Nakazujejo se večje kadrovske spremembe v medijih: POP TV in Delo

  • Napisal  Vida Kocjan
Na Delu se kažejo večje kadrovske spremembe. Na Delu se kažejo večje kadrovske spremembe. Foto: arhiv Demokracije

Na medijskem področju se obeta več sprememb. Natančneje, najmanj v dveh medijih naj bi prišlo do zamenjav na vodilnih mestih. Po naših podatkih novi lastniki družb POP TV in Kanala A načrtujejo zamenjavo generalnega direktorja Pro Plusa. Spletni portal Požareport pa danes piše, da »Stojan Petrič, prvi človek Kolektorja, na vrhu časopisne hiše Delo izvaja totalno čistko«.

Skupina United Group, ki je v lasti globalnega naložbenega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), je že poleti kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa obvladuje POP TV in Kanal A. Za to so plačali 230 milijonov evrov. Sklad KKR je bil že pred tem lastnik Telemacha. Generalni direktor slovenskega podjetja Pro Plus je Pavel Vrabec. Novi lastniki naj bi ga, glede na napovedi naših virov, zamenjali. Na njegovo mesto pa umestili 50-letnega Mateja Narata. Slednji je sicer znan tudi kot nekdanji bančnik v Novi Ljubljanski banki (NLB). Član uprave je bil tudi v času, ko je bila v banki izvrtana velika finančna luknja. Član uprave NLB je bil tudi v času, ko je banka Simoni Dimic, nekdanji desni roki Boruta Pahorja, in njenemu očetu odobrila izjemno ugoden stanovanjski kredit. Zaradi tega je bila zoper Narata vložena obtožnica. Narat je bil v upravi NLB do novembra 2009, torej tudi v času, ko je banka oprala milijardo evrov umazanega iranskega denarja. Po navedbah ima zaslombo v Pahorju. Sicer pa je bil član nadzornega sveta v Mercatorju, Heliosu, številnih hčerinskih družbah NLB, Sava Turizmu in Hotelih Bernardin. V letih od 2010 do 2015 je vodil Savo. Nato se je razširilo, da prevzema vodenje Istrabenza, vendar je še pred imenovanjem odstopil. Pozneje je odstopil tudi z mesta predsednika uprave Save. Glede na dostopne javne podatke (Gvin.com) je danes član nadzornih svetov Hoteli Bernardin in Sava Turizem ter ustanovitelj in vodilni v štirih podjetjih (ECB, M&N, MN Group in Pespa Alumin EU).


Pavel Vrabec je sicer tudi ustanovitelj dveh podjetij - Hiša 3, d. o. o., in IP84, d. o. o., kjer je tudi vodilni. To pomeni, da mu ne bo nič hudega tudi, če ga novi lastniki odstavijo.


Spremembe na Delu


Bojan Požar pa danes navaja, da Petrič, ki prek svojega podjetja FMR obvladuje Delo, s tem pa tudi Slovenske novice, izvaja totalno čistko. Najprej je zamenjal predsednico uprave Dela Irmo Gubanec, odpoved sta dobila tudi Gregor Knafelc, vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela, in njegov namestnik Luka Dekleva. Oba bosta urednikovala samo še do februarja prihodnje leto, ko se obema iztečeta pogodbi, ki pa ju Petrič po Požarjevih navedbah ne namerava podaljšati. Po februarju naj bi vodenje Dela prevzel Uroš Urbas, nekdanji odgovorni urednik spletnega portala Siol.net, na Delu pa se je zaposlil pred nekaj meseci. Ob tem naj bi Petrič, tudi zvesti član Kučanovega Foruma 21, zaenkrat prizanesel Bojanu Budji, odgovornemu uredniku Slovenskih novic. Pustil naj bi ga še nekaj mesecev, naslednje leto se naj bi upokojil, nato pa naj bi njegovo uredniško mesto na Slovenskih novicah prevzel Dejan Vodovnik, nekdanji Delov dopisnik iz Zagreba.


In razlogi za zamenjave? Velik upad gledanosti, branosti in naklade. Slovenske novice naj bi tako ob koncu leta prodali le še v 52 tisoč izvodih, Dela naj bi prodali samo še 20 tisoč izvodov. Spomnimo, v času, ko je bila na Delu t. i. Slivnikova četica, katere član je bil tudi Vinko Vasle, se je prodaja že približevala 100 tisoč prodanih izvodov dnevno.


Vida Kocjan

nazaj na vrh