Grozljivo: Preganjani kristjani prosijo za mednarodno pomoč, da bi ostali na Bližnjem Vzhodu in v Afriki, njihovi rablji pa silijo v Evropo!

  • Napisal  Franci Donko
Se ponavljajo časi, ko se je kristjane metalo levom? Se ponavljajo časi, ko se je kristjane metalo levom? Foto: Wikipedia

Mednarodna konferenca o preganjanju kristjanov, ki jo te dni gosti madžarska prestolnica, je korak v pravo smer, saj išče trajnostne rešitve za končanje preganjanja kristjanov, hkrati pa opozarja dvolično Evropo, da so naši krščanski bratje in sestre, posebej še tisti na Bližnjem vzhodu in v Afriki, najbolj preganjana skupina ljudi na svetu, čeprav je tukaj njihov dom že od nekdaj, kakor pravi sirski patriarh: »Kristjani so na Bližnjem Vzhodu živeli že šest stoletij pred prihodom muslimanov«.

Preganjani kristjani potrebujejo pomoč da ostanejo doma

Dejstvo je, da smo kristjani najbolj preganjana skupina ljudje na svetu. Grozljiva statistika poroča o več kot 200 milijonih preganjanih kristjanov po vsem svetu, mnogi med njimi prav na Bližnjem vzhodu ali v Afriki.
Kdor misli, da to ni naš skupen problem, se moti, kajti vse, kar se zgodi na Bližnjem vzhodu in v Afriki, vpliva na Evropo. Zlasti po migrantskem valu v letu 2015 je to precej bolj jasno. Evropa mora prenehati z ideološko multi-kulti politiko ter biti pripravljena pomagati ljudem na Bližnjem vzhodu in Afriki, da ponovno zgradijo svoje domove in vzpostavijo demokratične države. Gre namreč za skupnosti, ki živijo na Bližnjem vzhodu že stoletja in so danes zaradi vdora militantnega islama prisiljene zapustiti svoja bivališča in iskati zatočišče drugje.

Lokalne rešitve za lokalne probleme

Mednarodna konferenca o preganjanju kristjanov se je osredotočila na opredelitev trajnostnih, dolgoročnih rešitev krize preganjanih kristjanov, s poudarkom na lokalnih rešitvah lokalnih problemov - kjer je pomoč namenjena posebnim kriznim žariščem namesto sprejemanja migracij kot trajnostnih rešitve (tako za emigrante kot za države gostiteljice).
Trajnostni model bo, v nasprotju z multi-kulti politiko "odprtih meja" nekaterih držav članic EU, omogočil vladam, da bodo resnično pomagale tistim, ki pomoč potrebujejo, ne da bi pri tem ogrozili lastno kulturno dediščino in varnost doma.

Na to je kot eden izmed govornikov opozoril tudi Viktor Orban, madžarski premier. V svojem nagovoru je Orban trkal na vest evropske elite zaradi nerazumljive tišine ob preganjanju kristjanov: »tišino evropske elite, ki se sicer sklicuje na krščanske korenine«. Opozoril je tudi na zgrešeno migrantsko politiko Evrope, ki spodbuja nezakonite migracije, medtem ko jim želi Madžarska pomagati ljudem tam, kjer so.

Orban: prikrito preganjanje kristjanov tudi v Evropi!

»Preganjanje Kristjanov bi nas moralo prisiliti v razmišljanje, da se kljub neverjetnosti situacije, enako preganjanje lahko zgodi tudi v Evropi« je še dodal. In se na podzavestni ravni tudi že dogaja.

Ob tem je spomnil na ideološko brisanje križev z embalaže Lidlovih grških izdelkov.

Evropske voditelje je pozval tudi k pomoči in zavzemanju za preganjane kristjane in h koncu škodljive politične korektnosti. Orban je nagovor zaključil z ugotovitvijo, da je Evropa krščanska celina in da naj tako tudi ostane.

Madžarska pomaga

Po mnenju madžarskega premierja je ključna pomoč kristjanom tam, kjer živijo. Dejstvo je, da je krščanstvo najbolj preganjana vera v svetu. 215 milijonov kristjanov v 108 državah je žrtev različnih oblik preganjanja.

Orban je s svojo politiko aktivno začel s pomočjo preganjanim kristjanom. V preteklem letu so v Madžarski vzpostavili tudi poseben oddelek ministrstva in sklad za pomoč preganjanim kristjanom. So tudi edina država, ki omogoča pomoč v taki obliki. Do sedaj so namenili že 4 milijone evrov za pomoč kristjanom na Bližnjem vzhodu pri obnovi bivališč, cerkva in šol ter na tak način veliko kristjanom pomagali normalno zaživeti.

Eden od glavnih sklopov razprave, ki je potekal na konferenci, je bil tako imenovani "madžarski model" - način izplačila pomoči neposredno tistim, ki ga potrebujejo, na terenu, namesto da bi delali prek tretjih - nevladnih organizacij ali drugih vladnih agencij, kjer denar pogosto ponikne neznano kam, kot vidimo iz primera slovenskih »nevladnih« organizacij.

Madžarska vlada in zlasti njihova agencija za pomoč "Madžarska pomaga" se ukvarja s pomočjo preganjanim družinam, prevzela pa je tudi pobudo za pridobivanje sredstev, iz katerih so podelili tudi več štipendij namenjenih krščanskim študentom iz Afrike in Bližnjega vzhoda.

Patriarh Ignacij Aphrem II., bodo kristjani na Bližnjem vzhodu kmalu samo še muzejski primerek?

Vodja Sirske pravoslavne Cerkve je z gornjimi besedami izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da islamski skrajneži kristjane načrtno preganjajo in ubijajo. Patriarh je opozoril, da se s strani zahodnih držav, kjer je večina prebivalstva krščanskega,čuti, kot bi jih pozabili, kar je zanje zelo boleče. Opozoril je tudi na dvoličnost Zahodne družbe, ki: »je mnoge živali in rastline uvrstila na sezname ogroženih vrst, enake zaščite pa preganjani kristjani Bližnjega vzhoda niso deležni.«

nazaj na vrh