Dr. Ivan Štuhec za Demokracijo: Ustavni udar!

  • Napisal  Dr. Ivan Štuhec
Miro Cerar Miro Cerar Foto: Urban Cerjak

V dneh, ko so poskušali z ideološko večino v državnem zboru spremeniti ustavo na račun zasebnih osnovnih šol, sem največkrat slišal stavka »a je to mogoče« in »ne morem verjeti«. Ljudje so se čudili nameri, ki so jo sprožili predstavniki DeSUS, SD, Levice in SMC, kakor da so se šele ob tem dogajanju zbudili v slovenski realnosti.

Ta politična realnost je posledica vseh tistih dejstev, na katera se je vedno znova opozarjalo, samo da volilno telo bolj posluša medijske konstrukte, aferaška blatenja in nasedanje gostilniškim stavkom, kot sta »vsi so isti« in »politika me ne zanima«. V ta bazen spada tudi stavek, ki lahko zveni kot nekakšno opravičilo in varovalo pred opredelitvijo, »veste, jaz sem neopredeljen ali nadstrankarski«.

Za vsemi temi frazami lahko prepoznamo določeno kulturo volilnega telesa, ki se morda prebudi samo ob takšnih ekscesih, kot je bil poskus spreminjanja ustave s pozicije politične moči. Takšni poskusi so v zgodovini vedno pripeljali na oblast diktaturo ali diktatorja ali vojaško hunto oziroma komunistično avantgardo.

Predstavljajmo si, če bi uspelo levo liberalni ideološki večini v sedanji sestavi parlamenta spremeniti ustavo za to, da bi izigrali odločitev ustavnega sodišča v tako obrobni zadevi, kot je šest osnovnih šol, kakšne apetite bi to prebudilo v tej politični skupini, da bi pred iztekom mandata spremenila še kaj, kar bi ji pomagalo ohranjati in utrditi oblast.

Samo predstavniku madžarske manjšine se lahko zahvalimo, da je norijo ustavnega udara ustavil in za en sam glas preprečil, da je ustavo-pohodna tovarišija svojo strategijo preusmerila na spremembo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, sicer s popolnoma isto namero, kot pri spreminjanju ustave, samo tokrat na pomembno nižji zakonodajni ravni.

Poleg predstavnika madžarske manjšine je treba tokrat izpostaviti še dve področji, ki sta odigrali ključno vlogo, kar do sedaj v taki obliki ni bilo ne videno ne slišano, ko smo se znašli pred ideološko ofenzivo v tej državi. Pravna stroka je v en glas opozarjala, da samo formalna možnost, ki jo omogoča trenutna absolutna večina v parlamentu, ni dovolj tehten razlog za spreminjanje ustave. Tega edini ni javno izpostavljal najbolj etičen in pošten novi obraz politike, doktor prava, gospod predsednik vlade.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

Dr. Ivan Štuhec

nazaj na vrh