Predsednik SDS Janez Janša: Imam velike dileme sprejeti okuženo pošiljko iz hiše korupcije

  • Napisal  STA, SDS, M. B.
Predsednik SDS Janez Janša Predsednik SDS Janez Janša Foto: Urban Cerjak

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci povedal, da mu pošta specializiranega državnega tožilstva z vabilom na narok glede finančne preiskave ni bila vročena. "Imam velike dileme, ali sprejeti okuženo pošiljko, ki prihaja iz hiše korupcije," je pojasnil. Po informacijah STA naj bi Janši vabilo dostavili v pisarno.

Janša je v DZ poudaril, da je bilo proti njemu doslej sproženih krepko več kot sto postopkov, vsi pa so na neki instanci padli. "Tako kot bo padla Patria in kot bo padla tudi ta finančna preiskava," je zatrdil.

Pojasnil je, da je bila v njegovem primeru že izvedena osebna davčna preiskava. S predstavniki davčnih organov se je sešel že nekajkrat, odgovarjal na njihova vprašanja in jim predložil dokazila.

V času, ko je bil zaradi obsodbe v zadevi Patria v zaporu, je bil vsem oblastem na razpolago, a ga nihče ni nič vprašal. Zdaj pa se po njegovih besedah "zganja nerazumljiva histerija z vročanjem nekega vabila".

Izpostavil je, da se finančna preiskava nadaljuje s pravdnim in ne s kazenskim postopkom. V njem državo zastopa pravobranilstvo, poteka pa po postopku, ki je "zelo specifičen". "Gre za inkvizicijska pravila. Tam moraš dokazati, da nisi čarovnica," je pojasnil.

Janša je dejal, da je v zvezi z zadevo že vse pojasnil, tudi v DZ. Kljub temu pa ne dvomi o tem, da bodo postopki, ne glede na to, ali bo še kaj povedal ali ne, tekli naprej. "V tem medijskem šovu in šovu diskreditacij ne želim sodelovati," je povedal.

Glede poročanja, da naj bi se odkrilo pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, je Janša poudaril, da celotno premoženje njegove družine ni v tem trenutku vredno pol toliko, večina nepremičnin pa je na kredit.

Očitki so po njegovih besedah "skregani z logiko in zdravo pametjo" in bodo na neki stopnji po njegovem prepričanju padli, vendar pa Janša verjame, da ne na prvi. Po njegovih besedah so namreč iz slovenskega pravosodja "logiko pameti in pravičnosti že zdavnaj izgnali".

Izpostavil je še, da je bilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) odpravljeno, zato ni več zakonske osnove, na podlagi katere je bila finančna preiskava uvedena. "Gre zgolj za zlorabo državnih in paradržavnih institucij za obračun z notranjim razrednim sovražnikom," je prepričan Janša.

Predsednik SDS možen neposreden motiv za to dogajanje vidi tudi v ugotovitvah KPK glede koruptivnosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ki po Janševem mnenju to nikoli niti ne bi smel postati. "Preden se odločim, da bom sprejel kakšno okuženo pošiljko iz hiše korupcije, si bom vsaj nataknil rokavice," je dodal in pojasnil, da vabila niti ni dolžan sprejeti.

Janša je ob tem tudi zavrnil poročanja nekaterih medijev, da naj ga v sredo ne bi bilo v prostorih DZ. Kot je pojasnil, je bil od 9. do 11. ure na seji odbora za zunanjo politiko, prav tako so bili na njej prisotni mediji. Kot je poudaril, je v sredo ves dan čakal, da DZ demantira "to laž", a se to ni zgodilo.

V nadaljevanju objavljamo celotno sporočilo SDS s tiskovne konference predsednika SDS Janeza Janše:

»Poročilo KPK je odpravljeno, zato ne obstaja več niti zakonska osnova, na podlagi katere je bila finančna preiskava uvedena. Gre zgolj za zlorabo državnih in paradržavnih institucij za obračun z notranjim razrednim sovražnikom,« poudarja Janša.

Janez Janša je v izjavi za medije uvodoma demantiral neresnične navedbe nekaterih medijev, da včeraj ni bil prisoten v Državnem zboru. Pojavile so se celo informacije, da je to laž sprožil predsednik Državnega zbora. Prisotnost Janeza Janše je dokazljiva z listo prisotnostjo, ki jo je že objavil na svojem Twitter profilu.

