Dušan Mohorko: Kot direktor kriminalistične policije sem imel precej nadzorov preiskovalne komisije DZ. Nikoli problematiziral. In kot zmeraj so te nadzore vodili opozicijski poslanci. Hudo bo, ko bo izvršna oblast odločala, kaj se lahko nadzira!

  • Napisal  Hana Murn
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Nekdanji direktor kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko. Foto: STA Nekdanji direktor kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko. Foto: STA

V luči afere, ki je nastala potem, ko je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pooblaščeni skupini parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) onemogočila preiskovanje suma pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji, se je oglasil nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko in razkril, da je imel kot direktor kriminalistične policije kar precej nadzorov preiskovalne komisije DZ. “Nikoli problematiziral…in kot zmeraj so te nadzore vodili opozicijski poslanci. Hudo bo ko bo izvršna oblast odločala kaj se lahko nadzira in kaj ne,” poudarja. 

Razpadajoča vlada Marjana Šarca v svojih zadnjih izdihljajih dosledno krši temeljna načela parlamentarne demokracije, katere del so tudi sistemi zavor in ravnovesij, žal pa jim pri tem pomagajo tudi osrednji mediji. Zadnja poteza generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ko Knovs ni dovolila nadzora o resnih sumih policijskega nadzora nad poslanci, je postavila šefico policije ob bok direktorju Sove Rajku Kozmelju, ki prav tako ni dopustil, da bi Knovs dokončal nadzor nad kadrovskimi potezami v zvezi s Šarčevo znanko Natašo Hribar na Sovi. To pa je v pravni in demokratični državi nesprejemljivo ter nedopustno.

Nekdanji prvi kriminalist o nadzoru KNOVS

Nekdanji direktor kriminalistične policije Dušan Mohorko je na Twitterju razkril, da je imel kot vodja kriminalistov kar precej nadzorov preiskovalne komisije državnega zbora. Pri tem se nadzoru nikoli ni upiral ali ga kakorkoli problematiziral, saj je takrat še veljalo, da pristojna komisija zakonodajnega organa bdi nad zakonitostjo dela policije. Prav tako je Mohorko poudaril, da so komisije vedno vodili opozicijski poslanci, kar je še dodatno utrdilo videz strokovnosti preiskave. “Hudo bo, ko bo izvršna oblast odločala, kaj se lahko nadzira in kaj ne,” je izpostavil nekdanji kriminalist in odvetnik in opozoril na nepremišljene izjave vladajoče politike, “strokovnjakov” za varnost ter medijev, ki slepo asistirajo pri napadih na Knovs in poslanca Žana Mahniča.

Kot direktor krim. policije sem imel kar precej nadzorov preiskovalne komisije DZ. Nikoli problematizral…in kot zmeraj so te nadzore vodili opozicijski poslanci. Hudo bo ko bo izvršna oblast odločala kaj se lahko nadzira in kaj ne.

— Dušan Mohorko (@MohorkoDusan) February 21, 2020

Stroka enotna, da je nadzor nujen

Najbolj zgovorno je, da je v primeru blokade nedavne preiskave Knovs nekdanji ustavni sodnik ter sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasburgu dr. Boštjan M. Zupančič poudaril, da  je z onemogočenjem ogleda Bobnarjeva kršila pravila nadzora. “Vse podatke, ki jih policija ima, je Knovs-u ali pooblaščenim v izvršilni in zakonodajni veji oblasti, vključno z ministrstvom za notranje zadeve, dolžna priskrbeti. Odvetnik Aleksander Pevec in jaz sva zadevo natančno obdelala v pravnem mnenju, ki je bilo objavljeno v Pravni praksi konec januarja. Zakonodajna veja oblasti ima preiskovalna pooblastila za sodno vejo oblasti ter izvršilno vejo oblasti,” je jasen M. Zupančič.

nazaj na vrh