabila, domovina jih ne bo nikoli

48        Ali se obeta nov migrantski val iz Italije?

56        Seminar slovenskega jezika

OGLEDALO

58        Film: Vojna za Planet opic

60        Avtomobilizem: BMW 530e

62       Zanimivosti: Vrata planinskih koč odprta

64       Šport: Karničar ne bo smučal s K2

66       Promenada: Zvenela je pesem v Števerjanu

68       TV-kuloar: Nevtralizacija ni povsem uspela!

70       Kronika časa: Procesi proti Cerkvi

 

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Udbovec, ki veselo lobira!

Janez Zemljarič, ki naj bi bil konec leta 2012 vpil, da je treba »Janšo ubit, ubit, ubit«, in je že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja o Janši govoril kot o motečem elementu v slovenski politiki, še vedno vedri in oblači v slovenskem prostoru. Njegov vpliv je še danes mogočen.

16        SLOVENIJA

Levica gor, desnica dol

Agencija za raziskavo javnega mnenja Parsifal je skupaj s FUDŠ predstavila rezultate julijske ankete, ki kaže, da večina javnosti kljub rahlemu dvigu podpore še vedno ne zaupa Cerarjevi vladi. Zdajšnji obeti za prihodnje volitve pa za slovensko pomlad še niso optimalni.

26        DOSJE

Predlog za pravično mejo

Pred kratkim je arbitražno sodišče v Haagu objavilo arbitražno razsodbo v primeru slovensko-hrvaško meje. Ni še povsem jasno, katere argumente je slovenska stran zapisala v arbitražnem memorandumu, za pravično mejo pa je bila odločujoča njegova vsebina.

38        INTERVJU

Damijan Terpin

Slovenska narodna skupnost v Italiji doživlja socialne in politične vplive, ki se kažejo na splošno v celotni družbi v Italiji. Kar zadeva narodno zavest, je seveda veliko vprašanje, koliko in do kod bomo znali svojim otrokom in vnukom ustrezno posredovati slovenstvo kot vrednoto. Dvomim, da se pri tem lahko zanašamo na našo slovensko šolo.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh