Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Nekdanja šefa Udbe upravljata Slovenijo!

  • Napisal  Metod Berlec
Nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič in ljubljanski župan Zoran Janković Nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič in ljubljanski župan Zoran Janković Foto: Matic Štojs/Demokracija

Živimo v državi, ki jo še vedno obvladujejo komunistični dinozavri. Prikazni iz preteklosti, ki žal še niso izumrle. Dobrih sedemindvajset let po padcu komunističnega režima v naši državi še vedno izredno pomembno vlogo igrata zadnji šef partije Milan Kučan in nekdanji operativni šef Udbe Janez Zemljarič, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Kučan ima kot nekdanji šef CK ZKS še danes izredno velik neformalni vpliv. Da je mera polna, pa še veselo modruje v dominantnih medijih in na vseh državnih proslavah sedi v prvi vrsti. In to nekdo, ki je bil po svoji politični funkciji nadrejen zloglasni Udbi.

Drugi je Janez Zemljarič. Njegovo vlogo v prejšnjem režimu je dobro razgalil raziskovalec udbovskih arhivov Igor Omerza. V svoji knjigi "Edvard Kocbek, Osebni dosje št. 584" je leta 2010 razkril, kako je Zemljarič kot šef SDV oktobra 1975 grozil krščanskemu socialistu Edvardu Kocbeku zaradi njegovega intervjuja v tržaškemu Zalivu.

Leta 2013 je Omerza na podlagi dokumentov napisal knjigo "88 stopnic do pekla ali Kako je Zemljaričev Janez ugrabil Bato Todorovića". A se ni zgodilo nič. Zemljarič je bil republiški sekretar za notranje zadeve leta 1979, ko je slovenska SDV izvedla teroristični napad v Velikovcu. Takrat je slovensko SDV vodil Tomaž Ertl, ki je bil podrejen Zemljariču. O tem je podrobno pisal Omerza v svojih dveh knjigah. In se zopet ni zgodilo nič.

Sedaj se Zemljarič nam vsem v brk predstavlja kot nekakšen humanitarni delavec. Res, nekaj je močno narobe z našo državo, da jo obvladujejo taki ljudje, še piše komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh