Poslanci bodo odredili preiskavo zaradi iranskih poslov v NLB

  • Napisal  B.S.
NLB NLB Foto: Urban Cerjak

Poslanci bodo na današnjem nadaljevanju seje DZ obravnavali akt o odreditvi parlamentarne preiskave za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma. Preiskava, ki jo predlagajo poslanci SMC, se bo nanašala tudi na domnevno neizvajanje omejevalnih ukrepov proti Iranu in sumu pranja denarja v NLB.

Preiskovalna komisija bo ugotavljala tudi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja oz. vpletenosti v domnevno pranje denarja in financiranje terorizma, financiranje jedrske proliferacije ter aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tujini v NLB s strani iranskih državljanov in njimi povezanimi gospodarskimi subjekti.

Preiskava se bo nanašala tudi na domnevno neizvajanje omejevalnih ukrepov proti Islamski republiki Iran, ki so jih sprejeli Združeni narodi in Evropska unija.

Zahtevo za ustanovitev komisije je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem SMC Janijem Möderndorferjem. V opozicijski SDS so sicer opozorili, da to področje že preiskuje parlamentarna komisija, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, o istem predmetu preiskave pa po njihovem mnenju ni dopustno odrediti dveh komisij, vendar pa so v SMC nato nekoliko spremenili in jasneje opredelili namen preiskave.

Komisija DZ, ki že raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je v pridobljenih dokumentih namreč našla tudi nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran, ki naj bi prek NLB oprala za približno milijardo dolarjev.

Poslanci bodo danes opravili tudi prvo obravnavo novele zakona o urejanju prostora, ki je del obsežne prenove gradbene in prostorske zakonodaje. Novi zakon bo nadomestil sedanje zakone o prostorskem načrtovanju, o urejanju prostora in o umeščanju prostorskih ureditev v prostor.

Grims: Ali bo nova komisija namenjena oviranju dela ostalih komisij?

Jani Möderndorfer (SMC) je uvodoma pojasnil, da bo komisija ugotavljala tudi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja oz. vpletenosti v domnevno pranje denarja in financiranje terorizma, financiranje jedrske proliferacije ter aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tujini v NLB s strani iranskih državljanov in njimi povezanimi gospodarskimi subjekti.

"Preiskava je v javnem interesu, saj se Slovenija kljub svoji majhnosti srečuje z organiziranim finančnim kriminalom, ki presega nacionalne meje," je navedel. Prizadevanja za razjasnitev podrobnosti spornih poslov podpirajo tudi v DeSUS, je dejala njihova poslanka Marija Antonija Kovačič. Spraševala pa se je, kako se je lahko zgodilo, da je šla milijarda dolarjev na več kot 9000 naslovov, nazorni organi pa tega niso preprečili.

Večji del opozicije se je sicer osredotočil na opozorila, da to področje že preiskuje parlamentarna komisija, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, o istem predmetu preiskave pa da ni dopustno odrediti dveh komisij. Bančna preiskovalna komisija je namreč namreč našla nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran, ki naj bi prek NLB oprala za približno milijardo dolarjev. Te je odstopila komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki je to razkrila javnosti.

Branko Grims (SDS), ki vodi komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, se je zato danes vprašal, ali bo nova preiskovalna komisija namenjena oviranju dela preostalih komisij. Ponovil je, da je nova komisija nepotrebna, saj ima tudi sam namen končati preiskavo in s poročilom o izsledkih seznaniti tudi poslance.

Edini pravi odgovor za danes navedena vprašanja o sumljivih poslih so organi pregona in nadzora, pa je vztrajal Matjaž Nemec (SD). Ker pa so ti očitno zatajili, ustanoviti nove preiskovalne komisije v SD ne nasprotujejo. Ob tem pa je Nemec dejal, da ne bo pristajal na poseganje in krčenje pristojnosti bančne preiskovalne komisije, saj ta profesionalno opravlja svoje delo.

Da so organi pregona zatajili, se je strinjal tudi Bojan Dobovšek (NP), vendar pa poudaril, da ima vlada na voljo cel kup orožij pri odkrivanju tovrstne kriminalitete, medtem ko so parlamentarne preiskovalne komisije ponavadi "orožje" opozicijskih strank. Zato se mu zdi nenavadno, da se želi te polastiti največja koalicijska stranka.

B.S.

nazaj na vrh