Po oceni predsednika Pahorja je potrebno vojaški poklic ponovno ovrednotiti! Kaj pa so delali doslej?

  • Napisal  B.S.
Slovesnost ob dnevu SV Slovesnost ob dnevu SV Foto: Matic Štojs

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske (SV) na slovenjgraškem letališču dejal, da ima SV kljub številnim težavam velik ugled v javnosti, in ob tem ocenil, da je potrebno vojaški poklic ponovno ovrednotiti. Glede novih varnostnih tveganj pa je izpostavil nujno posodobitev celotnega varnostnega sistema. Borut Pahor je zbrane pripadnike SV in obiskovalce na slovenjgraškem letališču na včerajšnji popoldanski slovesnosti opozoril, da splošno poslabšanje varnostnih razmer v svetu od nas zahteva primerno pripravljenost. Ne samo SV, temveč celotnega sistema nacionalne varnosti. A tega ni mogoče premišljeno storiti čez noč, potrebno je takoj jasneje določiti vizijo in strateške ukrepe za okrepitev nacionalne varnosti. Ob tem je po njegovih besedah zelo pomembno in dobrodošlo, da Slovenija gospodarsko in socialno okreva, poroča Sta.

Na slovesnosti, posvečeni spominu na dan pred 26 leti, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, je Pahor poudaril, da sta predanost in profesionalnost častnikov in vojakov, glede na okoliščine, v katerih delajo, izjemni.

"Vendar pa predanost in hvaležnost nista dovolj. Številke kažejo, da vojaški poklic ni več konkurenčen poklic v slovenskem prostoru. Izboljšanje gospodarskega položaja, odpiranje delovnih mest ter boljši pogoji zaposlitve v sorodnih poklicih bodo imeli dodaten učinek na stanje v vojski. Nizki prejemki, zaposlitev za določen čas, skrb, kaj bo po 45. letu starosti, vpliv poklica na zdravje in družino, so dodatni oteževalni dejavniki," je opozoril Pahor in poudaril, da je zato potrebno vojaški poklic ponovno ovrednotiti, tako glede statusa kot plačila. Le na ta način bomo ohranili tudi bojni značaj SV, je dejal Pahor, ki je v nagovoru med drugim spomnil na dodatna sredstva, ki jih je obrambnemu resorju nedavno namenila vlada. Vendar pa je Pahor prikladno »pozabil« na zmanjševanje sredstev za vojsko v času, ko je sam vodil slovensko vlado.

Predsednik republike je "za uspešno in visoko profesionalno delo" z redom za zasluge odlikoval gardo SV, ki je po njegovih besedah vse od ustanovitve nepogrešljiv sestavni del vsake pomembne državne civilne ali vojaške slovesnosti.

"Zaradi simbolnega pomena garde so njeni pripadniki še posebej skrbno izurjeni in usposobljeni. Utelešajo temeljne vrednote slovenske države in njene vojaške organizacije ter hkrati odnos Slovenske vojske do slovenskih državljanov in države, do njenih predstavnikov in nacionalnih simbolov. So zgled slovenskega vojaka, ki požrtvovalno izpolnjuje zahtevne in odgovorne naloge," je v obrazložitvi navedel Pahor.

Na slovenjgraškem letališču je bilo sicer slovesno že od dopoldneva, saj so pripadnice in pripadniki SV pripravili več kot 30 predstavitvenih točk, na katerih so si obiskovalci lahko ogledali različno vojaško opremo in oborožitev.

B.S.

nazaj na vrh