Kotnikova: Ko 'spontani, nepolitični shod' vodi partijski šef Milan Kučan

  • Napisal  STA; Demokracija, Nova24
Na Kotnikovi se je zbrala skupina proti suvereni Sloveniji, ki jo je vodil Milan Kučan. Na Kotnikovi se je zbrala skupina proti suvereni Sloveniji, ki jo je vodil Milan Kučan. Foto: Urban Cerjak

Več sto ljudi - po podatkih policije več kot 500 - se je zbralo pred samskim domom na Kotnikovi ulici, kjer je po novem izpostava azilnega doma, na shodu pod geslom Begunci dobrodošli. Udeleženci shoda so napovedali, da bodo na Kotnikovi ostali še vsaj uro, s čimer želijo preprečiti, da bi protestniki proti nastanitvi uspeli priti pred samski dom.

Med udeleženci so poslanci ZL Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, zadnji šef CK ZKS Milan Kučan, evropska poslanka Tanja Fajon in sindikalist ter član TRS Branimir Štrukelj.

"Ja, šefi zločinske Udbe v boju za strpnost do lastnega kriminala," je ob tem zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Med levimi "kulturnimi priseski na državne jasli" pa so se shoda udeležili med drugim Veno Taufer, N'Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras, Žiga Kariž in Ivo Godnič. Na shodu je tudi zapel zbor Kombinat, med drugim Hej Brigade!.

Ob tem so migrante spodbudili, da povabijo v Slovenijo še preostanek svoje družine in druge sorodnike. S seboj so prinesli različne transparente z napisi: Nihče ni ilegalen!, Smrt fašizmu, svoboda ljudem!. Protestniki so sporočili, da so pretežno tukaj zato, ker želijo, da država begunce sprejme kot enakovredne državljane. V uradnem govoru so jih pozdravili kar v arabščini: Hvala, da ste tukaj! Mi vas želimo! Dobrodošli begunci!

Nekateri "mirni protestniki" so novinarjem Nove24, ki so jih spraševali o sporočilu današnjega shoda in zakaj so se ga udeležili, zabrusili v kamero: "Janševa televizija, mrš, mrš, da vas ne vidim tukaj, mrš!" Ob tem je gospod našega novinarja tudi odrinil in mu tako predal “mirno sporočilo” ter ga pospremil z oznakami “nacist” in “janšist”.

Iz govorov in transparentov je bilo razbrati, da gre predvsem za shod skrajnih levičarjev, marxistov in ljubiteljev propadle Jugoslavije. Številni govorci so prihod migrantov povezovali z neizbežnim propadom kapitalizma, pri čemer naj bi bili prav migranti tisti, ki bodo v družbi povzročili revolucijo.

Pred parlamentom zahtevali, da vlada poskrbi najprej za Slovence

Na Trgu republike v središču Ljubljane so se medtem zbrali protestniki proti nastanitvi beguncev v Ljubljani in se odpravili proti Kotnikovi ulici. Večstoglava množica je bila opremljena s slovenskimi zastavami, nekateri imajo tudi zastave s karantanskim tigrom, spet drugi transparente, na katerih piše Stop islam, Proti migrantom itd. Med njimi je opaziti Zmaga Jelinčiča, Jerneja Pavlina in Bernarda Brščiča. 

Kot so nam sporočili, so se med njih infiltrirali tudi provokator Mitja Oven, ter udbovska pripadnika Veno Taufer in Igor Dolanc, sin zloglasnega Igorja Dolanca.

"Zbrati se mora vsaj 100.000 ljudi, da odpustimo vlado in parlamentu in razpišemo nove demokratične volitve,” so bili odločeni pred parlamentom in dodali, da Slovenija potrebuje lustracijo. Po poročanju spletnega portala Nova24 so izpostavili, da niso nastrojeni proti beguncem, ampak da ne podpirajo ekonomskih migrantov, ki bi radi ostali v Sloveniji in živeli na stroške davkoplačevalcev. Poudarili so tudi, da bi morala slovenska vlada najprej poskrbeti za slovenske državljane.

"Gre za zaničevalen odnos do žensk, deklet in tega ne bomo trpeli," so razlagali udeleženci. "Imam punco iz Istre. Tam živi veliko beguncev iz balkanskih konfliktov. Tisti, ki so prišli živeti v Istro iz Bosne, ko so dobili hladen obrok, so jokali od sreče. Ti pa zahtevajo denar, mobitele, hiše, pravi begunec ne zahteva ničesar," so pojasnili.

Protestniki so se kasneje premaknili do Kotnikove ulice, kejer so bili že prorežimski protestniki. Številni policisti obe skupini ločili barikadami. Med skupinama je vladalo napeto vzdušje.

Udeleženci protesta proti namestitvi migrantov so vpili gesla, kot so Cerar odstop, Za Slovenijo, Nočemo migrantov. Na drugi strani je slišati vpitje No pasaran in Antifašisti smo.

nazaj na vrh