Razvpiti šef "borcev" Tit Turnšek bi združeval svetovne antifašistične sile in izvajal revolucijo!

  • Napisal  G.B.
Tit Turnšek in Zoran Janković Tit Turnšek in Zoran Janković Foto: Matic Štojs

Portal rhbt.com je mednarodna večjezična spletna stran, ki nastopa predvsem kot nekakšno propagandno orodje Rusije oz. režima predsednika Vladimirja Putina po svetu. Glede na to, da ima Putin kar nekaj privržencev tudi v Sloveniji, ne preseneča, da obstaja tudi slovenska različica tega portala. Slednji je nedavno objavil tudi pogovor s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Titom Turnškom, ki v zadnjem času znova dviguje prah. Pogovor, ki je bil prvotno narejen za rusko tiskovno agencijo Regnum, je bil objavljen 12. maja letos.

In kaj je dejal Turnšek? Predvsem se hvali s tem, kako nas združuje zmaga v drugi svetovni vojni, zakaj je potvarjanje zgodovine nedopustno in zakaj danes obstaja nevarnost ponovne obuditve fašizma, spregovoril pa je tudi o prijateljstvu med Rusijo in Slovenijo. Skratka, na eni strani sajenje rožic, na drugi strani pa znova grožnje z revolucionarnim obračunom, kot smo ga že videli leta 1945. Kot je dejal, je dan zmage »skupen vsem nam«. »Borili smo se skupaj z vsemi zavezniki. Na ta dan počastimo spomin na vse žrtve fašizma. Počastimo spomin tudi na rdečearmejce, ki so dali svoja življenja v tej vojni. Rdeča armada in Sovjetska zveza sta ogromno žrtvovali za zmago nad fašizmom. Veliko število sovjetskih vojakov, ki so postali ujetniki, je zbežalo iz ujetništva in se pridružilo našim partizanskim enotam. Skupaj smo se borili v tej bitki proti fašizmu.« Po njegovo t. i. dan zmage praznuje vsak pravi Slovenec. Ta težak boj je, tako Turnšek, potrdil trdno prijateljstvo med našimi narodi, ki se je pojavilo že med prvo svetovno vojno, ko so Slovenci pomagali ruskim vojnim ujetnikom. Kot pravi Turnšek, moramo to prijateljstvo skrbno čuvati tudi v prihodnje. Zato vsi Slovenci spoštujejo in obeležujejo dan zmage: »9. maja je bila osvobojena Ljubljana, zato vsi Slovenci, ta pravi Slovenci, 9. maja praznujejo dan zmage. To je za nas velik dan – dan, ko je kapitulirala Nemčija.«

No, Turnšku so tu nekoliko ponagajala dejstva. Nemčija je dejansko kapitulirala 8. maja 1945, po nekaterih podatkih je bil akt o kapitulaciji podpisan že dan prej, torej sedmega maja. Pri nas pa se »dan zmage« praznuje 9. maj, ko je komunistična vojska dokončno osvojila Ljubljano. Toliko o dejstvih.

A vendar! Šef borčevske zveze v nadaljevanju pravi: »Sedaj lahko grenko priznamo, da se druga svetovna vojna takrat ni končala. Niti za Slovenijo, niti za Rusijo.« Po Turnškovo zato, ker je fašizem v Evropi spet v vzponu. Glavni komandant borčevske zveze je zato preko intervjuja pozval k združevanju vseh antifašističnih sil, ki bi preprečile fašizmu, da popelje človeštvo v novo svetovno vojno. »Po koncu druge svetovne vojne smo vsi mislili, da je nacizem premagan. A je danes v Evropi spet v vzponu – od Pribaltika in Ukrajine pa do Sredozemlja,« je rekel.

