Libanonec Michael Stephan obtožen napeljevanja k umoru dr. Janeza Plavca s Kemijskega inštituta

  • Napisal  Demokracija; STA; P.J.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Michele Stephan Michele Stephan Demokracija

Ljubljansko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper Michaela Stephana zaradi suma napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta. Predpisana kazen za ta očitek je od 15 do 30 let zapora. Tožilstvo Stephana bremeni še kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, je poročal Večer.

 

Po navedbah časnika je ljubljansko tožilstvo 12. januarja na sodišče vložilo obtožnico zoper libanonskega kemika, 54-letnega Stephana, ki je od 20. oktobra lani v priporu. V postopku ga brani odvetnik Gorazd Fišer, ki je zoper obtožni akt vložil ugovor, a sodišče o njem še ni odločilo, zato obtožnica še ni pravnomočna.

Stephan se je znašel v ljubljanskem priporu, ker naj bi bil naročil umor nekdanjega kolega. Umor naj bi načrtoval za 26. oktober lani, plačani morilec pa bi moral žrtev ustreliti s pištolo z dušilcem. Uradno motiv napeljevanja k umoru ni znan, po poročanju medijev pa naj bi bila v ozadju načrtovanega zločina trgovina z drogo. Stephan so kasneje prestavili v koprski pripor. Njegov zagovornik je odvetnik Gorazd Fišer.

Po Večerovih neuradnih informacijah naj bi Stephan umor naročil tujemu državljanu in mu za to obljubil 25.000 evrov. Moški, ki ga je Stephan najel za morilca, ga je izdal policiji. Policisti so ga ujeli v past, ko naj bi s potencialnim morilcem testirala pištolo.

Stephanu je pogodba o zaposlitvi na Kemijskem inštitutu potekla 2010.

Sicer pa smo informacijo o aretaciji Michela Stephana prvi objavili pri Demokraciji. Nova24TV pa je kasneje razkrila tudi dokaze, kako je osumljenec za naročilo umora Janeza Plavca, domnevnemu izvajalcu Rashidu izročil denar in pištolo z naboji.

Več o tem si preberite TUKAJ.

Spomnimo. Michele Stephan je bil med osumljenci za umor tedanjega direktorja Kemiskega inštituta dr. Janka Jamnika. Za umor slednjega so brez dokaza obsodili dr. Milka Noviča. Stephanu je takakrat alibi zagotovila ena od njegovih sodelavk.Prav tako Stephan kriminalistom, v nasprotju z drugimi osumljenci, ni dovolil postopka zavarovanja sledi, ki nastanejo po streljanju. Skrajno nenavadno je, da so to preiskovalci sprejeli. Umor in poskus umora sta se zgodila na Kemijskem inštitutu in skoraj nemogoče je, da med sabo nista povezana. In v obeh primerih se je med osumljenci pojavila ista oseba Michel Stephan.

nazaj na vrh