Mandatno-volilna komisija začela nujno sejo o kandidatih za ustavne sodnike

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: arhiv Demokracije

Mandatno-volilna komisija DZ je po končani redni seji začela nujno sejo, na kateri obravnava predlog predsednika republike Boruta Pahorja za imenovanje štirih novih ustavnih sodnikov. Takšna seja je nujna, če želijo poslanci o Pahorjevemu predlogu glasovati še na marčevski seji DZ.

Še v sredo je v zraku viselo vprašanje, ali bo DZ o kandidatih za ustavne sodnike lahko odločal že na marčevski seji. Redna seja mandatno-volilne komisije je bila namreč sklicana za danes, zato po nekaterih razlagah te točke nanjo več ni bilo mogoče uvrstiti.

Kljub temu je Franc Jurša (DeSUS) na začetku današnje rede seje predlagal razširitev dnevnega reda tudi s to točko, kar pa je predsednik Mitja Horvat (SMC) zavrnil, češ da za to niso izpolnjeni poslovniški pogoji. Po dveh odmorih, med katerimi so si poslanci vzeli čas za posvet, je Horvat nato sporočil, da je sklical nujno sejo komisije, ki se je začela 15 minut po koncu redne seje. Slednja se je sicer zavlekla pozno v popoldan, saj je ZL razpravo ustavljala s številnimi zahtevami za odmor in proceduralnimi predlogi. V ZL namreč ocenjujejo, da gre pri predlogu za ustavne sodnike in člane fiskalnega sveta za politično trgovino med SDS in SMC.

Predsednik republike štiri kandidate za ustavne sodnike - Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika - predlaga, ker konec marca poteče mandat trem ustavnim sodnikom, aprila pa še četrtemu. O imenih se je precej časa usklajeval s poslanskimi skupinami, uraden predlog pa je v DZ poslal v sredo. V utemeljitvi je zapisal, da kandidati po njegovi oceni izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, po pogovorih s poslanskimi skupinami pa je po njegovem mogoče tudi utemeljeno sklepati, da imajo potrebno podporo.

V ZL so na začetku nujne seje predlagali, naj se predlog izvolitve Jakliča za ustavnega sodnika umakne z dnevnega reda, a komisija predloga ni podprla.

nazaj na vrh