V novi Demokraciji: Anketa: SDS krepko vodi! Peta kolona ogroža EU! Intervjuja: Niko Grafenauer in Božidar Spasić!

  • Napisal  Demokracija
Naslovnica revije Naslovnica revije Foto: Urban Cerjak/Demokracija

V novi reviji Demokracija objavljamo anketo Parsifala in FUDŠ, ki kaže, da podpora Cerarjevi vladi pada. Na prvem mestu med političnimi strankami je z veliko razliko Janševa SDS. Razkrivamo, da je Evropska komisija prvič doslej v okviru analize vzdržnosti slovenskega dolga ugotovila visoka tveganja. Urednik Demokracije Metod Berlec piše o naraščajoči peti koloni v Evropski uniji, publicist Andrej Aplenc o slovenski tranziciji, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj pa o nevladnih organizacijah kot proračunskih zajedalcih. Objavljamo intervju z nekdanjim urednikom Nove revije Nikom Grafenauerjem in nekdanjim visokim uslužbencem zvezne Udbe Božidarjem Spasićem.

Zadnja redna mesečna javnomnenjska anketa agencije Parsifal kaže, da se pomladni opciji na prihodnjih volitvah nasmiha zmaga, če bodo sedanji trendi do takrat zdržali. Med strankami namreč še vedno vodi Slovenska demokratska stranka pod vodstvom Janeza Janše, medtem ko podpora Cerarjevi vladi še naprej pada.

Seveda nobena anketa sama po sebi ne more biti dovolj verodostojna projekcija za volilne izide, še zlasti glede na dejstvo, da niti še ni znano, kdaj bodo volitve. Po rednem roku bi morale biti poleti 2018, ko se Cerarjevi vladi izteče štiriletni mandat, vendar se lahko zgodi, da bodo že prej, najverjetneje maja 2018. V Parsifalovi anketi je zajetih 608 anketirancev, pri čemer je starostna, izobraženska in spolna struktura anketirancev zasnovana tako, da ustreza pričakovani strukturi udeležencev volitev. Anketa je bila v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije izvedena med 7. in 9. marcem 2017.

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA!

UVODNE STRANI

7 V središču: Za pravično Slovenijo!

8 Pogled: Prva, zadnja in nobena več

9 Kolumna: Komentar na komentarje

POLITIKA

10 Slovenija na poti, da vnovič zabrede

16 Vse več možnosti za zmago pomladi

SLOVENIJA

22 »V podzavest Slovencev mora priti resnica«

26 Dvomi o učinkovitosti aktivne politike zaposlovanja

29 Hrana v trgovini: Za druge boljše kot za nas?

32 Zgodba o županu in prevarantskih projektih

36 Slovenščina v Kanalski dolini

INTERVJU

38 Niko Grafenauer

42 Božidar Spasić

DOM IN SVET

48 NVO – proračunski zajedavci

52 WikiLeaks razgalja agencijo CIA

56 Fabula letos onkraj umrljivega

OGLEDALO

58 Film: Nepričakovano očka

60 Avtomobilizem: Superšportniki Ženeve 2017

62 Zanimivosti: Sonce v vsak dom: zelena obveznica

64 Šport: Moteči Bloudkov nagrajenec

66 Tribuna: Petdeset odtenkov duhovne puščave

68 TV-kuloar: Konstrukti Pop TV

70 Kronika časa: Javorovica

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Slovenija na poti, da vnovič zabrede

Evropska komisija opozarja, da Republika Slovenija ne dosega napredka na področju javnih financ. Ni jasno, zakaj se je Jean-Claude Juncker tako veselo objemal s slovenskim predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki doslej za pozitivne premike ni naredil skoraj nič.

16 SLOVENIJA

Možnosti za zmago pomladi

Zadnja redna mesečna javnomnenjska anketa agencije Parsifal kaže, da se pomladni opciji na prihodnjih volitvah nasmiha zmaga, če bodo sedanji trendi do takrat zdržali. Med strankami namreč še vedno vodi SDS, medtem ko podpora Cerarjevi vladi še naprej pada.

38 INTERVJU

Niko Grafenauer

Takrat smo bili v Novi reviji vsi za Barbaro. Podpirali smo jo do konca. Žal je le za malo izgubila. Če bi zmagala, bi to res pomenilo neki prelom. A do njega ni prišlo. Predvsem mediji so velik problem, saj se nikakor ne morejo ali nočejo posloviti od nje.

46 TUJINA

WikiLeaks razgalja agencijo CIA

Najnovejša razkritja WikiLeaksa so zadala precejšen udarec ameriški obveščevalni agenciji CIA. Za nameček WikiLeaks omenjeno agencijo obtožuje še grozljive nesposobnosti. Bo Trump izkoristil razkritje za svoje »izsuševanje močvirja« oziroma reorganizacijo obveščevalnih služb?

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh