Gibanje Prebudimo Slovenijo za povezovanje demokratičnih strank! Nobenih Puckov, nobenih Zagožnov in nobenih Virantov več! Izpostavljeno

  • Napisal  Metod Berlec
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Skupen nastop vseh predstavnikov pomladnih strank v začetku marca v Celju. Foto: Matic Štojs Lomovšek Skupen nastop vseh predstavnikov pomladnih strank v začetku marca v Celju. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Prejšnjo soboto je bil v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani Zbor kristjanov in ljudi dobre volje, na katerem je bila predstavljena tudi posebna izjava demokratičnim strankam, da se povežejo v predvolilno koalicijo.

Spomnimo! Če se je še pred nekaj meseci zdelo, da so »stranke na desnici« sprte med sabo in obsojene na vnovični poraz na volitvah, se zadnje tedne le nakazujejo spremembe, ki obetajo boljše čase.

Pozitivni politični premiki na desni sredini

Po odstopu Ljudmile Novak z mesta predsednice NSi konec januarja se je njen naslednik Matej Tonin odločil za bolj konstruktiven odnos do SDS. Posledica tega je bilo njegovo februarsko srečanje z Janezom Janšo »na kavi« in skupen nastop vseh predstavnikov pomladnih strank v začetku marca na javni tribuni Inštituta dr. Antona Korošca v Celju.

Nekateri so ga ocenili za zgodovinskega. Poleg Janše so se tribune udeležili še predsedujoči NSi Matej Tonin, predsednik SLS Marko Zidanšek, predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc in predsednik programskega sveta NLS Franc Kangler. Teden dni kasneje so se srečali še na tribuni Zbora za republiko v Ljubljani z geslom Združeni za Slovenijo. Manjkal je Tonin.

A občutek je bil kljub temu dober, saj so skupaj o sedanjosti in prihodnosti Slovenije razpravljali predstavniki štirih desnosredinskih strank. Vsakokrat ko smo bili pred volitvami priče takim skupnim nastopom, je bil rezultat za pomladne stranke dober. Tako je bilo leta 1990, ko so kot koalicija Demos zmagali na volitvah, tako je bilo leta 1996, ko so zmagali, a se jim je zgodil Pucko, in tako je bilo tudi leta 2004, ko so nastopili skupaj v okviru Zbora za republiko in zmagali! Dobili smo prvo Janševo vlado. Sodelovanje so volivci sprejeli z odobravanjem in ga nagradili.

Leta 2008, 2011 in 2014 so nastopili neenotno in posledično ostali brez vlade. No, izjema je bilo leto 2011, ko smo zaradi Jankovićeve nespretnosti dobili drugo Janševo vlado. Pozitivno je tudi to, da sta Primčeva in Kanglerjeva stranka konec februarja podpisali dogovor o skupnem nastopu na volitvah v okviru koalicije Združena desnica. S tem obstaja veliko večja verjetnost, da bo po naslednjih volitvah več desnosredinskih strank v državnem zboru.

Prebudimo Slovenijo: Za povezovanje demokratičnih strank

In, če se vrnemo k prejšnji soboti. Najprej je bilo v Zavodu sv. Stanislava srečanje z naslovom »Spet na razpotju« na katerem so spregovorili dr. France Arhar, p. Branko Cestnik in dr. Tomaž Erzar. Med gosti pa so bili tudi predsednik SDS Janez Janša, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in nekdanji predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič.

V drugem delu sobotnega srečanja je predsednik gibanja Jože Mlakar predstavil posebno izjavo gibanja vsem demokratičnim strankam, da se povežejo v predvolilno koalicijo z utemeljitvijo, da v primeru ločenih nastopov teh strank ne bo pravega odziva med volivci, ker so že globoko razočarani. V nadaljevanju objavljamo predstavitev javne izjave v celoti:

»Pred nami so volitve v državni zbor. Tu v dvorani smo se zbrali, da izrečemo nekaj pomembnih besed, da pozovemo demokratične stranke k povezovanju v koalicijo za spremembe.

Ne v koalicijo, ki naj bi jo sestavili šele po volitvah. Hočemo trdnejših obvez, da ne bomo po volitvah zopet poparjeni, ker bi šli naši glasovi na napačen naslov. Naš predlog in naša zahteva – zahteva državljanske pobude Prebudimo Slovenijo je predvolilna koalicija s trdno obvezo demokratičnih, s komunizmom neokuženih strank, da v tej koaliciji zmagajo in oblikujejo boljšo vlado. V naprej opozarjamo, naj se tej povezavi ne pridruži nihče s skritimi nameni, da bi po volitvah prelomil dano besedo in izdal svoje volivce. Nobenih Puckov, nobenih Zagožnov in nobenih Virantov več!

Tiste stranke oziroma njihove voditelje, naj bodo z leve ali desne, ki računajo, da bo mogoče Slovence ponovno potegniti za nos, pozivamo, naj se raje umaknejo iz politične igre še pred volitvami. Naj sebi in drugim prihranijo sramoto, ki smo je bili v zadnjih desetletjih že prevečkrat deležni. Slovensko javnost, državljane Republike Slovenije  pozivamo, naj od strank  zahtevajo pošteno igro, politični fair-play.

Dovolj imamo raznih trikov iz ospredja in ozadja, raznih novih obrazov in strank; dovolj imamo grdih in podlih podtikanj, lažnih afer, kompromitacij in drugih umazanij. Ne dovolimo priti na oblast tistim, ki častijo bogove kot so Machiavelli, Marx, Lenin ali Kardelj.

Danes vladajoče stranke vladajo z zakrinkanimi obrazi. Tisti, ki odločajo, ki kujejo spletke in afere se skrivajo v ozadju. Njihovim izbrancem, ki sestavljajo vlado je nerodno, ker se zavedajo, da ne odločajo o ničemer. Nekaj mesecev pred iztekom mandata jim je naročeno, da zrušijo lastno vlado oziroma sami sebe. Imamo res čudno oblast: imamo del vlade, ki skuša vladati in del, ki je v opoziciji. Botri, ki odločajo, kakšno vlogo bo kdo igral pa so isti.

Dovolj imamo te neokusne komedije. Hočemo politike s čistimi rokami in odkritimi obrazi. Poiskati in izvoliti jih moramo sami, ne pa razne virtualne meritve javnega mnenja. V tem smislu smo sestavili posebno Izjavo, s katero se obračamo na slovensko javnost.«

 Desna sredina naj ne naseda različnim provokatorjem

 Skratka, za desnosredinske stranke bi bilo dobro, če bi ravnale v duhu zgornje izjave in ne bi nasedale različnim provokatorjem tako z leve kot z »desne«.

»Nobenih Puckov, nobenih Zagožnov in nobenih Virantov več! /…/ Dovolj imamo raznih trikov iz ospredja in ozadja, raznih novih obrazov in strank; dovolj imamo grdih in podlih podtikanj, lažnih afer, kompromitacij in drugih umazanij. Ne dovolimo priti na oblast tistim, ki častijo bogove kot so Machiavelli, Marx, Lenin ali Kardelj.« Seveda je tu mišljen Franc Zgožen, ki je leta 2000 pomagal levici uzakoniti popravljen proporcionalni volilni sistem.

Zato je pomembno, da tudi desnosredinski mediji v mesecih pred volitvami ne dajejo prostora raznim "previrantom", ki skušajo znova vnesti razdor med izvorno demokratičnimi oziroma pomladnimi strankami in njihovimi volivci. Zadnji tak primer je intervju glavnega krvica za padec druge Janševe vlade Gregorja Viranta za spletni portal Domovina, ki velja za glasilo NSi.

V mislih je namreč potrebno imeti že večkrat potrjeno dejstvo: Vsakokrat  ko smo bili pred volitvami priče skupnim nastopom desnosredinskih oziroma pomladnih strank, je bil rezultat za pomladne stranke dober. Ta priložnost je tokrat še toliko večja, saj je vladajoča leva koalicija zaradi notranjih sporov predčasno razpadla. In to je potrebno izkoristiti.

In ne dopustiti, da bi do takih sporov prihajalo tudi na desni sredini. Le s sodelovanjem in povezovanjem je možna zmaga na bližajočih se državnozborskih volitvah! Čas je za koalicijo za spremembe! Za Slovenijo!

nazaj na vrh