Škandalozno! Masleša vpleten pri uboju carinskega prekrškarja

  • Napisal  C. R.
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša se je očitno navduševal nad streljanjem na meji. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša se je očitno navduševal nad streljanjem na meji. Foto: arhiv Demokracije

V tedniku Demokracija smo pred nekaj tedni objavili pismo zdravnika Teodora Durnika iz Velikih Žabelj, ki je med drugim razkril tudi okoliščine vpletenosti sedanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše v uboj tihotapca kavbojk.

»Ali je mogoče, da se sodnik Branko Masleša igra in skriva za napačnimi podatki, ki bi v primeru tudi izkrivili dejstva, na podlagi katerih je izgubil čast in spoštovanje,« se sprašuje Durnik, ki navaja, da je bil v zimskem času leta 87/88 sodnik Masleša v bližini Rožne doline pri Šempetru pri Novi Gorici okrog enajstih dopoldne na ogledu ubitega civilista, ki je poskušal tihotapiti kavbojke iz Italije (bil je neki Lala – Vojvodinec, ki je to počel vsako zimo enkrat do dvakrat, saj je bil letni sezonski delavec na polju). »Ne samo to, ustreljen ni bil v čelo, ampak v hrbet. Umrl je, še preden so ga reševalci »dostavili kirurgom«. Uradno so govorili, da je tak človek pač delal tako grozovito sramoto »naši državi«, da je (sic!) prav,« se dogodka spominja zdravnik.

Kot je še zapisal, je bilo nesporno, da so Lalo pričakovali strumno nastrojeni in da ni mogel uiti. V bližini je tudi čakal – tudi takrat so rekli – prodani sodnik, ki naj bi bil tudi vse to vodil. »Osebno sem takrat dobil klic kot dežurni zdravnik, da je nujno potrebna pomoč ustreljenemu civilistu; ko sem hitel v rešilni avto, pa je bil klic storniran, češ da se z njim trudijo reševalci in da so že skoraj v bolnišnici (nekaj sto metrov stran) in omenjen je bil tudi sodnik Masleša,« v pismu piše Durnik, ki se čudi vehemenci Branka Masleše.

Mi pa se lahko vprašamo, na kakšnem nivoju je sploh civiliziranost pravnika, ki odobrava umor nekoga, ki je storil zgolj carinski prekršek. A prav takšna oseba sedaj vodi vrhovno sodišče, kar je škandalozno. Mimogrede, v novi Demokraciji objavljamo tudi intervju z upokojenim odvetnikom in nekdanjim sodnikom Marjanom Petričem, ki razkriva tudi umazano vlogo sedanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pri obsodbi dveh duhovnikov zaradi postavitve in blagoslova križa pri grobišču žrtev komunističnega pokola pri Lajšah na Cerkljanskem. Zanimivo je namreč, da je Fišer pri svoji prvi kandidaturi za generalnega državnega tožilca izvisel prav zaradi primera gonje proti obema duhovnikoma, pri čemer je dokumentacijo o omenjenem dejanju javnosti predstavil tedanji poslanec Ivo Hvalica.  No, nekaj let kasneje sta se ob izdatni podpori neokomunistov Masleša in Fišer povzpela na sam vrh pravosodja…

nazaj na vrh