Ministrstvo za obrambo nabavlja 56 oklepnikov 8x8, za plače vojakov pa ni denarja. Bo spet nova afera Patria?

  • Napisal  G. B.
Slovenska vojska bo dobila nove oklepnike. Tokrat nihče ne protestira... Slovenska vojska bo dobila nove oklepnike. Tokrat nihče ne protestira... Foto: arhiv Demokracije

Na Ministrstvu za obrambo RS (MORS) pripravljajo investicijsko dokumentacijo za nakup vojaških oklepnikov 4x4 in 8x8. Za oklepnike 4x4 je postopek v fazi potrjevanja predinvesticijske zasnove, za oklepnike 8x8 pa v fazi potrditve investicijskega programa. Po dokončni potrditvi programa predvidoma še ta mesec bodo začeli postopke nabave 56 vozil, so za STA pojasnili na MORS.

Trenutno po pojasnilih ministrstva za obrambo (Mors) sicer ni objavljeno nobeno javno naročilo za nakup vojaške opreme. So pa v letošnjem in prihodnjem letu med drugim predvidena nekatera večja naročila. Gre za nakup oklepnih vozil 8x8, streliva, orožja, terenskih in kombiniranih vozil, službenih in bojnih uniform, inženirskih delovnih strojev in radijskih naprav.

Najprej bodo kupili 56 oklepnikov

Investicijski program za nakup oklepnikov 8x8 je očitno že v zaključni fazi, saj naj bi se postopki nabave začeli že v nekaj tednih. Kot so pojasnili na Morsu, je v prvi fazi predviden nakup 56 vozil. Za projekt oklepnikov 4x4 pa o količinah in oceni vrednosti v tem trenutku na ministrstvu še ne morejo govoriti.

Je pa Slovenska vojska od novembra bogatejša za 91 novih terenskih vozil znamke Toyota. Kot so pojasnili za STA, nova vozila Toyota land cruiser predstavljajo zamenjavo za iztrošena terenska vozila Mercedes Benz in Puch in se bodo uporabljala za opravljanje obstoječih nalog.

seja odbor dz obramba predstavitev kandidatka ministrica andreja katic 10

Ministrica za obrambo Andreja Katič (SD) se ne vznemirja zaradi anomalij pri plačah vojakov, očitno ji tudi oklepniki ne delajo sivih las. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

 

Prvi razpis zanje je ministrstvo objavilo 30. januarja 2016, nanj pa sta se prijavila ljubljanski Autocommerce in avstrijski Achleitner. Ker sta bili obe ponudbi nepopolni, je ministrstvo razpis ponovilo. V drugem razpisu je naročilo že oddalo avstrijskemu ponudniku, a je Autocommerce vložil revizijski zahtevek. Državna revizijska komisija mu je ugodila, saj da je ponudba Achleitnerja nepopolna. Vendar pa je ministrstvo enako ugotovilo tudi za slovenskega ponudnika.

V tretjem razpisu, objavljenem 8. junija predlani, je ministrstvo vendarle oddalo naročilo, saj je revizijska komisija še en zahtevek Autocommerca takrat zavrnila. Tako je ministrstvo 19. decembra 2016 z dobaviteljem Achleitner sklenilo okvirni sporazum za nabavo 70 terenskih vojaških vozil z možnostjo povečanja za dodatnih 30 odstotkov, torej za 91 vozil. Nazadnje je tremi pozivi naročilo vseh 91 vozil v skupni vrednosti 7,43 milijona evrov z davkom na dodano vrednost in davkom na motorna vozila, so še navedli na Morsu.

Sindikat vojakov za odpravo plačnih anomalij pri vojakih

Medtem ko vlada nabavlja vojaško opremo in odpravlja plačne anomalije pri drugih poklicih, denimo pri gasilcih, pri vojaških poklicih vztrajno zavrača to odpravljanje, so opozorili v sindikatu vojakov. Z novo uredbo o umestitvi v plačne razrede je po njihovi oceni povzročila celo nove anomalije pri pripadnikih Slovenske vojske. Odgovorne pozivajo k ureditvi te problematike.

Sindikat vojakov Slovenije je že novembra predsedniku vlade Miru Cerarju poslal zahtevo za odpravo novonastalih anomalij, so spomnili s sporočilu za javnost. "Medtem ko dvigujejo plače mimo enotnega plačnega sistema za policiste, zdravnike, direktorje in ravnatelje ter nazadnje gasilce, od predsednika vlade do danes nismo prejeli niti odgovora na našo zahtevo za odpravo novih anomalij," so zapisali.

