(IZ MINUTE V MINUTO) Pučnikovi dnevi 2018: Trideset let od procesa proti četverici JBTZ

foto: arhiv Demokracije / Muzej novejše zgodovine Slovenije foto: arhiv Demokracije / Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Slovenski Bistrici se začenjajo tradicionalni Pučnikovi dnevi. Osrednji dogodek bo okrogla miza ob 30-letnici JBTZ.

Prireditev se nadaljuje s svečano akademijo.

15:12 Janša komentira aktualne politične razmere, vlada celo sama prosi za skrajšanje mandata, da bi bile volitve čim prej. Drnovšek nikoli ni javno izrekel imena in priimka Milan Kučan. 

15:05 Omerza: Niti Pahor niti Cerar nista razkrila, kdo so strici iz ozadja. Sam pa je imel izkušnje s strici ob zadevi glede arhivskega zakona.

15:00 Metod Berlec spomni na zadnji intervju z dr. Pučnikom za Demokracijo, v njem je Pučnik spomnil na paradržavo. 

14:55 Janša: Svetovni gospodarski forum objavil podatke o BDP članic OECD, med njimi je tudi Slovenija. Slednja je pristala na predzadnjem mestu. 

14:50 Janša: Ustavno sodišče še ni odgovorilo na našo pritožbo na zastaranje Patrie. A kmalu bo prišlo do kolapsa. Sprla sta se Florjančič (VS) in Cerar, ki je prav zaradi zadeve Patria postal predsednik vlade.

14:47 Če bi prenašali leta 1918 proces na Roški, bi na ulice prišlo več sto tisoč ljudi. Podobno bi bilo, če bi bilo tako v zadevi Patria, pravi Janša. To ni bil sodni proces, ampak politični. Niti v formalnem smislu ni bil to pravni proces. Na Evropskem sodišču bi ta zadeva padla, ustavno sodišče pa je preprečilo, da bi šlo to na EP. 

14:45 Janša: predsednik vojaškega sodišča je prišel k meni v celico in me prepričeval, naj govorim srbsko, da ne bo potrebno prevajati. Očitno se mu je mudilo na dopust. 

14:44 Janša: Ko v tujini povem, da je obtožnico v zadevi Patria vložila žena kriminalista, ki me je aretiral leta 1988, ljudje ne verjamejo. Tako sojenje 1988 kot 2014 ni bilo javno. 

14:40 Tasič: Leta 2014 je šlo zares, neka politična opcija je vzela stvari v roke in zlorabila sodstvo. Ustavno sodišče pa bi moralo sodbo razveljaviti in je ne vračati na začetek, da je proces zastaral Kdo bo odgovarjal za tovrstno sojenje?

14:36 Omerza o zadevi Patria: to je velik madež sodne veje oblasti. Valič Zver opiše, kako je Udba leta 1988 omrežila Odbor za varstvo človekovih pravic. 

14:33 Valič Zver: mednarodne okoliščine slovenske pomladi - vloga Gorbačova, Janeza Pavla II., dogajanje na Madžarskem, Romuniji, Poljskem, Češkoslovaškem... Razlika v standardu med tistimi na Zahodu in Vzhodu je bila velika. To je tudi vplivalo na odločitve na Slovenskem. 

14:30 Tasič: Leta 1988 prišlo do psihološke prelomnice. Strah je bil premagan. 

14:25 Omerza: Zagotovo bi nekje prišlo do "eksplozije" tega lonca. V Odboru za varstvo človekovih pravic so se zbrali ideološko različni ljudje. Partija pa je pokazala neverjetno mero politično prilagodljivost in je na nek način podprla, s figo v žepu. Kučan je v Beogradu govoril slovensko, pri tem ga je podprl Milošević. Kučan danes na čelu tistih, ki podpirajo samostojno Katalonijo. 

14:22 Andreja Valič Zver: Posvetovanja o zgodovinskih  dogodkih so nujna, saj se zgodovinski spomin izgublja. Učni načrti v šolah pa so se premalo spremenili.

14:20 Janša: Danes tranzicijska levica zavrača spravo. Prav tako njeni elementi stopnjujejo retoriko: včeraj so prosili, danes zahtevajo, jutri bodo vzeli. 

14:16 Janša: Kadarkoli so upravljalci države krenili stran od vrednostnega središča slovenskega naroda, je država zašla v krizo. 

14:15 Janša: Danes poraženci lažejo o svoji vlogi, trepetajo, da ne bi Omerza našel kakšen dokument, ki jih razgalja. 

14:12 Janša: Demos je uspel ujeti energijo s Kongresnega trga 1988 in iz tega je nastala slovenska država, ki so jo poraženci ugrabili. Na vstajah 2012 pa so vpili, češ ukradli ste nam državo.

