Prepozno ukrepanje vlade Mira Cerarja je lahko usodno za eno izmed največjih naravnih čudes

  • Napisal  SDS, B.S.
Človeška ribica Človeška ribica Foto:  Javier Ábalos Alvarez/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Ali bo Vlada RS podprla predlog slovenskih jamarjev, da država določen odstotek koncesije, ki ga dobi od Postojnske jame, nameni za ohranitev človeške ribice? Poslanec SDS Danijel Krivec je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z ogroženostjo človeške ribice zaradi glivične okužbe. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju;

Slovenski jamarji so pred kratkim javnost seznanili, da enemu največjih naravnih čudes, človeški ribici, grozi izumrtje. Iz Azije se preko Nizozemske proti jugu Evrope širi glivična okužba, zaradi katere množično umirajo dvoživke. To pomeni veliko nevarnost tudi za človeško ribico, zaradi katere je Postojnska jama in z njo tudi Slovenija za številne turiste destinacija, ki jo je treba obiskati.

Slovenski jamarji so v odprtem pismu opozorili še, da praktičnih varstvenih ukrepov še ni in zahtevali, da država ukrepe čimprej sprejme. Predlagali so tudi, naj država določen odstotek koncesije, ki ga dobi od Postojnske jame, nameni za ohranitev človeške ribice.

Ministrstvo za okolje in prostor je odgovorilo, da se pripravljajo ukrepi na ravni EU in držav članic ter da bodo skladno s sprejetjem Odločbe Evropske komisije pripravili tudi protokol za ravnanje in ukrepe, če bi se glivična okužba pojavila v naravi. Glede na to, da so posledice zaradi prepoznega ukrepanja pristojnega ministrstva lahko usodne, Vlado Republike Slovenije sprašujem:

1. Kakšni so konkretni ukrepi, nosilci in roki, da država še pred sprejetjem odločbe EK stori vse potrebno, kar mora nacionalna država storiti za zaščito človeške ribice kot enega svetovnih čudes?

2. Ali bo Vlada RS podprla predlog slovenskih jamarjev, da država določen odstotek koncesije, ki ga dobi od Postojnske jame, nameni za ohranitev človeške ribice?

Vir: sds.si

nazaj na vrh