V nedeljo spet »rdeča maša« in slavljenje lažne partizanske epopeje v Dražgošah

  • Napisal  Gašper Blažič
Slavljenje lažne partizanske epopeje v Dražgošah Slavljenje lažne partizanske epopeje v Dražgošah Foto: Urban Cerjak

Že po tradiciji vsako leto januarja vas Dražgoše, ki se nahaja nedaleč od Železnikov, gosti vsakoletno »rdečo mašo«, torej osrednji borčevski miting, na katerem  se ponavadi zbere največ politikov tranzicijske levice, vključno z Milanom Kučanom. Prireditve se skoraj redno udeležuje tudi sedanji predsednik republike Borut Pahor, prav tako ne manjka niti celoten vrh Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Prireditev v Dražgošah naj bi bila sicer spomin na slavno partizansko bitko, za katero mnogi poudarjajo, da je močno zamajala položaj nacistične vojske v celi Evropi. Če seveda verjamete v palčke. Celoten opis t. i. Dražgoške bitke je sicer opisan tukaj, zato zgodbe ne bi ponavljali, čeprav verjetno precej nerealno in s precej superlativi. Osrednje dejstvo te bitke, če jo lahko sploh imenujemo »bitka«, je predvsem napad partizanske vojske na nemško enoto, čemur pa je sledila velika protiofenziva Nemcev. Ko so se partizani umaknili iz Dražgoš, so se Nemci znesli nad nemočno vasjo, mnoge domačine pobili, vas pa požgali. Čeprav je šlo za prvi odkrit spopad z okupatorjem, pravzaprav za frontalni boj z njim, ta »bitka« v času prejšnjega režima sploh ni imela velike veljave. Znani profesor zgodovine dr. Metod Mikuž je svoje študente, med njimi mnoge sedanje znane zgodovinarje, celo podučil, da je bilo ravnanje partizanske vojske v primeru Dražgoš velika neumnost, saj so se spustili v frontalni spopad z okupatorjem, čeprav so vedeli, da nimajo nobene možnosti za zmago. Ceno za to so plačali Dražgošani – na samem kraju so jih postrelili več kot 40, žrtev pa je verjetno še več, saj so jih precej izselili v koncentracijska taborišča. Sicer pa si velja prebrati pričevanje o Dražgošah domačina Janka Pintarja.

Mimogrede, iz Dražgoš je doma tudi nekdanji župan Železnikov ter nekdanji poslanec Mihael Prevc, širša rodbina Prevc pa je tudi sicer znana po Sloveniji in v tujini, saj iz nje prihajajo znani bratje Prevc, ki nastopajo v smučarskih skokih.

Slavljenje epopeje

Ne glede na to, da se je v Dražgošah leta 1942 v resnici zgodila velika tragedija, ki jo je izsilila tipična komunistična taktika, pa trdo jedro tranzicijske levice že leta in leta to obletnico obeležuje kot veliko epopejo. In ne samo to – mnogi dosedanji slavnostni govorniki so partizanski miting v Dražgošah izkoriščali za nestrpne napade na drugače misleče. Letos naj bi kot slavnostna govornica nastopila kulturnica Lara Janković, ki je sicer tudi levičarska aktivistka, med njenimi prijatelji na facebooku pa je mogoče najti kar nekaj »eminentnih« oseb, tudi poslancev Levice (Violeta Tomić, Miha Kordiš, itd.). No, število njenih prijateljev na FB je sicer večje od štiri tisoč, je pa iz objav razvidno, da je tudi sama pristašica Levice. Udeležbo na prireditvi je sicer napovedal že predsednik SD Dejan Židan, po vsej verjetnosti se bo tam drenjalo kar precej znanih obrazov, zelo verjetno tudi ljubljenec borčevske zveze in nedavni predsedniški kandidat Marjan Šarec, sicer kamniški župan.

Slovenski Gazimestan

Glede na to, kako pomembno mesto imajo Dražgoše pri mobilizaciji komunistične levice, bi lahko rekli, da je vsakoletna »rdeča maša« pri dražgoškem spomeniku neke vrste slovenski Gazimestan. Spomnimo: gre za kraj na Kosovu, kjer je ob velikem jubileju bitke na Kosovem polju tedanji srbski voditelj Slobodan Milošević pripravil pompozno proslavo z zelo visoko udeležbo, v svojem govoru pa je napovedal tudi prelivanje krvi. Tudi sicer vsakoletni »mitingi resnice« v Dražgošah in drugod močno spominjajo na Miloševićeve mitinge iz konca osemdesetih let. Najbolj »vroče« je bilo leta 2012, ravno po zmagi Jankovićeve Pozitivne Slovenije, ko je postalo jasno, da Zoran Janković ne bo mogel sestaviti vlade, saj se je v dogajanje nekoliko vmešal tedanji ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph A. Mussomeli, zaradi česar so bili nanj neokomunisti zelo jezni, tedanji predsednik republike dr. Danilo Türk in tedanji predsednik borcev Janez Stanovnik pa sta mu v Dražgošah celo javno brala levite. Kot je znano, so se pri Mussomeliju mudili tudi nekateri predsedniki parlamentarnih strank, kasneje pa so sestavili koalicijo in vlado, ki jo je vodil Janez Janša. Stanovnik je omenjene predsednike stran označil za hlapce, izrazil pa je pričakovanje, da bo Lista Gregorja Viranta vstopila v koalicijo z Jankovićem. To se je v nekoliko drugačnih okoliščinah zgodilo leto dni kasneje, ko je Pozitivno Slovenijo že vodila Alenka Bratušek, ki je tudi postala premierka, vendar je nato stranko spet prevzel Janković.

Kakorkoli že, očitno nas tudi tokrat čaka miting, ki bo predvsem zanimiv zaradi dejstva, da je leto 2018 tudi leto parlamentarnih volitev. In tranzicijska levica bo naredila prav vse, da bo oblast obdržala v svojih rokah. V skladu z besedami, ki jih je izrekel Kučanov mentor Stane Dolanc leta 1972 v Splitu: »Mora nam biti popolnoma jasno, da smo v tej državi mi, komunisti, na oblasti. Ker če ne bi bili mi, bi to pomenilo, da je nekdo drug, ampak temu ni tako in tudi nikoli ne bo.« Komentar najbrž ni potreben...

Gašper Blažič

nazaj na vrh