V sindikatu se bojijo, da bodo vojaki kmalu začeli še bolj množično odhajati iz Slovenske vojske. Vlada pa si ne prizadeva, da bi to preprečila, so navedli. Vse to si po njihovi oceni lahko dovoli, ker je vojakom prepovedano stavkati.

"Ponovno pozivamo vse odgovorne, predvsem politike, da nemudoma pristopijo k urejanju statusnih razmer pripadnikov Slovenske vojske, saj se nam lahko zgodi, da vojakov ne bomo imeli, ko jih bomo najbolj potrebovali," so navedli v sindikatu.

Zagotovili so, da bodo še naprej opozarjali, pozivali in zahtevali z vsemi legitimnimi sredstvi, pri tem pa ne izključujejo protestnih shodov.

novinarska konferenca sindikat vojaki konfederacija sestanek svs clani odpuscene vojaske osebe 4

Sindikat vojakov že leta in leta aktivno opozarja na plačne anomalije zaposlenih v Slovenski vojski. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

 

Potem ko je vlada s sindikatom poklicnih gasilcev uskladila predlog stavkovnega sporazuma, so se v četrtek oglasili tudi v stavkovnem odboru sindikatov državne uprave, v katerem so združeni Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat veterinarjev Slovenije in Sindikat pilotov ministrstva za obrambo. Vlado so pozvali, da pristopi k pogajanjem z njimi.

Ministrica za obrambo Andreja Katič in predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek sta v petek podpisala stavkovni sporazum ter aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Dogovor po Ogrizkovih besedah prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem, večini se osnovne plače dvigujejo za dva plačna razreda.

Še pomnite afero Patria?

Zagotovo je nenavadno, da se ministrstvo za obrambo pod vodstvom Andreje Katič (SD) brez težav loteva velikih projektov nabave vojaške opreme, medtem ko za plače vojakov ni denarja. Zanimivo pa bo videti, kdo bo dobavitelj oklepnikov. Pred trinajstimi leti je takratna Janševa vlada poskrbela za javni razpis, na katerega sta se prijavila dva ponudnika. Izbrana je bila Patria s Finske, kar je sprožilo veliko razburjenje, saj je prejšnja, Ropova vlada že podpisala pismo o nameri nabave osemkolesnikov s Sistemsko tehniko, ki je že dobavljala šestkolesnike (ki so bili potrebni popravil, za kar je bilo potrebno sklepati dodatne anekse k pogodbi.

Ker so stari centri moči tako ostali brez finančnih prihodkov ob precenjeni dobavi oklepnikov Slovenski vojski, so se maščevali z afero Patria, tudi s pomočjo zlorabe pravosodja, ki je obsodilo na zaporno kazen Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Ločeno pa so sodili tudi Juretu Cekuti in Petru Zupanu, pa tudi Karlu Erjavcu (ki je bil obrambni minister v prvi Janševi vladi) ter Albinu Gutmanu, ki sta bila oproščena. Zaporni kazni se je izognil tudi Cekuta, ki se je zaradi hudih zdravstvenih težav v zadnjem času vrnil v Slovenijo.

Konstrukt Patria je bil sicer namenjen predvsem politični likvidaciji Janeza Janše, vsi ostali so bili bolj ali manj kolateralna škoda. V ta konstrukt je bilo vmešanih veliko takšnih in drugačnih oseb, ki so bile povezane s tranzicijsko levico, še zlasti to velja za Draga Kosa ter Milana M. Cvikla. Na podoben način so preko zlorabe sodišč v zapor spravili tudi dr. Milka Noviča za umor, ki ga ni storil.

priziganje svece podpora janez jansa odbor 2014 vrhovno sodisce afera patria 28

Afera Patria je bil prvovrstni politični konstrukt, v katerem je bila nabava oklepnikov le povod za politični obračun z Janezom Janšo. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

 

A če tokrat v igri ne bo političnih interesov pri nabavi oklepnikov (kar je skoraj nemogoče glede na slovenske razmere) in če bodo stari centri moči dobili vpliv na posle, potem se verjetno ni treba bati, da bi izbruhnilo kakšno nadaljevanje afere Patria. Zanimivo je sicer, kako so krogi tranzicijske levice po izboru dobavitelja oklepnikov po letu 2005 zatrjevali, da je (Janševa) vlada zapravljala davkoplačevalski denar za oklepnike, ki so Sloveniji nepotrebni. Pa čeprav je načrt za to pripravila še vlada Antona Ropa v okviru obvez, ki izhajajo iz članstva v zvezi Nato.

