Sistemska tehnika pogorela na celi črti: primer Patria dokončno zaključen!

Afera Patria je končala na smetišču zgodovine, a je naredila veliko škode Sloveniji. Afera Patria je končala na smetišču zgodovine, a je naredila veliko škode Sloveniji. Foto: Matic Štojs

Sistemska tehnika je prek sodišča zahtevala sklenitev pogodbe z državo v vrednosti skoraj 519 milijonov evrov in nato še plačilo odškodnine v višini 5,6 milijona evrov. Tožili so državo, Rotis, Patrio in posledično tudi Ivana Črnkoviča. Sodišče je tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, Sistemska tehnika pa mora povrniti tudi vse sodne stroške.

Okrožno sodišče je tožbo zavrnilo

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo Sistemske tehnike, d. o. o., iz Raven na Koroškem, s katero so tožili državo (Republiko Slovenijo), podjetje Rotis iz Trzina in družbo Patria Land Services OY iz Finske. Posredno (kot stranskega intervenienta) so tožili tudi Ivana Črnkoviča, lastnika podjetja Rotis.

Sistemska tehnika, ki ga je zastopala Odvetniška pisarna Kos, Štumpfl in partnerji, so prek sodišča želeli doseči razveljavitev oziroma ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio za izdelavo istoimenskih osemkolesnikov, hkrati pa sklenitev pogodbe s Sistemsko tehniko. Pogodbo s slednjimi naj bi Republika Slovenija sklenila za vrednost 518,793.927,89 evra. Ob tem pa so zahtevali še plačilo odškodnine v višini 5,649.918,86 evra.

Sistemska tehnika mora povrniti vse stroške

Okrožno sodišče v Ljubljani je tožbo kot neutemeljeno zavrnilo, postopek je vodila okrožna sodnica Sabina Valek Derganc. Sistemski tehniki pa je naložilo tudi vračilo sodnih in ostalih stroškov. Tako je morala ravenska Sistemska tehnika Republiki Sloveniji povrniti 21.116,52 evra stroškov, Rotisu 13.550,62 evra in Ivanu Črnkoviču še 4.199,85 evrov. Vse z zamudnimi obrestmi. Ivan Črnkovič pa je pred časom v intervjuju za Demokracijo povedal, da mu je Sistemska tehnika stroške skupaj z obrestmi že tudi povrnila.

Na prvostopenjskem sodišču je bila sodba izdana 17. junija 2015. Zdaj pa je pravnomočna in zaključena.

Velika imena: brata Kos, Cvikl, Rop in Pavček

Solastnik odvetniške pisarne, ki je zastopala Sistemsko tehniko, je bil Miran Kos, brat bolj znanega Draga Kosa, ki je sistem Patria tudi izvozil na Finsko. Velik delež pri nastajanju t. i. velikega poka iz Finske pripada tudi Milanu M. Cviklu in Antonu Ropu. Lastnik Sistemske tehnike pa je bil tajkun Zdenko Pavček, znan tudi iz propadlega Viator Vektorja.

nazaj na vrh