Metod Berlec v uvodniku revije Demokracija: Naraščajoča peta kolona in preurejanje EU

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Pixabay

Marca 2011 je Moamer Gadafi napovedal, da brez enotne in stabilne Libije ne bo nikogar, ki bi nadzoroval nešteto migrantov iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, ki si želijo v Evropo. "Sredozemlje bo postalo morje kaosa," je takrat dejal. To se je po njegovi smrti jeseni istega leta tudi zgodilo, v Demokraciji piše Metod Berlec.

V zadnjih letih pa smo priče absurdu, da evropske in predvsem italijanska vojaška mornarica pred libijsko obalo pobirajo migrante, ki jih do tja pripeljejo tihotapci, ter jih brezplačno in nezakonito vozijo v Evropo. S tem pa samo povečujejo migrantski val.

Drug migrantski tok v Evropo teče čez Turčijo, ki jo vodi vse bolj avtoritarni predsednik Recep Tayyip Erdogan. Po lanskem neuspelem vojaškem udaru se zdi, da se je strgal z verige, saj neusmiljeno obračunava s svojimi političnimi nasprotniki, nadaljuje islamizacijo države in verbalno obračunava vsepovprek. V zadnjih dneh neverjetno ostro napada evropske države, ki so si drznile prepovedati turško predreferendumsko agitacijo v svojih državah.

Erdogan pa ne bi mogel groziti EU, če bi ta znala zavarovati svoje zunanje meje in če ne bi bilo v EU toliko njenih državljanov. Potencialne pete kolone. Evropska unija bi morala enotno odgovoriti na turške grožnje in Turčiji zagroziti z gospodarskimi sankcijami. Erdoganova zvezda pa lahko hitro zaide, če bo začela Turčija gospodarsko nazadovati.

Ob razmislekih, kako EU potegniti iz krize po brexitu, je delno mogoče pritrditi tistim, ki pravijo, da bi morala imeti EU podobno ureditev kot Združene države Amerike. Na zunaj bi morala biti enotna in trdna, navznoter pa še naprej svobodna skupnost nacionalnih držav. Je to v realnosti mogoče, se sprašuje komentator.

nazaj na vrh