Opazovalka PS SE: Sum, da je bilo v Turčiji prirejenih do 2,5 milijona glasovnic

  • Napisal  B.S.
Erdoganovi privrženci Erdoganovi privrženci Foto:  Arne List/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Na nedeljskem referendumu o spremembi ustave v Turčiji bi lahko bilo prirejenih do 2,5 milijona glasovnic, je danes povedala predstavnica avstrijskih Zelenih Alev Korun, ki je bila opazovalka Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE). Po njenem mnenju gre za obseg nepravilnosti, ki bi že lahko spremenil izid referenduma.

Ustavne spremembe, s katerimi se bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika, je na referendumu podprlo 51,4 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 48,6 odstotka. Volilna udeležba je bila 85-odstotna. Kot navaja britanski BBC, rezultat kaže, da je za glasovalo 1,124 milijona volivcev več kot proti.

Za turško opozicijo je sporna odločitev volilne komisije, ki je med nedeljskim glasovanjem sporočila, da bodo v nasprotju z običajno prakso tokrat upoštevali tudi nežigosane glasovnice in ovojnice. Opozicija zato zahteva razveljavitev referenduma.

Korunova je za jutranjo oddajo avstrijskega radia Ö1 ocenila, da je malo možnosti za ponovno štetje glasovnic, saj volilna komisija vztraja, do so glasovnice veljavne.

Dejala je še, da sama ni zabeležila nobenih nepravilnosti na referendumu, da pa je bilo več težav na jugovzhodu Turčije, denimo v mestu Diyarbakir, kjer je policija ovirala delo opazovalcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav. V ponedeljkovem preliminarem poročilu so zapisali, da referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope. Po njihovem mnenju je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.

Turška diaspora na referendumu večinoma podprla ustavne spremembe

Turška diaspora je na nedeljskem referendumu večinoma glasovala za ustavne spremembe, ki bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika. Po podatkih turške volilne komisije je bila podpora ustavnim spremembam najvišja, 75-odstotna, med Turki v Belgiji, med najnižjimi pa v ZDA in Španiji, kjer je 80 odstotkov Turkov glasovalo proti spremembam.

Glede na izide glasovanja v tujini, ki jih danes povzema nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), je bila podpora ustavnim spremembam visoka, 73-odstotna, tudi med Turki v Avstriji, na Nizozemskem, kjer je zanje glasovalo 68 odstotkov udeležencev referenduma ter v Nemčiji in Franciji, kjer je spremembe podprlo 64 oz. 63 odstotkov Turkov.

Po drugi strani v ZDA, Veliki Britaniji in Španiji 80 odstotkov tamkajšnje turške diaspore ni podprlo krepitve pooblastil turškega predsednika. V Chicagu na severu ZDA je proti glasovalo kar 90 odstotkov Turkov, ki so se udeležili referenduma.

Tudi pri v Švici in Italiji živečih Turkih so zmagali nasprotniki ustavnih sprememb - podprlo jih je le 38 odstotkov glasujočih, 62 odstotkov jih je bilo proti. Prav tako je bila proti večina Turkov na Švedskem - za spremembo ustave jih je bilo 47 odstotkov, proti 53 odstotkov.

Za najpomembnejšega v tujini sicer velja izid referenduma v Nemčiji, saj je tamkajšnja turška diaspora največja. Od 1,43 milijona v Nemčiji živečih Turkov z volilno pravico jih je glasovalo 700.000. Med njimi jih je 63,2 odstotka podprlo ustavne spremembe, 36,8 odstotka jih je glasovalo proti. Najvišjo podporo, 75,9-odstotno, so zabeležili v Essnu, najnižjo, 50,1-odstotno pa v Berlinu, še piše FAZ.

Skupno je glede na podatke turške volilne komisije ustavne spremembe na nedeljskem referendumu podprlo 51,4 odstotka turških volivcev, proti jih je glasovalo 48,6 odstotka.

B.S.

nazaj na vrh