Mladi forum SD bi preko nove nevladne organizacije očitno rad obnovil Titovo Jugoslavijo

  • Napisal  G. B.
Tranzicijska levica si želi obnove Jugoslavije. Tranzicijska levica si želi obnove Jugoslavije. Foto: SD/Facebook

V tem tednu smo že poročali o sobotnem kongresu Mladega foruma, sicer podmladka SD. Slednji namreč velja za eno najbolj revolucionarno navdahnjenih mladinskih organizacij v Sloveniji. Kot je znano, so se kongresa udeležili številni gostje, med njimi predsednik SD Dejan Židan, nekdanji predsednik Mladega foruma Jan Škoberne, pa tudi zadnji partijski šef Milan Kučan.

Kot poročajo mediji, so po končanem kongresu predstavniki sestrskih organizacij (beri: podmladkov naslednikov komunističnih partij) iz vseh nekdanjih jugoslovanskih republik slavnostno podpisali listino o uradni ustanovitvi mednarodne nevladne organizacije SD9. Ali ima ime kaj opraviti s Socialnimi demokrati, ni povsem jasno, sporočeno pa je bilo, da bo organizacija imela svoj sedež v Ljubljani. Javnosti pa še ni znano, kakšno bo njeno poslanstvo, a glede na sloves »nevladnikov« lahko sklepamo, da bodo cilji zelo podobni kot pri vseh organizacijah, ki jih s svojim denarjem zalaga razvpiti George Soros. No, v tem primeru pa gre očitno za »vsejugoslovansko« organizacijo. Bo torej namen te »nevladne« organizacije znova obnoviti Jugoslavijo? Spomnimo: kongresa se je udeležil Milan Kučan, ki projektu samostojne Slovenije intimno ni bil naklonjen. Znano pa je tudi, da Mladi forum, tako kot vsa tranzicijska levica, močno podpira »multikulturizacijo« Slovenije, Cerarjeva vlada pa za to skrbi tako, da podpira izseljevanje mladih Slovencev, obenem pa uvaža nove »naturalizirane Slovence«.

Nekaj dejstev o sobotnem kongresu podmladka SD

Predsednik SD Dejan Židan se je v uvodnem nagovoru pohvalil, da je ta kongres do sedaj številčno največji doslej, skupaj se je namreč zbralo 200 delegatov. Židan, ki ne skriva ambicij po premierski funkciji, je izrazil veliko zadovoljstvo, da se tako kot stranka krepi tudi podmladek, ki je pomemben ne samo za matično stranko, ampak tudi za Slovenijo. Po izvolitvi je izrazil podporo novemu predsedniku Omerzelu in ga povabil k sodelovanju pisanja programa stranke za prihajajoče državnozborske volitve.

Kot so sporočili iz Mladega foruma, je novoizvoljeni predsednik Andrej Omerzel poudaril, da mora Mladi forum kot največji (!) mladinski politični podmladek v Sloveniji, še naprej uresničevati ideje boljšega sveta. »Revolucija je vedno bila, in vedno bo, pravo zdravilo za bolezni, ki udarja po nas mladih. Mladost nam nudi, da z razmišljanjem izven okvirjev,velikim pogumom in želji po spremembah zopet dosežemo svobodo, enakost, bratstvo. Naj živi revolucija!«

Omerzelove besede očitno povedo vse. No, res pa je tudi, da je Mladi forum nekoliko v stiski, ker mu zadnja leta veter iz jader jemlje (ex-Združena) Levica, ki jo večinoma sestavljajo mladi skrajni levičarji. A slednji, četudi so razdeljeni, znajo potegniti skupaj – spomnimo se skupne akcije poslancev Jana Škoberneta (SD) in Mihe Kordiša (Levica) pri reševanju migranta Ahmada, seveda v nasprotju s slovenskim pravnim redom, tudi ustavo RS. Kot je bilo nedavno razkrito, je Jan Škoberne, sicer preiskovalec poslov v TEŠ 6, očitno s šoštanjsko termoelektrarno povezan tudi poslovno in kot pravi kaviar-socialist živi na veliki nogi.

Ob tem naj spomnimo, da se je kongres Mladega foruma začel s slavno »Internacionalo«. So se pa kongresa udeležili – poleg Kučana in Židana - tudi Dejan Levanič, pa poslanca Matjaž Han, že omenjeni Jan Škoberne, pa nekdanji minister Jernej Pikalo, itd.

Dejan Židan kritiziral vlado, katere član je

Je pa zanimivo, da je bil v svojem nagovoru Židan kritičen do zdravstvenega sistema, s tem pa posredno tudi do Cerarjeve vlade, katere član je. Očitno se je začel taktično oddaljevati od Cerarja z namenom, da bi SD zmagala na volitvah – na javnomnenjskih lestvicah je že prehitela SMC. »Čisto po nepotrebnem, ampak res čisto po nepotrebnem je zdravstveni sistem v velikih težavah,« je dejal. Priznal je, da je stanje bistveno slabše kot tedaj, ko je Cerarjeva vlada, katere koalicijski partner je tudi SD, prevzela mandat. Nato pa je Židan še pripomnil: »Čisto načrtno imamo že pripravljeno ekipo, ki bo stanje po naslednjih volitvah izjemno hitro in v korist vseh ljudi, ki tu živijo, in ne smo elit, stabilizirala.« Ergo: čeprav je Židanova SD članica katastrofalne vladne koalicije, že išče zasilne izhode, češ da nima nič s problemi, ki jih je povzročila Cerarjeva vlada. Kar je prvovrstno sprenevedanje. Kot je namreč dejal Židan glede ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc: »Če bi vlado vodili Socialni demokrati, sedanja ministrica že po prvem letu mandata ne bi bila več ministrica.« Mar res?

Na kongresu spegovoril tudi zadnji šef partije

Zanimivo pa je bilo tudi, v kako nerodnem položaju se je na kongresu znašel Milan Kučan. Njegov nagovor je bil presenetljivo kratek, kmalu po koncu nagovora je tudi zapustil kongres. Začel je sicer s »tovarišicami in tovariši«, vendar dejansko ni uspel povedati ničesar konkretnega. Uspelo mu je vendarle spet napasti t. i. neoliberalizem, ki gradi na dveh izhodiščih. »Na čim hitrejši in čim večji rasti BDP in na konkurenčnosti. Ta prvi seveda ne računa s človeškimi potenciali in še manj računa s potenciali, ki jih ima Zemlja, ki jih ima narava in odgovornost za to, kako z njo gospodarimo. Po drugi strani pa seveda konkurenčnost, ki je pravzaprav prodrla v vsako celico, tudi naše slovenske družbe. Tudi v vrtcih imate konkurenčnost, tekmovalnost. Da ne govorim o šolah, da ne govorim o drugih področjih življenja.« Ob tem naj opozorimo tudi na uradno tiskovno sporočilo Mladega foruma o kongresu, kjer je Kučan omenjen na koncu bolj mimogrede. Kot je zapisano, je Kučan v svojem govoru »pozdravil novo vodstvo in jim zaželel obilo političnih uspehov«.

Kakorkoli že, vse kaže na to, da če bo SD uspelo zmagati na volitev, se nam lahko kaj hitro zgodi referendum o izstopu Slovenije iz EU in vstopu v morebitno novo jugoslovansko unijo...

nazaj na vrh