Glede na sedanje stanje Slovenske vojske pa objavljamo še odziv odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS:

Pod Cerarjevo vlado se je število pripadnikov Slovenske vojske zmanjšalo za en bataljon

Ministrstvo za obrambo RS se na področju zakonodaje pohvali, da je pripravilo dva ključna zakona – Zakon o obrambi in Zakon o službi v Slovenski vojski. Kljub navedbi, da sta zakona rezultat dela in poskusa sprememb zakonov v več mandatih, ta navedba nikakor ne drži. Vsebinske spremembe obeh zakonov so nepomembne in mirno lahko ocenimo, da gre v Zakonu o obrambi zgolj za kozmetične popravke. Edina resna sprememba, ki jo je vlada bila primorana sprejeti in je bila v parlamentu sprejeta zgolj zaradi državotvornosti opozicije, je bila tista, ki je v času največje krize ob migrantskem valu omogočila sodelovanje Slovenske vojske pri varovanju državne meje. Zakona ne prinašata nobenih resnih sprememb v vojaško-varnostnem sistemu, razen simbolnega povišanja plače vojaka, kar pa je tudi rešeno neprimerno, saj ni urejeno sistemsko in primerljivo s policijskimi dodatki in nagradami.

Tudi sprejetje Zakona o kritični infrastrukturi je »dosežek« zgolj na deklarativni ravni. Na podlagi zakona bi bilo potrebno pripraviti celo vrsto podzakonskih aktov (ti naj bi bili v pripravi ?!), predvsem pa bi morali medresorsko pristopiti k implementaciji zakona, kar pa se ne uresničuje. Na ministrstvih, pristojnih za posamezno infrastrukturo, nimajo niti osnovnih idej, kako pristopiti k realizaciji naloženih nalog. Dela medresorske koordinacije ne koordinira nihče. Sistem kriznega upravljanja in vodenja je s sprejemom zakona dodatno obremenjen z nepreglednimi in nedefiniranimi pristojnostmi posameznih resorjev in bi zahteval celovito prenovo.

Vzpostavitev modularne zmogljivosti Slovenske vojske za zaščito, reševanje in pomoč v številkah, ki so predvidene za aktivacijo v časovnih okvirih 24 ur, so nerazumljivo nizke. Zgolj 740 pripadnikov, ki jih je mogoče po tej shemi aktivirati v 24 urah, je za potrebe resnih elementarnih in naravnih nesreč nesprejemljivo in kaže na žalostno sliko stanja Slovenske vojske. V mandatu te vlade se je število pripadnikov Slovenske vojske zmanjšalo za en bataljon, kar kaže na podcenjujoč in neustrezen odnos vlade do resorja. Obenem tako stanje kaže politično šibkost koalicijskega partnerja, ki vodi resor, da bi dolgoročno in trajno izboljšal položaj vojske v družbi.

Zgolj poglavje, ki govori o razširitvi uporabe Falcona tudi za humanitarne in zdravstvene namene, zasluži pozitivno oceno. V letu 2012 je vlada Janeza Janše sprejela smelo odločitev in Falcona trajno vrnila v državno uporabo in s tem zaključila brezplodne prepire o smiselnosti uporabe tega letala. Žal pa vladi po tem nista sledili načrtom, ki so predvidevali tudi širšo, v zavezništvu NATA mogočo uporabo tega letala, vlada Mira Cerarja pa je to uporabo zbanalizirala do te mere, da je vojaško letalo bilo uporabljeno tudi za njegove izlete na športne prireditve širom Evrope.

Na koncu je potrebno izpostaviti, da ene od ključnih zavez iz koalicijskega sporazuma, ki govori o tem, da bo poskrbela za vzdržno in učinkovito gradnjo zmogljivosti, ni uresničena niti na nivoju definiranja potreb le teh. V resorju je prišlo celo do tako paradoksalnih situacij, da sta vojaški del ministrstva in upravni del, z ministrico na čelu, želela prenesti odgovornost o teh odločitvah na pristojni parlamentarni odbor za obrambo.

 

Odbor za obrambo pri Strokovnem svetu SDS

nazaj na vrh