Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Proti novemu ropu državljanov prek 2TDK

  • Napisal  Demokracija
Referendum o zakonu, ki za izgradnjo drugega tira povsem po nepotrebnem predvideva podjetje 2TDK. Referendum o zakonu, ki za izgradnjo drugega tira povsem po nepotrebnem predvideva podjetje 2TDK. Foto: arhiv Demokracije

Pred nami je referendum o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Referendum o zakonu, ki za izgradnjo drugega tira povsem po nepotrebnem predvideva podjetje 2TDK, prek katerega se bo denar davkoplačevalcev spet odlival v zasebne, beri rdeče žepe, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Projekt drugi tir namreč prinaša dva nova davka. Prvi davek je pribitek k cestnini za težka tovorna vozila, drugi je taksa za pretovor v koprskem tovornem pristanišču, ki jo bo dolžna plačevati Luka Koper.

V nedeljo bomo glasovali proti temu, da si gospodarsko omrežje, povezano s Forumom 21, znova namoči prste v marmeladi, kot so to počeli njihovi ideološki predhodniki v prejšnjem režimu, kot se je dogajalo ob številnih tajkunskih zgodbah v času tranzicije, graditvi avtocestnega križa, nesramno dragi graditvi Teš 6 in ne nazadnje v primeru pranja denarja v NLB.

Drugi tir je seveda potrebno zgraditi, a ne tako, da bodo z denarjem ravnali kot svinja z mehom. Kot opozarjajo v SDS, namesto jasne in vzdržne finančne konstrukcije predstavniki vladajoče koalicije v javnosti predstavljajo različne, predvsem pa močno previsoke ocene o tem, koliko naj bi stal drugi tir.

Vlada je z zakonom o drugem tiru pripravila unikatno rešitev, ki je ne pozna nobena evropska država, to pa je, da je za graditev drugega tira ustanovila novo državno podjetje. Čeprav imamo v Sloveniji državna podjetja, ki skrbijo za 1200 kilometrov že obstoječih železniških prog.

V SDS so zato prepričani, da zakon, ki ga je sprejela vladajoča koalicija, omogoča sistemsko korupcijo in napajanje lobijev z davkoplačevalskim denarjem, pri čemer bo imel največje koristi Forum 21, piše komentator

nazaj na vrh