14:10 Tasič: Ljudje, ki so nam krojili tedanjo usodo, so sedaj še vedno na položajih, tudi njihovi fizični in politični potomci. 

14:05 Tasič, predsednik društva slovenskih političnih zapornikov: Kaj smo pravzaprav v teh tridesetih letih naredili? Zgodovinski spomin je opešal. Socializem je bil nevzdržen sistem. Zmanjkovalo je osnovnih živil, naftnih derivatov, rasla je inflacija. Mnogi ljudje so na to pozabili. 

14:03 Omerza: 15. marca 1988 prinese Zavrl vojaški dokument na Mikro Ado, Janša je bil takrat že kandidat za predsednika ZSMS.

14:00 Omerza: Leta 1984 so Janšo vrgli iz službe na sekretariatu SRS za obrambo. Zaradi razkritja, da se bo vojaški rok skrajšal, ga je JLA ovadila. Vpleteni so bili praktično isti ljudje kot leta 1988. Sprva je slovenska politika zaščitila Janšo, ker se je bala, da bi zadeva prišla v javnost. Leta 1988 pa ga je predala v roke JLA in si umila roke. 

13:56 Omerza: Policija celo praznovala svoj dan na obletnico ustanovitve Ozne in se celo sklicevali, da so ponosni na svoje korenine. Udba je vsak dan pripravila tri poročila in jih dostavljala CK ZKS. Leta 1983 je ZSMS imela konferenco o družbeni varnosti, vodil jo je Janša kot vodja komiteja ZSMS za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito. Kritičen nastop proti JLA je šokiral politični vrh. 

13:55 Igor Omerza: Ko novinarji govorijo o Udbi, jo omenja. jo kot obveščevalno varnostno službo. Vendar je šlo v resnici za tajno politično policijo, ki jo je usmerjala peščica komunistov.  

13:50 Kučan leta 1988 ocenil dogajanje kot "borbo za oblast", to je bil najhujše kaznivo dejanje za partijo. V ZSMS so odgovorili in potrdili, da se jim res gre za oblast.

13:47 Janša: V tistem času je bil program ZSMS "kaplja čez rob", zato je vrh partije sklenil, da "poreže špice". Sestanek Udbe in partije v Tacnu aprila 1988, sodelovali Milan Kučan, Tomaž Ertl...

13:45 Po podatkih Milka Mikole pri nas med leti 1945 in 1990 zaprtih politično okoli 25 tisoč ljudi. Znani so tudi montirani procesi proti Črtomiru Nagodetu, Viktorju Blažiču, Ljubu Sircu, Jožetu Pučniku, Angeli Vode, Francu Miklavčiču.... Tudi proces proti četverici sodi v ta kontekst.

13:40 Andreja Valič Zver: za totalitarni sistem je človek zgolj "zidak", del sistema. Na Slovenskem je ogromno ljudi prestajalo zaporne kazni iz političnih razlogov, tudi ogromno žensk.

13:38 Začenja se okrogla miza. Gostje so: Janez Janša, David Tasič, Igor Omerza in Andreja Valič Zver.

13:35 Nagovor direktorja Inštituta dr. Jožeta Pučnika Boštjana Kolariča. Sledi pozdrav dr. Andreja Umeka iz Inštituta dr. Antona Korošca.

13:30 Michael Lang iz Ustanove Konrada Adenauerja pozdravi vse navzoče, omenjena ustanova je podpornica demokratičnih strank v Sloveniji, sodeluje tudi z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika. 

13:20 Zbrane pozdravi dr. Ivan Žagar, župan in nekdanji minister. Sledi Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika. Pove, da je to enajsti simpozij v čast njegovemu očetu in vsi so bili doslej zelo zanimivi. 

13:16 Pozdravne besede, ki jih izreka namestnik urednika Demokracije Metod Berlec, med gosti so župan Slovenske Bistrice dr. Ivan Žagar, predstavniki ustanove Kondrada Adenauerja  Michael Lang ter Ivan Matanović, Janez Janša, Milan Zver Drago Štoka...

13:12 Slovenska in evropska himna.

13:10 V dvorano pride Janez Janša. V prvi vrsti med drugim sedijo še evropska poslanka Romana Tomc, Igor Omerza, Andrej Umek, Matevž Tomšič...

13:00 Pridruži se evropski poslanec dr. Milan Zver.

12:50 Zbiranje udeležencev. Mogoče je opaziti Davida Tasiča, Slavka Kmetiča, Jožeta Jerovška, Alenko Jeraj...

 

nazaj na vrh