Borut Pahor vendarle še v drugo predsednik republike; Janša: Vsaj protikandidat ni bil v zaporu. Nizka udeležba!

  • Napisal  G. B.
Borut Pahor bo predsednik republike tudi v novem petletnem mandatu. Borut Pahor bo predsednik republike tudi v novem petletnem mandatu. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Po preštetih več kot 90 odstotkov glasovnic z današnjega drugega kroga predsedniških volitev se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju obeta tesna zmaga. Delni neuradni izidi volitev namreč kažejo, da je zanj glasovalo 53,13 odstotka, za njegovega protikandidata Marjana Šarca pa 46,87 odstotka volivcev.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih Državne volilne komisije 40,69-odstotna. Število neveljavnih glasov je po zadnjih podatkih nekaj nad osem tisoč.

Šarec Pahorju že čestital za pričakovano zmago na predsedniških volitvah

V štabu kamniškega župana Marjana Šarca po preštetih okoli 80 odstotkih glasovnic, ki kažejo na zmago aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ni bilo velikega razočaranja. Šarec je Pahorju že iskreno čestital za pričakovano zmago na drugem krogu predsedniških volitev. "Dobro sva se borila, bila je naporna in dolga tekma," je še dejal.

Šarec je ponosen, da sta se s Pahorjem borila toliko časa, saj je sprva kazalo, da bodo volivci predsednika izvolili že v prvem krogu.

Predsedniška tekma pa po besedah Šarca ni bila predpriprava za državnozborske volitve. Kot je dejal, o tem nisem razmišljal: "Če bi šel v predsedniško tekmo na ta način, da bi se s tem pripravljal na kaj drugega, ne bi bilo pošteno." V tekmo je šel iskreno, sedaj pa bodo po njegovih besedah razmišljali, kako naprej.

Po delnih neuradnih izidih je za Pahorja glasovalo dobrih 53 odstotkov volivcev, za Šarca pa slabih 47 odstotkov.

V Pahorjevem volilnem štabu že proslavljajo zmago

V volilnem štabu predsedniškega kandidata Boruta Pahorja po preštetih več kot 80 odstotkov glasovnic z današnjega drugega kroga predsedniških volitev že slavijo zmago. Vodja volilnega štaba Dušan Kumer je dejal, da razlika, ki je nekaj odstotkov v prid Pahorju, pove vse. "Veseli smo in razpoloženi. Jutri gremo novim zmagam naproti," je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han se je zahvalil vsem volivcem, ki so prišli na volišča. Vesel je, da je Pahor zmagovalec volitev, ker je bila kampanja naporna in težka in "je bila kampanja proti Pahorju".

Pahorja za zdaj še ni v štabu, ga pa pričakujejo kmalu. Delni izidi mu kažejo na okoli 53-odstotno zmago.

Janša čestital Pahorju, a opozoril na nizko udeležbo

Prvak SDS Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter že čestital Borutu Pahorju za zmago na današnjih volitvah in za nov predsedniški mandat. Ob tem pa je dodal, da je "udeležba sicer pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu".

Delni neuradni izidi volitev kažejo namreč na zmago aktualnega predsednika Boruta Pahorja pred izzivalcem, kamniškim županom Marjanom Šarcem. Pahorju kaže na nekaj več kot 53-odstotno podporo.

Po dvajsetih letih spet ponovitev mandata

Pahor je v nagovoru po razglasitvi zmage dejal, da se je po dvajsetih letih spet zgodilo, da je aktualni predsednik zmagal še v drugo. To je bilo leta 1997, ko je Milan Kučan še drugič postal predsednik republike, pred letom 1992 pa je bil predsednik predsedstva RS. Janez Drnovšek leta 2007 ni več kandidiral, Danilo Türk pa je leta 2012 izgubil prav proti Pahorju. Pahor se je posebej zahvalil za podporo tudi predsednici NSi Ljudmili Novak, ki je v prvem krogu sama kandidirala, v drugem pa podprla Pahorja.

Kot je še spomnil Pahor, bo v novem mandatu nadaljeval spravni proces. Najbolj pomembno sporočilo rezultata pa je po njegovo, da zmagujejo tista sporočila, ki povezujejo. "Lahko so med nami številne razlike, nobene potrebe pa ni, da se sovražimo," je v svojem štabu dejal Pahor, preden je odšel v tiskovno središče v Cankarjev dom. 

nazaj na vrh