Fašizem se prebuja v času, ko prihaja do potvarjanja zgodovine. Na Češkem je denimo letos potekalo slavnostno srečanje z ameriškimi osvoboditelji Prage, četudi so češko prestolnico osvobajale sovjetske enote. Turnšek pravi, da poskušajo danes mnogi na novo napisati zgodovino, kar zlasti velja za države vzhodne Evrope, ki so jih ZDA »vzele pod svoje skrbništvo«. Toda on ostaja prepričan, da resnice ne bo mogoče utišati.
»Zgodovino tem državam sestavljajo v Ameriki. Gre za propagando sedanjih ameriških interesov, ki je svetu prinesel toliko vojn. Bodite pozorni na dogajanje v Koreji, kaj se dogaja v Ukrajini in v Evropi okrog Ukrajine. To je zelo nevarno. In tudi to je rezultat propagande, s katero sedaj nadaljujejo oblasti. Mlada generacija nima zgodovinskega spomina in ne pozna zgodovine. Mi ga imamo. In mi ne moremo dovoliti potvarjanja zgodovine. To je ena od stvari, nad katerimi naša organizacija veliko dela.« Kot pravi Turnšek, je naloga predvsem ohranjanje zgodovine in nedopustnost njene falsifikacije.

No, precej neverjetno sprenevedanje, ki smo ga že vajeni, saj se ve, kdo v resnici pači zgodovino. A bolj nas lahko skrbi to, da Turnškov »antifašizem« dejansko pomeni napoved novega razrednega boja. Tako je Turnšek napadel NATO, ki naj bi dokončno postal podaljšana roka Amerike, ameriškega imperializma in multinacionalnih korporacij ter nikakor ne ščiti interesov Slovenije. NATO seje kaos v državah, v katere se vpleta, in ni pozoren na težave ljudi, na stotine beguncev in mrtvih otrok. »Kako sedaj zapustiti tale NATO, pa je že drugo vprašanje. Ali lahko to sedaj storimo ali ne? Mislim, da bi Slovenija zdaj morala zamrzniti svoje odnose z Natom in ne bi smela sodelovati v novih akcijah. Za nas je ohranjanje dobrih odnosov, ohranjanje dobrih meddržavnih odnosov med našima državama, zelo velikega pomena,« je Turnšek pihal na dušo Rusije. Izrazil je upanje, da se bo slej kot prej vsa Evropa začela zavedati, da je treba začeti iskati nove poti v razvijanju odnosov. Glede Evropske unije je prepričan, da je danes močno razklana. »Na eni strani vidimo neofašistične organizacije, na drugi pa strah pred migranti. Evropa jih je dobila od istega ameriškega multinacionalnega imperializma. Zdaj zapiramo vrata, toda prišli bodo novi vali migracij. Moramo biti humani in človeški do te mere, kolikor je mogoče,« je sklenil Turnšek, ki je v odnosu do migrantov z Bližnjega vzhoda, tako kot celotna levica, velik humanist, medtem ko do »razrednih sovražnikov ne pozna usmiljenja.
Prav Turnškov intervju pa tudi pojasnjuje, kaj je pri Putinu dejansko počela 70-članska delegacija pod vodstvom Milana Kučana, ki se je prav 9. Maja mudila v Moskvi, vse stroške pa je poravnal Putinov urad. Očitno je v igri Putinov imperializem in tudi težnja slovenske komunistične nomenklature, da s pomočjo Moskve uredi zadeve doma, saj sama tega očitno ni zmožna. Se zgodovina torej ponavlja? Pred 70 leti so tvorci stalinistične revolucije na Slovenskem ponavljali verz »Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti«. Leta 1991 pa sta vodilna generala sovjetske in jugoslovanske armade skušala sprva sinhrono izvesti vojaški puč v SFRJ in Sovjetski zvezi, vendar načrt ni uspel. Očitno pa se dediči revolucije še zdaleč niso odrekli svojim starodavnim načrtom dokončne sovjetizacije Slovenije. Grozljivo!

nazaj na vrh