Okoljevarstveniki kapitulirali: Slovenski E-Forum umika napovedano pritožbo na okoljevarstveno soglasje

  • Napisal  K. K.
Magna Steyr Magna Steyr Foto: Thilo Parg/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Nevladna organizacija Slovenski E-forum bo danes z Magno in predstavniki vlade sklenila dogovor o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja. Kot je za STA pojasnil vodja nevladne organizacije Gorazd Marinček, tako za pritožbo na okoljevarstveno soglasje, ki ga je izdala Agencija RS za okolje (Arso), ne bo več razlogov.

Kot je še povedal Marinček iz E-foruma, bodo dogovor o upoštevanju njenih zahtev glede varovanja okolja pri delovanju načrtovane lakirnice Magne v Hočah podpisali danes popoldne, v skladu s tem dogovorom bodo v okoljevarstveno dovoljenje vnesli tisto, kar manjka okoljevarstvenemu soglasju.

"S tem ni razloga za pritožbo," je dejal Marinček. Popoldne bo vsebino dogovora po napovedih posredoval javnosti, več pa naj bi povedal tudi na ponedeljkovi tiskovni konferenci.

Marinček se sicer zavzema za to, da bi se Magna zavezala, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov, da bo v največji večji možni meri uporabljala železnico, da bo zmanjšala porabo pitne vode iz javnega omrežja v tehnološke namene in postopno uvedla rabo meteornih voda ter da bo izdelala požarnovarnostni načrt za primer uresničitve najbolj pesimističnega scenarija.

Odprta medtem ostaja morebitna pritožba mednarodnega društva za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green Slovenija (AAG). Nekdanji mariborski župan Alojz Križman, ki v pogovorih sodeluje kot mediator, je za STA izrazil upanje, da bo tudi pri njih prevladal način razmišljanja kot pri Slovenskem E-forumu.

Pri AAG gre za bolj zapleten primer, saj imajo v nevladni organizaciji svoje interese in ne gre za vprašanje strokovnosti. "Z Marinčkom smo lahko strokovno debatirali in reševali zadeve, tu pa gre za druge interese," je dejal.

V AAG so sicer ostali zadnji, ali bodo s svojimi zahtevali uspeli ali ne, pa je po Križmanovih besedah zdaj vprašanje. V tej fazi glede okoljevarstvenega soglasja ni mogoče razpravljati o zadevah, ki so vezane na okoljevarstveno dovoljenje, je dejal. Križman meni, da bi bilo treba zdaj pozabiti na osebne interese.

Pritožba pa bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

nazaj na vrh