Nova Demokracija: Razkrivamo, kako Cerarjevi ministri delijo davkoplačevalski denar svojim izbrancem

(Slika: Demokracija) (Slika: Demokracija)

Da Cerarjeva vlada dobesedno razmetava z davkoplačevalskim denarjem, za katerega iz svojega žepa dajemo vsi državljani, ni nobena skrivnost. Toda korist od tega ima očitno le peščica. Tako je vlada v letu 2017 sklenila cel kup avtorskih pogodb, za katere je skupaj namenila okoli 6,5 milijona evrov.

In ne boste verjeli: med podpisniki avtorskih pogodb se je kot pogodbeni prevajalec iz arabščine v slovenščino znašel tudi Samir Amarin, častni konzul kraljevine Jordanije, dober prijatelj Milana Kučana in Mira Cerarja ter eden od tistih, ki so vplivali na pranje iranskega denarja v Novi ljubljanski banki. Medtem ko vlada prepričuje javnost, da nima denarja za javno zdravstvo, za ceste, železnice in ostale javne zadeve, denar, ki ga pobere z davki, dobesedno razdeljuje posvečenim posameznikom in gospodarskim družbam.

Za kaj pravzaprav gre? Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je že pred časom na Vlado RS naslovila poslansko vprašanje v zvezi s sklepanjem svetovalnih in avtorskih pogodb, saj se ministrstva in organi v sestavi pogosto poslužujejo t. i. outsourcinga, to je najemanja zunanjih strokovnjakov, kar bi morala biti glede na menda visoko število odlično izobraženih uslužbencev na ministrstvih prej izjema kot pravilo. Zato je poslanka zaprosila za seznam sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodb na ministrstvih, organih v sestavi ministrstev in v vladnih službah v letu 2017.

V gradivu, ki ga je poslala vlada, pa je precejšnja zmešnjava, saj so ponekod navedeni neto, drugje pa bruto zneski. Morda je bilo to narejeno celo z namenom, da bi tisti, ki bi v roke dobil omenjeno gradivo, zelo težko izračunal vsoto dejanskega izplačila iz državnega proračuna. Marsikje tudi ni razvidna specifikacija pri realizaciji pogodbe, denimo pri prevajanju, saj so nekateri prevajalci zelo dobro plačani, čeprav ni znano, kaj in koliko so delali. Vlada se sicer sklicuje, da je imela zakonsko omejitev glede sklepanja pogodb zaradi zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 in drugih ukrepih v javnem sektorju.

Več si lahko preberete v novi številki tednika Demokracija!

TUKAJ si oglejte napovednik.

 

V novi Demokraciji še preberite:

Cerarjeva vlada je »grobar Slovenske vojske«

Prejšnji teden je del javnega sektorja izvedel stavkovni val proti vladi Mira Cerarja oz. (ne)delovanju vlade za izboljšanje njihovega socialnega položaja. A med njimi ni bilo pripadnikov Slovenske vojske, saj slednji ne morejo stavkati. A prav slednji so najbolj upravičeni do stavke in izboljšanja stanja, saj je prav zanje Cerarjeva vlada najmanj naredila.

Intervju s poslancem SDS mag. Andrejem Šircljem

Ocenjujem, da so davčne obremenitve previsoke. Zdajšnja vlada je povečala skoraj vse davke, med drugim je davek na dodano vrednost (DDV) iz začasnih 22 odstotkov spremenila v stalen ukrep. To ni pošteno, ni prav in ni pravično. Zaradi tega so izdelki in storitve dražji, ljudje pa za svoje dohodke dobijo manj.

Iz Afrike prihajajo migranti, ki jedo tudi ljudi

V Italiji tik pred volitvami vre. Vse več je primerov nasilja migrantov, legalnih in ilegalnih, vse večja je ozaveščenost, da država pa tudi celotna celina plove proti svojemu uničenju, če ne bo kaj storila. Pred nekaj dnevi je 31-letni Senegalec sredi noči posilil 75-letno brezdomko, Nemko, ki je spala na prostem pod arkadami Trga Vittorio v Rimu.

nazaj na vrh