Toliko o partizanskem herojstvu “osvoboditve” Ljubljane: Komandir zaščitne čete, stacionirane pri glavnem štabu NOV, priznal, da so se ob prihodu v Ljubljano izogibali prometnic, da ne bi srečali umikajočih se čet Nemcev!

  • Napisal  H. M./Nova24TV
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Foto: Facebook Foto: Facebook

Te dni je bilo veliko govora o tem, kako naj bi partizani osvobodili Ljubljano. Levičarji s tem več let zaporedoma ustvarjajo famo o veličini partizanske vojske, ki naj bi poskrbela za izgon nemške vojske, čeprav je resnica povsem drugačna. Na nas se je v povezavi s tem obrnil eden izmed bralcev, ki je z nami delil spomine očeta, komandirja zaščitne čete, stacionirane pri glavnem štabu narodnoosvobodilne vojske, ki je priznal, da so se partizani na poti izogibali prometnic, da ne bi srečali umikajočih se čet Nemcev. 

“Moj oče kot komandir zaščitne čete, stacionirane pri glavnem štabu narodnoosvobodilne vojske, v svojih spominih ni nikoli govoril, da bi potekali kakšni boji za osvoboditev Ljubljane. Povedal pa je, da so z glavnim štabom vkorakali v Ljubljano, ko so Nemci Ljubljano zapustili samo,” je uvodoma izpostavil.

Na poti v Ljubljano so se po besedah očeta našega bralca izogibali prometnic, da ne bi srečali umikajočih se čet Nemcev. “Zato se v Ljubljano niso pripeljali, temveč so na konjih prijahali tisti, ki so konje imeli, drugi pa peš. Dokaz: zakaj ne slavijo osvoboditve Ljubljane na mestu, kjer so potekali hudi boji z Nemci? Ker takšnega mesta ni bilo. Proslavljajo pa ga na mestu, kjer so glavni štabi čakali, da jim izvidniki javijo, da so Nemci odšli iz Ljubljane. To dejstvo lahko še vedno preverijo pri Marku Bulcu, kurirju iz čete mojega očeta. Seveda, če bo povedal resnico. Pa še to naj razloži, kako to, da je on dobil leta 1945 tako visoke vojaške čine, moj oče pa je bil poslan v Bečej v oficirsko šolo in začel kot podporočnik. Marko Bulc bil je borec Gubčeve brigade, komandant bataljona Vojske državne varnosti (VDV) in načelnik štaba 1. brigade VDV. Je pa pozabil v življenjepisu povedati, da je bila Gubčeva brigada v sestavi Ozne. Ve se pa, kaj je Ozna počela.”

Zaradi zablod slovenskih komunistov, ki se nikakor ne morejo sprijazniti z zgodovinskimi dejstvi, smo vsako leto priča prirejanju spominske slovesnosti na Orlah. Na letošnji slovesnosti, na kateri je zbrane pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril zgodovinski pomen osvoboditve Ljubljane, ki je bila po njegovih besedah rezultat “pogumnega” partizanskega boja ter naj bi simbolizirala solidarnost in tovarištvo, ni bilo toliko obiskovalcev, kot so se jih nadejali, in to kljub temu, da so udeležence na kraj slovesnosti vozili celo z avtobusi. Ljudje več kot očitno dojemajo, da gre za lažno propagando, ki je predstava za privilegirance, med katerimi poleg Jankovića nikoli ne manjkajo Milan KučanMilan Brglez in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Na laž jih je postavil tudi Granda
Lanskoletne izjave Jankovića glede osvoboditve Ljubljane, ko je lažno navajal, da naj bo jasno, da so 9. maja 1945 mesto Ljubljana osvobodile partizanske enote z rdečo zvezdo, je skritiziral priznani slovenski zgodovinar Stane Granda, ki je dejal, da “okupator zagotovo ni odšel z ozemlja zaradi partizanske zmagovite vojske, ampak zaradi dogajanj na vzhodni in zahodni fronti. Okupatorji so se umaknili – ali se, če se kdo umakne zaradi drugih, temu reče osvoboditev? Dejstvo pa je, da so bili zelo hudi boji, tudi na robu Ljubljane, ogromno padlih”.

Daleč od tega, da je bila to edina laž, ki jo je v povezavi s tem navedel ljubljanski župan. Dejal je namreč tudi, da če nas partizani ne bi osvobodili, bi Ljubljančani govorili italijansko, nemško ali madžarsko. “To, kar Janković govori, ničemur ne ustreza. Prvič, Italijani so odšli že leta 1943, drugo dejstvo je, da zmaga ni bila tukaj, ampak je bila vojna dobljena na drugih frontah, ne pa pri nas. Takšno mnenje je skregano z osnovni dejstvi. S tem dejansko zanika delež zahodnih in vzhodnih zaveznikov in potvarja zgodovino. Norčuje se iz sovjetskih in ameriških žrtev,” je izpostavil Granda.

Žalostno je, da smo dandanes priča čaščenju totalitarnega simbola rdeče zvezde, glede na to, da je po ocenah nekaterih zgodovinarjev zaradi komunizma v 20. stoletju umrlo kar 200 milijonov ljudi. Za državo članico Evropske unije se v 21. stoletju pričakuje, da bi vse žrtve, ki še danes ležijo po jarkih, končno dobile svoj grob. Takšne maškarade pa se iz žrtev naravnost delajo norca, in to ni prav.

H. M./Nova24TV

nazaj na vrh