Romana Tomc: Človek, ki je do vratu zadolžil prihodnje generacije, ne more biti predsednik države

  • Napisal  sds
Srečanje Romane Tomc s SDM. Srečanje Romane Tomc s SDM. Foto: Vir: sds.si

»Moj protikandidat je zadolžil državo do vratu, zapravil nam je teritorialni dostop do morja in prikril, kaj se je dogajalo v NLB,« je bila kritična predsedniška kandidatka.

V soboto, 14. oktobra, je v Žejah pri Domžalah potekal drugi festival Slovenske demokratske Mladine – podmladka Slovenske demokratske stranke. Zbralo se je veliko število mladih, ki se zavedajo pomena aktivne participacije v politiki. Dogodka so se udeležili tudi številni gostje, med njimi evropska poslanka Patricija Šulin, poslanec DZ RS mag. Branko Grims in Alenka Jeraj. Častna gostja in osrednja govornica je bila kandidatka za predsednico države Romana Tomc.

V uvodu je dejala, da se je za kandidaturo odločila, ker želi v slovensko politiko prinesti spremembe, ki jih pričakujejo državljani. Kot pravi, ne more zgolj mirno gledati razvojnega zaostajanja države, ki se odraža v zniževanju standarda državljanov in begu možganov v tujino. Starostnikom, ki jo sprašujejo, kako naj živijo s 400 evri mesečno, odgovarja, da so heroji, da sploh preživijo. Ob tem pa poudarja, da je pravo vprašanje: zakaj imajo pokojnino 400 evrov? V podobni situaciji so mladi, ki odhajajo v tujino. Razlog Romana Tomc vidi predvsem v tem, da v Sloveniji ne vidijo priložnosti. Večji del odgovornosti po njenem mnenju nosi politika levih vlad, ki deluje po principu visoki in številni davki, nato pa državne subvencije. »To je zgrešena politika,« poudarja predsedniška kandidatka in pojasnjuje: S temi subvencijami lahko sem in tja gasimo požar, to je lahko začasen ukrep, ne more pa to biti politika vodenja države. Dovolimo gospodarstvu dihati.« Zdravo gospodarstvo bo zaposlovalo samo, ker bo imelo dejanske potrebe po kadrih, ki so dodana vrednost.

Ponovno je poudarila, da je zagovornica zmerne politike, kar pa ne pomeni, da popušča v svojih stališčih. Ideje zagovarja na spoštljiv način, zato tudi slogan: Spoštujmo in sodelujmo. Izpostavila je pomen volilne udeležbe pri doseganju želenih sprememb. Kot pravi, je glasovanje na volitvah odgovorno dejanje, s katerim vsak državljan soodloča o svoji usodi.

Bila pa je tudi kritična do aktualnega predsednika države Boruta Pahorja. »Ko je bil aktualni predsednik države predsednik vlade, Slovenija ni ujela ne nemškega ne francoskega vlaka,« je dejala, saj je bila v krizi še dlje od ostalih držav. »Moj protikandidat je zadolžil državo do vratu, zapravil nam je teritorialni dostop do morja in prikril, kaj se je dogajalo v NLB. Če bi živeli v normalni državi, bi samo ena od teh treh informacij pomenila, da nikoli več ne more biti predsednik države,« je bila odločna Romana Tomc.

Kot pravi, ceni ljudi, ki si upajo pokazati svoj obraz in povedati, kaj zagovarjajo. Tudi mnogi predsedniški kandidati se skrivajo za krilatico neodvisni, čeprav to niso. A kot pravi Tomčeva: »Nekateri smo ponosni na to, od kod prihajamo. Nikoli ne bom zatajila, iz katere stranke prihajam. To je stranka, ki ves čas igra vodilno in pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru in se trudi za normalizacijo Slovenije.« O predsedniku stranke Janezu Janši pa je dejala, da je bil najuspešnejši premier v zgodovini Slovenije, vodil je Evropsko unijo in Svet Evrope ter je najboljši strateg na slovenskem političnem parketu. »Ko nam bodo drugi govorili, katerega predsednika naj si izberemo, naj najprej pometejo pred svojim pragom,« je zaključila.

nazaj na vrh