V nadaljevanju je spregovoril o medijskem šovu, ki se dogaja okoli nevročitve pošte s strani specializiranega državnega tožilstva. »Imam velike dileme sprejeti okuženo pošiljko, ki prihaja iz hiše korupcije,« je povedal. Ob tem je pojasnil, da se je s predstavniki davčnih organov dobil večkrat, odgovoril na vsa njihova vprašanja in predložil vsa dokazila. »Nato sem bil 6 mesecev v zaporu popolnoma na razpolago oblastem, a me ni nihče nič vprašal. Sedaj pa se zaradi nekega tajminga in rokov, ki jih je nekdo izračunal, zganja neka nerazumljiva histerija z vročanjem nekega vabila,« je dejal. Finančna preiskava se ne konča s kazenskim temveč pravdnim postopkom. Postopek je zelo specifičen, v bistvu gre za inkvizicijska pravila, tako Janša, ki dodaja: »Ti moraš tam dokazati, da nisi čarovnica. Sami veste iz zgodovine, koliko ljudem je to uspelo. Še posebej v situaciji, kakršna je pri nas. Ne delam si iluzij, da ti postopki, ne glede na to, ali bom jaz še kaj povedal ali ne, sem pa že vse pojasnil, ne bodo tekli naprej. Jaz v tem medijskem šovu diskreditacij ne želim sodelovati.«

»Doslej je bilo proti meni sproženih krepko več kot 100 nekih postopkov. Vsi so padli na neki instanci, tako kot bo padla Patria in kot bo padla tudi ta finančna preiskava. Ne dvomim, da bo na prvi ali drugi, mogoče tudi tretji stopnji vse potrjeno, kot so bile tudi mnoge druge stvari, ampak na koncu bo to padlo,« je prepričan Janša, ki je predstavnikom medijev namenil naslednje besede: »Vi pa o tem ne boste niti 10 odstotkov toliko poročali, kot poročate o tem, da jaz nisem prevzel nekega vabila, ki so ga začeli vročati šele v času, ko so se vsi roki iztekali in se je namerno okoli tega želel ustvariti cirkus.« Opozoril je tudi na anomalijo, ko so o vseh podrobnostih predstavniki medijev seznanjeni prej kot on, ki je stranka v postopku.

Na včerajšnje poročanje, da naj bi Janša pridobil za 500.000 evrov nezakonitega premoženja, pa odgovarja: »Celotno moje premoženje ni v tem trenutku vredno pol toliko. Vse podatke o mojem premoženju sem že zdavnaj javno objavil. Tisti, ki govorijo o 500.000 evrih, zasledujejo zgolj neke medijsko-propagandne učinke. Vse sem pojasnil tudi javno v dvorani Državnega zbora. Mislim, da sem dve uri pojasnjeval vsako podrobnost po tistem poročilu KPK. To poročilo je odpravljeno, ne obstaja niti več zakonska osnova, na podlagi katere je bila ta finančna preiskava uvedena. Gre zgolj za zlorabo državnih in paradržavnih institucij za obračun z notranjim razrednim sovražnikom.«

Neposredni motiv takšne objave vidi v tem, »da sta po dveh letih zavlačevanja in zadrževanja nekega poročila tako Vrhovno sodišče kot KPK ugotovila koruptivnost generalnega državnega tožilca g. Fišerja, ki tako nikoli ne bi smel biti niti tožilec, kaj šele generalni državni tožilec.« Spomnil je, da letos praznujemo 70. obletnico konca 2. svetovne vojne in genocida  - pomorov nad desettisočimi Slovenci in vojnimi ujetniki,  g. Fišer pa je neposredno sodeloval pri pregonu tistih, ki so skušali posamične elemente tega zločinskega dejanja pietetno obeležiti in pokopati mrtve. Preganjal je duhovnike, ki so organizirali mašo na grobišču. In to je sedaj generalni državni tožilec v državi. »Sedaj je še koruptiven,« je dejal Janša in dodal: »Preden se bom odločil, da bom sprejel kakšnokoli okuženo pošiljko iz hiše korupcije, si bom vsaj nataknil rokavice.«

Poudaril je še, da mediji iz vročitve neke pošte delajo večji problem kot iz dejstva, da »ima ta država ministra za pravosodje, ki je pravnomočno dokazano kršil sedem zakonov po ugotovitvi Računskega sodišča, ki si je dal izolirati pisarno za 30.000 evrov v času gospodarske krize in ki je kršil ustavo in človekove pravice.« Dotaknil se je tudi dejanj padlega ministra Vebra. Po njegovih besedah sta v Sloveniji morda dva medija problematizirala to, da je Veber, ki je drastično kršil zakonodajo, zdaj poslanec v DZ. »V mojem primeru, ko je šlo za podobne obtožbe, ki so kasneje na sodišču padle, sem bil zamenjan v enem tednu,« je dejal Janša, ki pojasnjuje, da že iz zapisnika, ki ga je komisija za nadzor odkrila, izhaja, da je bila služba zlorabljena in je uporabljala sredstva, ki se ne uporabljajo za prebiranje časopisnih člankov.

Ponovil je, da je obtožba o 500.000 evrih premoženja nezakonitega izvora že na prvi pogled absurdna, saj celotna družina v tem trenutku nima več premoženja kot za 250.000 evrov. Zato bo po njegovih besedah ta obtožba trčila na »zid logike in pameti na neki stopnji. Jaz verjamem, da ne na prvi, ker so iz teh stopenj slovenskih sodišč logiko, pamet in pravičnost že zdavnaj izgnali.« Ob tem je sklenil: »Tukaj ne bo kakega velikega poka. Tudi tisti veliki pok iz Murgel se počasi končuje in se bo razblinil, to pa je mogoče še nek žalosten prdec iz Murgel.«

nazaj na vrh