Anketa Nove24tv: Če bi bile volitve letos, bi prepričljivo zmagala SDS

  • Napisal  B.S.
Volilna skrinjica Volilna skrinjica Foto: Urban Cerjak

Če bi bile volitve letos, bi na njih prepričljivo zmagala SDS, saj bi jo volilo 16,3 odstotka vprašanih. Druga bi bila SD, ki bi jo volilo 8,8 odstotka, tretja pa SMC, ki bi jo podprlo sedem odstotkov vprašanih, je pokazala anketa Nove24tv. Še vedno je veliko neopredeljenih oziroma takšnih, ki ne bi šli na volitve.

Če bi bile volitve letos, bi se na četrtem mestu znašla NSi, ki bi jo volilo 5,1 odstotka vprašanih. Sledili bi ZL (4,2 odstotka) in DeSUS (3,9 odstotka). Gibanje za otroke in družino Aleša Primca bi volilo 3,8 odstotka vprašanih, ravno toliko SLS. SNS bi, če bi se podala na volitve, volilo 2,4 odstotka vprašanih, Zavezništvo Alenke Bratušek 1,5, Novo ljudsko stranko Slovenije Franca Kanglerja pa 1,1 odstotka vprašanih.

Stranke imajo še precej rezerve med neopredeljenimi volivci. 17,6 odstotka vprašanih namreč še ne ve, koga bi volili, 16,2 odstotka jih pravi, da ne bi volili nobene stranke, 7,8 odstotka pa jih ne bi šlo na volite.

Če upoštevamo samo opredeljene volivce, bi SDS volilo 28,2 odstotka, SD 15,2, SMC 12,1, NSi 8,7, ZL 7,3, DeSUS pa 6,8 odstotka. V parlament bi se pri tem prebilo še Gibanje za otroke in družino in SLS, ki bi dobila po 6,5 odstotka glasov, ter SNS, ki bi prejela 4,2 odstotka.

Glede na prejšnjo anketo Nove24tv je SDS podpora (upoštevajoč samo opredeljene) zrasla za 4,8 odstotne točke, SD pa za 1,3 odstotne točke. Padla pa je podpora SMC (za 3,8 odstotne točke) ter NSi in ZL.

Telefonsko anketo je za Novo24tv izvedla agencija Parsifal med 3. in 5. januarjem, v njej pa je sodelovalo 610 ljudi.

B.S.

nazaj na vrh