Dr. Milan Zver: Preusmeritev slovenske zunanje politike opažena tudi v Evropski uniji

  • Napisal  SDS, B.S.
Evropski parlament Evropski parlament Foto: arhiv Demokracije

Slovenija je leta 2008 blestela na evropskem političnem zemljevidu kot enakovreden politični partner, kasneje smo to verodostojnost izgubili. Evropski poslanec dr. Milan Zver je prvi dan novega leta v oddaji Aktualno na Nova24TV komentiral najpomembnejše  mednarodne dogodke v letu 2017.

Uvodoma je beseda tekla o januarski inavguraciji novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zmaga predsedniškega kandidata Donalda Trumpa po mnenju evropskega poslanca zagotovo pomeni svojevrstno inovacijo iz več zornih kotov. »Uporaba modernih družbenih omrežjih v predvolilni kampanji je močno zamajala pomen in vlogo klasičnih dominantnih medijev, ki so  vselej krojili volilne rezultate tudi v ZDA,« je dejal dr. Zver, ki je prepričan, da bo novi predsednik okrepil ameriško gospodarstvo, vojsko, diplomacijo in presenetil s kakšnim atraktivnim vesoljskim programom.

Medtem ko trgovinski sporazum EU–ZDA ni uspel, je dr. Zver opozoril na dva uspešna trgovinska sporazuma, ki ju je Evropa sklenila s Kanado in Japonsko.

Leto 2017 so zaznamovala tudi pogajanja o izstopu Združenega kraljestva z Evropske unije. Ceno tako imenovanega Brexita bomo plačali vsi. »Dosežen etapni dogovor z Združenim kraljestvom je izjemno pomemben, saj zavezuje obe strani. Ostaja pa še nekaj odprtih vprašanj, povezanih predvsem z dvoletnim prehodnim obdobjem. Vprašanje ostaja, kaj konkretno pomeni obdobje od dneva ločitve do dneva sklenitve pogodbe novega partnerstva. Ali bo to obdobje zaznamovano s pripravo na novo partnerstvo ali bo poudarek na uveljavljenju ločitvenega dogovora,« je o nedavnem dogajanju glede Brexita dejal evropski poslanec in poudaril, da morajo pogajanja potekati čim bolj transparentno, s čimer bo med ljudmi čim manj negotovosti.

Migrantska problematika po dveh letih in pol še vedno odmeva v EU in soseščini, v pogovoru pa je dr. Zver problematiziral predvsem trajne in obvezne migrantske kvote, ki delijo politiko EU.

Pri zaustavitvi migrantskega toka  je imela po mnenju evropskega poslanca pomembno vlogo tudi Makedonija, ki pa je trenutno v popolnem političnem kaosu. Dr. Zver je prepričan, da trenutna leva vlada v Makedoniji ne bi uspešno zaustavila morebitnih novih migrantskih valov, zato obstaja realna nevarnost za ponovno odprtje balkanske poti.

V nadaljevanju pogovora sta se sogovornika dotaknila tudi ukrajinske krize, energetske odvisnosti EU od Rusije, problematičnih ravnanj Putinovega režima, padca vzhodnega partnerstva in potrebe po večjem evropskem vlaganju v obrambo in varnost.

Glede Katalonije je evropski poslanec opozoril, da se takšni veliki nacionalni projekti ne morejo izvesti z manjšinsko podporo, spontano oziroma amatersko. Bil je tudi kritičen do evropske varnostne in zunanje politike, predvsem pogreša bolj proaktivno vlogo EU pri reševanju izraelsko-palestinskega konflikta

»Unija temelji na raznolikosti in te raznolikosti se moramo zavedati. Tisti, ki bi želeli ukiniti nacionalne države in ustvariti same skupne politike, delajo EU največ škode. Vedno bo treba iskati ravnovesje med EU kot skupnostjo državljanov ter EU kot zavezništvo držav članic,« je o prihodnosti EU povedal dr. Zver in dodal: »Želel bi si, da bi bili bolj združeni na področju obrambne in varnostne politike. Varnost je najvišja vrednota ta hip. Boj proti terorizmu ter boj proti nezakonitim migracijam sta problema, ki ta hip najbolj bremenita evropske državljane in si na tem področju tudi želijo več Evrope.«

Za konec je evropski poslanec komentiral še slovensko zunanjo politiko. »Medtem ko je leta 2008 Slovenija blestela na evropskem političnem zemljevidu kot enakovreden politični partner, smo kasneje to verodostojnost izgubili,« je menil dr. Zver in opozoril, da je sedanja preusmeritev slovenske zunanje politike na vzhod in jugo-vzhod močno opažena tudi v Evropski uniji.

Vir: sds.si

nazaj na vrh