(Komentar) Jože Biščak: Miro Cerar je strahopetna marioneta, slabša od podgane, ki prva zapusti potapljajočo se ladjo

  • Napisal  Jože Biščak
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
(Slika: arhiv Demokracije) (Slika: arhiv Demokracije)

Odstop Mira Cerarja bi bil v pravni in svobodni državi razumljivo in spoštovanja vredno dejanje, saj je vlada gradnjo drugega tira predstavila kot svojo infrastrukturno in politično prioriteto, kar je z odločitvijo vrhovnega sodišča padlo v vodo.

Ker pa Slovenija (še ni) demokratična država, saj jo iz ozadja vodi globoka država, ki opozicijo obsoja in pošilja v zapor, je odstop dejanje strahopetne marionete, dejanje, slabše od bega podgane, ki prva zapusti potapljajočo se ladjo. V vojaškem žargonu bi rekli, da je za takega človeka še svinca škoda. Namen je jasen: povzročitev kaosa, da bi lahko globoka država na volitvah spet dobila človeka po svoji meri, ki ne bo ogrozil njenega političnega in gospodarskega vpliva.

A Karl Erjavec in Dejan Židan sta še slabša. Tudi sama sta lutki v rokah drugih. To sta jasno pokazala danes. In imenovati ju za podgani, bi bila žalitev za živali. Sta manj kot to, sta podganja iztrebka. Njuno modrovanje, kako bi moral po odločitvi vrhovnega sodišča nekdo prevzeti odgovornost, ne da bi jo prevzela tudi sama, je sprevrženo, kaže na njuno pokvarjeno nrav. Kje sta bila takrat, ko so opozicijskega voditelja Janeza Janšo po nedolžnem poslali v zapor? In to tik pred volitvami leta 2014. In kje sta bila takrat, ko ga je ustavno sodišče oprostilo? Sta prevzela odgovornost? Sta odstopila? Sta Cerarja pozvala, naj prevzame odgovornost, ker so bile človeku tako grobo kratene in kršene človekove pravice? Ne oglašajta se zdaj, bodita tiho, zaprita svoja umazana usta. Sram vaju naj bo, globoko sram!

Enako Miro Cerar. Če je šel prek tega, da je volitve leta 2014 dobil izključno zato, ker je Forum 21 odločil, da mora opozicijski voditelj v zapor, mu tudi zdaj ni treba odstopiti. Kršenje človekovih pravic je najhujša kršitev, kar se lahko zgodi. Ne pa neka preplačana maketa ali (še ena več) izgubljena zadeva na sodišču. Zdržal bi še mesec dni, potem se tako ali tako uradno začno predvolilna opravila. Zato je tista njegova, da je odstopil, ker je ustavljen razvoj Slovenije, pravljica za lahko noč, zgodba za naivne.

Mira Cerarja poznamo kot arogantnega in egoističnega samodržca, ki bi si prej odsekal prst, kot odstopil zaradi odgovornosti ali slabe vesti. Jasno je, da ni odstopil sam. Odstopili so ga. Globoka država, ki ga je nastavila, je presodila, da je čas za odhod. Tako je bilo, ko je naredila Zorana Jankovića, tako je bilo, ko je organizirala »spontana vstaje«, tako je bilo, ko je ustoličila Alenko Bratušek, tako je bilo, ko je ponudila Mira Cerarja, in tako je zdaj, ko za javnost gnete Marjana Šarca. Naključij ni, še najmanj v politiki, njenem najtemnejšem (udbo)mafijskem delu. In več kot očitno je, da je globoka država izračunala, da se bo zanjo najboljše izšlo s čimprejšnjimi volitvami, da je zdaj pravi čas, da se glasovi, ki bi jih Cerar sicer prejel na rednih volitvah, preselijo drugam. Zato bodo pritiski na Boruta Pahorja, naj čim prej (namesto rednih, ko bi vlada opravljala tekoče posle) razpiše izredne predčasne volitve, veliki. Mogoče bo kdo rekel, mesec dni gor ali dol, vseeno je. Ne. Pri volitvah ne gre samo za mesece ali tedne, pomembni so dnevi. Še posebej, če se gre na volitve v kaosu.

Že od začetka leta so namreč vse glasnejše govorice, da Marjan Šarec, ljubljenec medijev in favorit globoke države, izgublja podporo. Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da je kar trdno v sedlu, ampak to je le videz, igra za tiste, ki menijo, da agencije rezultate anket ne prilagodijo za potrebe naročnika. Rezultati tako imenovanega tracking poola, ki ga strici za Šarca neuradno izvajajo, kažejo trend padanja priljubljenosti. Kar pomeni, kolikor bolj bi bile volitve oddaljene, toliko manj glasov bi dobil. In obratno. Čim prej bi bile volitve, toliko boljši rezultat bi dosegel, pomemben je vsak dan. Enako je s SD Dejana Židana, ki mu gre trend navzdol. Zato je odstop Cerarja povzročanje predvolilnega kaosa, nemirnega časa in nenormalnih razmer. In lovljenje v kalnem je tisto, kar globoka država najbolj obvlada. Poštene in demokratične volitve so ji bile vedno tuje. Ali če parafraziramo Rankina Fitcha (Gene Hackman) v filmu Pobegla porota: »Volitve so preveč pomembne, da bi jih prepustili volivcem.« In natanko to zdaj počne globoka država. Pravzaprav to počne že ves čas.

nazaj na vrh